USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У БПП – серйозні проблеми: Томенко подав позов до суду

2 Квітня 2016 12:37
Микола Томенко подав позов щодо позбавлення його депутатського мандата до Вищого адміністративного суду України.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Томенка.

Зокрема, у позовній заяві йдеться про визнання неправомірними та скасування рішення ХІІ позачергового з’їзду партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» № 8-ПД від 25 березня 2016 року «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Миколи Томенка».

Нагадаємо, 25 березня партійний з'їзд «Блоку Петра Порошенка Солідарність» прийняв рішення про дострокове припинення депутатських повноважень парламентаріївМиколи Томенка та Єгора Фірсова, які раніше покинули ряди однойменної фракції.

Після цього повідомлялося, що народних депутатів Миколу Томенка та Єгора Фірсова шантажує «Блок Петра Порошенка». Так, голова фракції “БПП” в парламенті Юрій Луценко заявив, що партія дозволить Фірсову і Томенку зберегти мандати, якщо вони знову ввійдуть в фракцію.

ЧИТАТИ ЩЕ: «Я ПОДАЮ ДО СУДУ НА ПРЕЗИДЕНТА», - ТОМЕНКО

Микола Томенко як позивач звертає увагу на те, що згідно з частиною 5 статті 81 Конституції України «у разі невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції його повноваження припиняються достроково на підставі закону за рішенням вищого керівного органу відповідної політичної партії (виборчого блоку політичних партій) з дня прийняття такого рішення».

Таким чином, цією нормою Основного Закону встановлюється обов’язкова передумова дострокового припинення повноважень народного депутата у зв’язку з його виходом із фракції – наявність закону. За відсутності відповідного закону рішення з’їзду партії є недостатньою підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата.

Микола Томенко також наводить висновки Венеціанської комісії, в яких зауважується, що «обов’язковість членства народного депутата у парламентській фракції або блоці порушує незалежність депутата і може вважатися неконституційною, беручи до уваги те, що члени парламенту мають представляти весь народ, а не партії, до яких належать» (12-13).12.2003). Так само Венеціанська комісія у своєму висновку від (10-11).06.2005 зазначає, що норма щодо імперативного мандата «… надає політичним партіям право анулювати результати виборів. Це також може призвести до послаблення Верховної Ради через перешкоджання реалізації вільного і незалежного мандата народних депутатів, які можуть опинитись у ситуації, коли не зможуть дотримуватись власних переконань і водночас бути членами парламенту».

До того ж, висновки Венеціанської комісії неодноразово були включені до резолюцій ПАРЄ щодо України, а їхнє втілення у життя є обов’язком України як члена Ради Європи, зауважує позивач. А тому, на його переконання, рішення позачергового з’їзду БПП щодо позбавлення його депутатського мандату не відповідає частині 5 статті 81 Конституції України, а отже, підлягає скасуванню.

«Ми розуміємо, що у цьому випадку мова йде про тривалий судовий процес, який закінчиться рішенням Європейського суду з прав людини. Адже сьогодні судова система України керується Президентом та його Адміністрацією, як і в часи Януковича, – коментує Микола Томенко. – Але ганебний прецедент, коли політика домінує над правом мусить бути виправлений, щоб всі розуміли, що народний депутат повинен відстоювати свої передвиборчі обіцянки та служити народу, а не партійним вождям».

«Тому ми переконані, що рішення Європейського суду буде на нашу користь», – підсумував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Український народ Показати IP 2 Квітня 2016 13:26
В нашій рідній країні немає війни, немає зубожіння простого народу, немає хлопців молодих поранених і померших на дурній війні, немає людей на Сході України без даху над головою, без світла, без тепла, без води, без медикаментів ,без грошей і продуктів.... В нас тільки зосталися проблеми в більше як 200 політичних горе-партіях і проблеми в горе- Верховній Раді і в горе- Кабінеті Міністрів , щоб поділити крісла і посади , щоб добре було горе- політикам і горе- народним депутатам державний бюджет розкрадати !!! БЕЗ ПАРТІЙ НЕМАЄ ЖИТТЯ НА УКРАЇНІ, НА ЗЕМЛІ ?!
Анонім Показати IP 2 Квітня 2016 13:28
Блок Кнура розвалюється.Надіємсь, що йому світить трибунал за здачу національних інтересів.Підстилка Путіна
народ України Показати IP 2 Квітня 2016 14:05
Як Ви народу збридли всі політичні пр*ститутки... Гонитися по тих партіях як обкакані, щоб легких грошей заробити і народ ще й агітуєте в те лайно !
бе Показати IP 2 Квітня 2016 15:10
томенко весь час ніяк не визначиться куди йти-до розумних чи до красивих???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus