USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Спікер парламенту Молдови звинуватив Росію у втручанні у вибори

24 Лютого 2019 12:19
Спікер парламенту Молдови Андріан Канду заявив, що Росія втрутилася в виборчу кампанію перед парламентськими виборами в республіці, що відбуваються сьогодні, 24 лютого.

Про це повідомляє ТАСС.

«Російська Федерація використала багато інструментів для того, щоб вплинути на виборчу кампанію в Молдові. Це і амністія мігрантів, і зняття мит на молдавську продукцію, і ситуація з врятованими з Афганістану пілотами», – уточнив Канду.

У Росії працюють понад півмільйона трудових мігрантів з Молдови, багато з яких не могли повернутися додому через порушення міграційного режиму. Домовленості про амністію для них були досягнуті у жовтні минулого року на переговорах президентів Росії і Молдавії Володимира Путіна і Ігоря Додона. Зокрема, було вирішен, що від 1 січня до 24 лютого 2019 року в РФ діє амністія для мігрантів з Молдови, які порушили терміни перебування в Росії. Глави держав також домовилися тоді про зняття з 1 січня 2019 року митних зборів на молдавську сільгосппродукцію.

Окрім цього, Росія на прохання Додона також допомогла звільнити 10 лютого з трирічного полону в Афганістані двох молдавських пілотів – їх доправили до Москви. Після цього молдавське Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції заявило, що Росія після звільнення пілотів порушила Віденську конвенцію про дипломатичні зносини та Консульську конвенцію між Росією і Молдовою, бо затримала дипломатам доступ до льотчиків.

Тим часом у Молдові відбуваються чергові парламентські вибори. Цього разу склад парламенту формуватиметься за новою змішаною виборчою системою – 50 депутатів будуть обрані за списками партій і ще 51 – за одномандатними округами (мажоритарники).

Одночасно із голосуванням у країні також відбудеться референдум, на якому молдовани повинні висловитися, чи підтримують зменшення кількості депутатів зі 101 до 61 та чи підтримують можливість відкликати (відправляти у відставку) обраного депутата, якщо він не сумлінно виконує свої обов’язки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus