USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Цей день увійде в історію»: волинські нардепи про перший день роботи в новому парламенті

30 Серпня 2019 16:25
Наприкінці літа, у четвер, 29 серпня, Верховна Рада України ІХ скликання провела перше урочисте засідання.

Народні депутати, обрані за підсумками дострокових парламентських виборів 21 липня, склали присягу на вірність Україні, розглянули низку законопроєктів, а також прийняли ключові кадрові рішення, як-то: призначення прем’єр-міністром Олексія Гончарука чи обрання спікера парламенту Дмитра Разумкова.

Інформаційне агентство Волинські Новини розпитало «новоспечених» народних депутатів Верховної Ради ІХ скликання з Волинської області про перше засідання парламенту, їхню майбутню роботу в профільних комітетах та особисті враження.

НІБИ НА «ФОРМУЛІ-1»

Народний депутат від партії «Слуга народу» лучанин Валерій Стернійчук відзначив, що протягом свого першого робочого дня в парламенті його переповнювала цікавість: «Раніше я спостерігав за цим процесом лише по телевізору, а зараз сам став його учасником. Розумію, що це моє робоче місце на найближчі п’ять років, тому насамперед відчуваю неймовірну відповідальність перед країною, народом і, власне, самим собою».

Валерій Стернійчук додав, що першого дня роботи в парламенті його переповнювала й гордість, оскільки «день видався дуже продуктивним».

«Я вважаю, що вчорашній день увійде в історію, тому що ми підтримали проєкт закону про внесення змін до ст. 10 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України. Про це заявляв Володимир Зеленський, і ми вирішили невідкладно підтримати цей законопроєкт. Крім того, наш президент надав перелік нагальних законопроєктів, які ми також підтримали, доручивши спочатку комітетам опрацювати їх, – це, наприклад, закони про незаконне збагачення, про перезавантаження прокуратури, про електронний документообіг, про імпічмент президента, про зменшення конституційного складу Верховної Ради України, про визначення додаткових підстав для дострокового припинення повноважень народного депутата та інші, – перерахував нардеп. – Ми зробили неймовірне. Дійсно, показали, як повинен працювати парламент. Далі ми налаштовані працювати ще продуктивніше».
Народний депутат звернув увагу, що така робота у Верховній Раді неймовірно заряджає: «Оновити уряд, сформувати коаліцію, погодити комітети, при цьому починаючи в них активно працювати, прийняти низку законопроєктів, не маючи багато часу на перерви, розуміючи, що ми повинні працювати в темпі, швидкісному режимі, ніби ти на «Формулі-1».

Водночас Валерій Стернійчук наголосив, що важливу роль відіграє саме командна робота.

Щодо своєї майбутньої роботи в одному з комітетів Верховної Ради народний обранець розказав, що насамперед гадав, що буде працювати в комітеті гуманітарної та інформаційної політики, оскільки має досвід роботи з молоддю. «Однак урешті я змінив свою думку і вирішив обрати комітет з питань антикорупційної політики. Так, я буду працювати в підкомітеті щодо зв’язків із громадськістю», – сказав Валерій Стернійчук.

¾ ЗАЛУ В ЗЕЛЕНИХ КОЛЬОРАХ!

Народна обраниця від 23 округу (Камінь-Каширський, Ківерцівський, Любешівський та Маневицький райони), перша заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич зауважила, що, дійсно, перший день роботи Верховної Ради видався насиченим і сконцентрованим на багатьох подіях, зокрема й призначеннях.

«Різниця в роботі парламенту ІХ скликання й попередніх – дуже істотна. Це відразу стало помітно під час висвітлення на табло графічних зображень результатів голосування – ¾ залу в зелених кольорах! Такого я ще не бачила. З одного боку такий унісон є приводом для оптимізму, тому що єднання, дійсно, може призвести до швидких змін, коли законодавча і виконавча гілки влади працюватимуть в одному темпі. З другого – коли є така єдність, виникають питання, чи за швидкістю прийняття рішень не страждає якість роботи. Так, деякі постанови, документи, які вчора вносилися в Раду, не обговорювалися – ми не бачили текстів, але голосували за них», – розповіла Ірина Констанкевич.
Вона акцентувала, що підтримує зміни, адже вони вкрай потрібні нашій країні, але не за рахунок недотримання законодавства, порушення процедур і регламенту.

Водночас депутатка нагадала, що під час першого засідання нардепи обрали уряд. «Окремі призначення додали мені ще більшого оптимізму, я втішена, що це молоді люди, наповнені ентузіазмом і з бажанням бути корисними своїй державі», – сказала Ірина Констанкевич.

Депутатка теж зазначила, що підтримує створення депутатської групи «За майбутнє» в Раді, до котрої увійшли самовисуванці, зокрема й сама Ірина Констанкевич: «До неї увійшли авторитетні, знаючі та компетентні народні депутати, зокрема Ігор Палиця, Тарас Батенко. Волинь представлена потужно в цій групі, адже, окрім Ігоря Палиці, до неї входять і Ігор Гузь, і Степан Івахів. Тому я думаю, що наша волинська група, звичайно, лобіюватиме інтереси регіону і західної частини країни загалом. У групі, до речі, представлені теж депутати від Івано-Франківська та Тернополя».

МИ ПРАЦЮВАЛИ 16 ГОДИН ПІДРЯД

Як поділився ексдепутат Волиньради Вячеслав Рубльов, обраний народним депутатом України на одномандатному окрузі № 20 (Горохівський, Локачинський, Луцький, Рожищенський і Турійський райони) від партії «Слуга народу», опісля роботи в обласній раді йому, як молодому нардепу, потрібно ще звикнути до специфіки регламенту у Верховній Раді.

«Виходить так, що чим менша фракція, тим частіше виступають її представники, адже щодо великої фракції зовсім по-іншому працює система Ради і є певні обмеження у зв’язку з тим, що нараховується 450 народних депутатів. Я думаю, якби кожен ставив запитання, то засідання тривали б набагато довше. В обласній раді легше записатися на виступ, ніж у Верховній Раді», – зазначив Вячеслав Рубльов і додав, що загальні принципи роботи Верховної Ради й облради – дещо подібні.
Також депутат відзначив, що перше засідання Ради виявилося досить динамічним і трудомістким: «Ми працювали 16 годин підряд… У цілому я вважаю, що Верховна Рада працювала продуктивно. Звісно, розгляд у комітетах тих законопроєктів, які вносилися вночі, покаже, наскільки вони підготовлені. Є також певні збої по апарату – ми фактично відставали під час засідання. Тому, думаю, що ініціативу президента Зеленського про «державу у смартфоні» було б добре спробувати реалізовувати і у Верховній Раді. Це багато б чого спростило і дозволило би пришвидшити роботу Ради. Ми вчора говорили про це з Дмитром Разумковим, тому, думаю, що він, як голова Верховної Ради, працюватиме над цими речами».

«Реальну роботу Верховної Ради ми побачимо протягом першого місяця», – резюмував нардеп. До слова, він працюватиме в комітеті децентралізації, архітектури та містобудування.

БІЛЬШЕ МОЛОДІ Й ЖІНОК

Народний депутат від округу № 19 (міста Володимир-Волинський, Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський та Любомльський райони) Ігор Гузь відзначив, що Рада ІХ скликання відрізняється від попередніх тим, що переважна більшість нардепів обрані вперше. Окрім того, в новий парламент увійшло більше молоді й жінок.

«Без сумніву, переважна більшість людей поки не має досвіду, але, думаю, що вони навчаться й увійдуть у курс справ уже у вересні. Тому я достатньо оптимістично дивлюся на склад Ради, перші рішення, перспективи. У мене немає песимізму чи якихось думок про реванш, як би це хтось хотів представити», – сказав народний обранець.
Він нагадав, що парламентом був затверджений заступником керівника комітету з питань державного управління, місцевого самоврядування.

«Тема місцевого самоврядування для мене близька. Я працював в обласній та міській радах, тричі був депутатом місцевих рад, в моєму окрузі створені всі ОТГ, тому проблематика мені відома і я готовий у цій сфері працювати наступні п’ять років. Ми в парламенті з депутатами-волинянами тісно колегуємо і навіть сидимо разом. Наше завдання – залучення додаткових ресурсів, лобіювання інтересів області. Я думаю, що спільними зусиллями нам це вдасться», – переконаний Ігор Гузь.

Обранець громади пригадав, що до депутатської групи делегували 48 депутатів, самовисуванців, які балотувалися й виграли без будь-якої підтримки політичної партії. До її складу увійшли четверо волинян: Ігор Гузь, Степан Івахів, Ігор Палиця та Ірина Констанкевич.

«Наприклад, я міг приєднатися до наявних партій, наявних фракцій, лишитися одинаком або разом із іншими колегами об’єднатися в депутатську групу. Розумію, що є різні депутати, з різними ідеологічними поглядами й своїми історіями, але немає іншого варіанту захисту інтересів виборців, адже потрібно мати слово, виходити до трибуни», – зазначив Ігор Гузь.

ВОЛИНЬ ПРЕДСТАВЛЕНА СИЛЬНО

Народний депутат, обраний від 21 округу (місто Ковель, Ковельський, Ратнівський, Старовижівський та Шацький райони) Степан Івахів, своєю чергою, враженнями від роботи нового парламенту поділився у Facebook.
Він вказав, що в новообраній Верховній Раді Волинь представлена досить сильно.

«Ми вже маємо певні спільні ідеї та напрацювання», – написав нардеп.

Іван САВИЧ, Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ха Показати IP 30 Серпня 2019 21:03
Голосували за те ,що навіть не читали . Welcome back to USsr!
Іванка до Ха Показати IP 1 Вересня 2019 04:16
Перевтомились нажимати на кнопки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus