USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Садовий вбиває клин між президентом і прем'єром, - експерт

14 Червня 2017 07:00
«Сміттєва криза», яка за масштабністю давно вийшла за межі Львівської області і набула політичного забарвлення, найболючіше вдарить по українському суспільству, вважає політолог Олег Саакян. За його словами, переможців у цьому політичному двобої не буде, а його результатами може скористатися «третя сила» – конкуренти.

Водночас політичний оглядач Олексій Мінаков зауважив в ефірі Радіо Свобода, що сміттєвий колапс поставив хрест на політичних амбіціях мера Садового, водночас додав неабияких політичних дивідендів владі.

– Напередодні мер Львова Андрій Садовий заявив, що міська комісія звернулась до уряду, щоб оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації. Жителі Львова вже усвідомлюють, що сміттєва проблема стала політичною і набула всеукраїнського масштабу. А в інших регіонах цю проблему розуміють так само?

Олексій Мінаков: Це політична гра. І варто зауважити, що згідно із соціологічними дослідженнями, рейтинги партії «Самопоміч» особливо не змінилися порівняно з 2014 роком, коли були парламентські вибори, попри проблеми зі сміттям у Львові. Андрій Садовий по суті дистанціювався від «Самопомочі». Тобто ця партія без культу лідера.
Олексій Мінаков

Однак на його особистому рейтингу сміттєва проблема вже позначилася. Вона поставила хрест на президентських амбіціях. Ще минулого року від входив у трійку лідерів.

Олег Саакян: Перш за все, сміття – одна з найважливіших тем у будь-якому місті. Тому зрозуміло, що люди виходять на протести. Проти кого? У першу чергу, проти місцевої влади. Але за тієї кампанії фактично політичного переслідування мера Львова, я припускаю, що у людей вже накопичився протест проти центральної влади. Відповідно ця тема стала подразником як на місцевому, так і на загальноукраїнському рівні.

– А по президенту і «БПП» конфлікт може вдарити, бо і Садовий і львів’яни розуміють, що не лише від мера залежить вирішення цієї проблеми. У що це може перерости?

Олексій Мінаков: На «БПП» жодним чином не вплине «сміттєва криза». Це все повністю на плечах мера міста. Вміло створений емоційний зв’язок «Садовий-сміття», який вдало підтримується різними інформаційними приводами протягом року. І всі дії Порошенка з дискредитації Садового у Львові варто винести окремим розділом у підручник з політології.

Після відставки Яценюка, Порошенко пропонував посаду прем’єра і Садовому, і Саакашвілі, але обидва відмовилися. Порошенко зрозумів, що обидва не хочуть працювати в команді і, очевидно, є потенційною загрозою на майбутніх президентських виборах. Ми бачимо, що для Саакашвілі закритий доступ на телебачення, а Садового вирішили знищити політично в такий спосіб. На щастя, в Україні, на відміну від Росії, опоненти знищуються політичними методами.

Олег Саакян: Втрат зазнають усі. Дуже явно це набуло характеру фактично політичної розправи. І тому така не тонка гра вдарила і по президенту. Більше того, пан Садовий вирішив виходити із ситуації, вбиваючи клин між президентом і прем’єр-міністром, звернувшись із заявою про зону екологічного лиха. Політично – це намагання зіграти на політичних розколах. Фактично – даючи «пас» прем’єру для вирішення цього питання, щоб прем’єр міг виїхати «на білому коні» з цієї ситуації в обхід президента.
Олег Саакян

З іншого боку, відсутність у пана Садового власного порядку денного – така реакційна політика повністю йде в розріз з його іміджем і взагалі позиціонуванням партії «Самопоміч». Відповідно вони зазнають електоральних втрат вже довгий час. Думаю, що на наступних виборах мер Садовий понесе політичну відповідальність за ці дії.

– Хто виграє, а хто програє у цій ситуації?

Олег Саакян: В першу чергу програє суспільство. Політично в цьому випадку виграє третя сторона, інші політичні сили. До сьогодні першість тримала Адміністрація президента. Останні дії пана Садового свідчать, що він вже оговтався і намагається вийти з ситуації, використавши внутрішні слабкості влади.

Олексій Мінаков: Вважаю, що всі політичні дивіденди отримає влада. Інший момент, що Садовий не сидів склавши руки він намагався перевести тему, відволікти увагу зимовою блокадою. Але не вийшло.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus