USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

9 травня на Волині: святкові заходи хочуть замінити на скорботні

12 Березня 2015 13:14
Державне свято День Перемоги на Волині хочуть скасувати, натомість 8-го і 9-го травня відзначатимуть дні пам’яті жертв Другої світової війни. З такою ініціативою виступають депутати обласної ради.

Про це йшлося під час постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю вчора, 11-го березня.

На чергову сесію облради депутати пропонують до розгляду Проект рішення «Про відзначення на території Волинської області 8-9 травня днів пам’яті жертв Другої світової війни».

У документі вказано, що перейменування необхідне задля відновлення історичної справедливості, недопущення чужоземної пропаганди та спекуляцій на тему 70-річчя завершення Другої світової війни в умовах фактичної війни з російським агресором, а також належного вшанування пам’яті жертв Другої світової війни.

Поштовхом до створення цього документу стало звернення представників патріотичної громадськості Волинського краю, громадських ветеранських організацій Волинської області та міста Луцька відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН з нагоди 60-річчя закінчення Другої Світової війни.

Проект рішення передбачає цілу низку рекомендацій для голови Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика.

У разі ухвалення документу губернатору рекомендують забезпечити відзначення на території області 8-9 травня Днів пам’яті жертв Другої світової війни, надати їм статус заходів загальнообласного значення. Також радять провести в рамках відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни поминальні та скорботні заходи для вшанування українців, які стали жертвами німецько-нацистського та російсько-комуністичного окупаційних режимів, а також заходи із висвітлення повної та об’єктивної історії збройного національно-визвольного руху українців у 40-50-их роках ХХ століття.

Своєю чергою, Володимиру Гунчику рекомендують доручити керівникам відповідних виконавчих органів проведення виховних годин, тематичних виставок, культурно-мистецьких акцій із висвітлення повної та об’єктивної історії збройного національно-визвольного руху українців у 40-50-х роках ХХ століття у загальноосвітніх навчальних закладах, бібліотечних закладах, закладах культури області. Крім того, організувати заходи із висвітлення повної та об’єктивної історії збройного національно-визвольного руху українців у 40-50-их роках ХХ століття.

Відповідно до Проекту рішення губернаторові пропонують звернутися до ієрархів та священнослужителів Церков усіх конфесій Волинської області з проханням відслужити 8 і 9 травня молебні за українців, які стали жертвами Другої світової війни, німецько-нацистського та російсько-комуністичного окупаційних режимів, усіх загиблих за волю та незалежність України, Героїв Небесної Сотні, військовослужбовців, які полягли, захищаючи українську землю від російського агресора на сході та півдні України.

Для надання заходам більшої проєвропейської тональності органам місцевого самоврядування рекомендується також запросити на відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни делегації з міст-побратимів Волинської області з числа країн ЄС, Грузії та Молдови (які разом із Україною проходять процес асоціації з СЄ).

Щодо необхідності такого рішення висловився перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик.

«Я багато днів працював над цією програмою, в основі якої - рекомендації ООН. Та дійшов висновку, що ми, нарешті, повинні розмежувати солдатів, які загинули, боронячи свою землю, та тих, хто гнав молодих вояків на фронт воювати за чужі ідеали. Ми повинні мати, врешті-решт, сміливість визнати, що солдати, які захищали свою землю – герої, а режими – це злочини, які повинні бути засудженні», - наголосив Олександр Пирожик.
Зауважимо, не голосувала за пропонований проект рішення екс-регіоналка Надія Григола. Нагадаємо, вона обрана депутатом обласної ради по багатомандатному виборчому округу за виборчим списком Волинської обласної організації Партії регіонів. Була членом депутатської фракції Партії регіонів, яка припинила своє існування 23 січня 2015 року. Як вказано на сайті обласної ради, Надія Григола з 2007-го року до цього часу працює головним спеціалістом відділу освіти і науки Маневицької райдержадміністрації.

«Я все прочитала у підготованому проекті рішення, але тут не все зрозуміло. От, мій дід воював, то що, тепер про це забути?! Я утримаюся», - сказала Григола.

Так, проект рішення не набрав необхідної підтримки, втім, остаточне слово буде за депутатами обласної ради під час сесійного засідання.

Зокрема, у випадку ухвалення проекту рішення, депутати підготували й звернення до волинян.

У тексті йдеться про таке: «У Росії, а під її впливом подекуди й в Україні, прикриваючись показним вшануванням ветеранів війни, цинічно відбілюють більшовицькі злочини та возвеличують Сталіна, а парадними маршами на 9 травня маскують ідеологію новітньої російської вищості та реваншизму. Фактично здійснюється зухвала ідеологічна агресія, спершу малопомітна, але від того не менш небезпечна, бо це – атака на свідомість молодого покоління українців, яких намагаються інфікувати сконструйованими міфами, імперськими стереотипами меншовартості, і таким чином спробувати зберегти контроль на Україною. Згадуючи Другу світову, поминаючи її жертви, вшановуючи учасників, ми повинні рішуче засудити провокаторів і спекулянтів від історії, тих, хто влаштовує ганебні шабаші на могилах жертв війни, возвеличуючи більшовизм і Сталіна. Україна, яка зазнала чи не найбільших втрат у цій війні, ніколи не погодиться на героїзацію кривавих диктаторів, ніколи не сприйме повернення тоталітарних символів.

Вшановуючи пам'ять усіх, хто поліг у смертельних битвах на полях Другої світової, тих, хто повернувся живим з пекла війни, тих, чиє життя забрали або покалічили тоталітарні режими, Україна має так будувати свою внутрішню та зовнішню політику, щоб не дати новому імперіалізму та тоталітаризму жодного шансу».

Зауважимо, що екс-регіоналка з Волині Надія Григола не голосувала також за покарання винних за майданівські утиски.

Нагадаємо, питання щодо перейменування уже піднімали, втім, грип завадив волинським депутатам відновити історичну справедливість

Окрім того, торік у Луцьку ініціювали перейменування свята «День Перемоги».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Трикаш ніна Показати IP 12 Березня 2015 13:18
коментар було видалено
лучани до Трикаш ніна Показати IP 12 Березня 2015 13:30
їдь в Рассію , там все стабільно.
123 до лучани Показати IP 12 Березня 2015 13:40
за такого гі*на як ти в нас і всі проблеми...
З княжого Показати IP 12 Березня 2015 13:23
Друга світова війна закінчилася 2 вересня, тож історію треба знати всю, а не її частину
Анонім Показати IP 12 Березня 2015 13:36
А Ви у людей питали ? А тих, хто хоче відновити історичну справедливість, хочеться запитати коли і як виникла держава Україна ( у теперішніх кордонах) і кому цим треба завдячувати ?
я Показати IP 12 Березня 2015 14:41
ото вже зовсім зглузду зїхали ...
макс Показати IP 12 Березня 2015 14:50
Не вистачає слів, щобвисловити своє обурення "переписувачам історії" з Волині. Ви повинні землю цілувати затими ветеранами,які ще живі,а не ображати їхню память. Ви, що порозплющували свої зади в кріслах, боїтеся воювати на Сході, а тоді ці люди не побоялися вступити в бій з фашистською Німеччиною. Не ховалися в схронах і не їли сало,відібране в жінок і дітей, а дійсно воювали. Доземний уклін їм
Дьодік до макс Показати IP 12 Березня 2015 15:52
Які ветерани? Останній призов в діючу Червону Армію - хлопчаки 1927 року народження (серед них був і мій покійний тато). Наймолодшим учасникам Другої Світової війни в травні 2015 року буде 88 років. - Скільки їх серед нас? Потрібно відзначати 8 травня, як усі цивілізовані люди, день скорботи за всіма загиблими у цій нелюдській війні. А хворих руссофашистів на теренах Волині і України необхідно ізолювати. ПС. Камсамольци Романюк і КРАВчук будуть, як завжди, на "заходах" з КАЛорадськими стрічками?
Hurricane до Дьодік Показати IP 12 Березня 2015 16:39
Ти справжній додік. Скільки б не було живих ветеранів такі додіки як ти і мізинця їхнього не варті. А для них це свято не потребує перейменувань, рекомендацій ООН, маразму Пирожика, ремарок додіків та схвалення романюками, кравчуками і гунчиками
Ураган в стограмовці до Hurricane Показати IP 12 Березня 2015 17:08
Так реальних ветеранів уже й немає. А ваша людоїдська "історія" відмирає. На поверхню виходить прощення всіх невинно убієннних під час цієї війни. До речі, асвабадітєлями в Німеччині було згвалтовано десятки тисяч жінок і дівчаток, мільйони було убито...
Hurricane до Ураган в стограмовці Показати IP 12 Березня 2015 17:33
Мене завжди дивували такі безграмотні патріоти як цей дописувач, невже тупість у наш час стала настільки в пошані. Ви ж за культуру боретесь, а висловлюєтесь наче готові цимі цінностями підтерти одне місце)))
спс до Дьодік Показати IP 12 Березня 2015 19:40
коментар було видалено
Іван Показати IP 12 Березня 2015 15:00
Взагалі відмінити ці святкування нікому не потрібні !!!
Вано до Іван Показати IP 12 Березня 2015 16:29
Це не святкування, а вшанування тих, кому ти повинен завдячувати, що живеш на цьому світі!!! Ваня пля...
Hurricane до Іван Показати IP 12 Березня 2015 16:42
Відмінити кажеш, бо нікому не потрібні. Відкрию тобі таємницю, що ти ще далеко не всі, щоб робити такі гучні заяви. Забагато на себе береш, Ванька)))
погоджуюсь Показати IP 12 Березня 2015 15:29
коричневу чуму замінили червоною. Погоджуюсь, що це ніяка не перемога а зміна режиму, одного терору на інший. Ветерани, які воювали, заслуговують на шану, безумовно. Вони вірили, що воюючи за Сталіна роблять абсолютне добро. На жаль, насправді виявилось усе набагато сумніше...
ототак до погоджуюсь Показати IP 12 Березня 2015 16:30
Дитино у школу сходи, а то уроки погано вчиш, що не можеш одних від одних відрізнити!!!
громада Показати IP 12 Березня 2015 16:32
Хто така Свобода з тим Пирожиком, щоб такі рішення приймати???
Пирожикам Показати IP 12 Березня 2015 16:44
Маразм з переписування історіі продовжується. Причому тут Сталін і більшовизм, наш народ відвоював своє право жити вільно від фашизму але нові фашисти що сидять в облраді і бояться навіть дивитись на схід Украіни не те що воювати, хочуть сумувати, за чим, що живемо не вассалами Польщі чи Німеччини?
Анонім Показати IP 12 Березня 2015 16:52
Нет слов
Перемога Показати IP 12 Березня 2015 16:57
Цей клоун хоч читав резолюцію ООН якою прикривається. Там жодного слова про засудження більшовизму і про те що треба сумувати разом з бандерівцями. В резолюціі йдеться про СВЯТКУВАННЯ ПЕРЕМОГИ і засуджується фашизм.
Отто Штірліц Показати IP 12 Березня 2015 17:21
Нічого, пройде час, і вітер історіі здмухне із світлої сторінки Перемоги над фашизмом все сміття у вигляді "Свобод", переписувачів книг, д*б*лів в облрадах.
12345 Показати IP 12 Березня 2015 19:32
Правильно зробила Надія Григола. Хоч одна адекватна людина залишилася в комісіі.
123 Показати IP 12 Березня 2015 20:47
У меня оба деда воевали, для меня это всегда праздник, День Победы! И не отметить его, всё равно, что плюнуть на их могилы!!! А пирожик пусть скорбит, **очит, повесится, мне всё равно!
456 Показати IP 12 Березня 2015 22:00
Не партесь. Закінчиться війна з путіним і буде в нас свято перемоги. І не треба кивати на ветеранів другої світової, бо вони здебільшого святкували і святкують не перемогу, яка їм нічого не дала, а закінчення війни, що зберегло їм життя.
Ірина. Показати IP 12 Березня 2015 22:17
Це правильно. Не потрібно лізти і сидіти в минулому: "дєдвоєвал". Сьогодні війна. Невимовне горе для батьків, дружин, дітей, сестер, які виряджають на війну своїх солдатів. Так було і 70 років назад. Ніхто і ніколи не хотів йти на війну. Яка це перемога ціною стількох життів. Кінець війни - це ДЕНЬ СКОРБОТИ і ДЕНЬ НАДІЇ. Це не свято, це просто памэять піти в церквуы помолитися за вбитих, безвісти пропавших, і попросити в Бога миру.
124 Показати IP 13 Березня 2015 07:31
Не путайте войну за право жить и войну за миллионы украинских олигархов.
Згідний із 124 Показати IP 13 Березня 2015 10:54
Та громадянська війна яку нав'язала влада сьогодні нікому гордині і героізму не надає і по закінченню цієі війни дійсно треба сумувати що до такого довели та молитись за невинно убієнних і це різні війни.
123 до ирина Показати IP 13 Березня 2015 11:08
Свои подначки оставьте для скорбящих! Мне реально есть чем гордиться, мои деды за спины чужие от пуль не прятались, и осколки свои честно носили до самой смерти. И вообще это их праздник, праздник победителей фашизма, и если до кого то это не доходит, вот это реально скорбь!
Лучанин Показати IP 3 Квітня 2015 06:47
Встановлення державних свят Конституцією віднесено до обов’язків Верховної Ради, а не до депутатів обласної ради. Треба кінчати з волинським сепаратизмом придурків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus