USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У пошуку миру для України президенту слід підставити плече, - голова Волиньради про «формулу Штайнмаєра»

7 Жовтня 2019 18:09
Тристороння контактна група у Мінську узгодила й підписала документ, що розвиває так звану «формулу Штайнмаєра». Він передбачає запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів згідно із законодавством України та підтвердження вільного і демократичного волевиявлення спостерігачами від ОБСЄ.

Проте, для окремих політичних сил в Україні це стало приводом для піару та маніпуляцій, які ширяться з екранів їхніх телекомпаній та провокують напруження в суспільстві, переконана голова Волинської обласної ради Ірина Вахович.

Зокрема, у Києві та інших містах України відбуваються акції під гаслом «Зупинимо капітуляцію», учасники яких вважають «Формулу Штайнмаєра» згубною, яка допускає здачу українських інтересів на тимчасово окупованих територіях. Звісно, учасники акцій мають право на вільне висловлення своєї позиції у демократичному суспільстві. Але, на переконання голови обласної ради, стверджувати, що їхня думка є єдино правильною, не можна.

Ірина Вахович зауважує, що нещодавні соціологічні дослідження показали, що майже 60 відсотків опитаних не знають, у чому полягає ініціатива мирного врегулювання на Донбасі, відома як «формула Штайнмаєра».

«Чи хочемо ми припинення війни на Донбасі? Безумовно, відповідь на це запитання може бути лише ствердною. Більше того, саме це першочергове і надважке завдання ставить собі президент України Володимир Зеленський та його команда. Чи може бути мирний процес простим, швидким і безпроблемним? Хотілося б вірити, але за наявних обставин, коли Україна вимушена вести переговори з такими підступними супротивниками, на жаль, нереально.

Переконана, що за таких обставин ми маємо керуватися не емоціями та категоричними гаслами, а опиратися на факти, офіційні джерела й інформацію з перших вуст. На даний час таким єдиним офіційним джерелом є звернення президента України, оприлюднене у минулий четвер.

Глава держави детально пояснив співвітчизникам, що означає ця формула. Він категорично висловився за неприпустимість порушення «червоних ліній». Чи передбачає ця формула, що Україна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу? Ні. Чи передбачає вона, що вибори на Донбасі відбудуться завтра і під дулом кулеметів? Ні. Жодних спільних документів з представниками фейкових республік «ДНР» та «ЛНР» підписано не було. Ця формула каже лише одне - коли має запрацювати оновлений закон про особливий статус Донбасу.

А це відбудеться лише після того, як там пройдуть місцеві вибори згідно з Конституцією і законами України. А також після того, як місія ОБСЄ засвідчить, що ці вибори відбулися згідно із законодавством України та демократичними стандартами. Отже, ніяких виборів під дулом кулеметів бути не може. Ніяких виборів за наявності на цих територіях військових або озброєних осіб – з боку Росії чи невизнаних територій - бути не може. Без відновлення Україною контролю над державним кордоном виборів бути не може. Якщо Росія не виведе свої війська з Донбасу, бандитські формування не будуть розформовані - ні міжнародна спільнота, ні Україна таких виборів не визнає.

Отож, жодних реальних передумов для паніки та нагнітання напруженості у суспільстві сьогодні я не бачу. Ми не маємо жодних підстав вважати, що Президент України не цінує власну державу, не вболіває щиро за її долю чи якимось чином допускає ймовірність капітуляції. Провокаційні протистояння всередині країни, на мою думку, грають на користь ворогам, а не нашій країні.

Волинь підтримала Володимира Зеленського на президентських виборах 21 квітня 2019 року, вона віддала голоси за його політичну силу на парламентських виборах 21 липня 2019 року. Закликаю краян висловити кредит довіри Президенту і у цей складний час, коли питання мирних перемовин є дуже потрібним та надто важким завданням. А політиків прошу не нагнітати ситуацію, адже реальними ворогами України є, окрім путінської агресії, внутрішні провокатори, що породжують протистояння між співвітчизниками.

Вірю, що спокій, виваженість і мудрість не зрадять нам. Попереду в нас довгий і тернистий шлях до миру. Ми повинні пройти його разом і тут нам потрібна єдність та довіра. Головне – не нашкодити, адже ціна надто велика.

Тому позачергової сесії Волинської обласної ради на вимогу протестувальних груп я скликати не буду. Планова сесія Волинської обласної ради відбудеться 24.10.2019 року, де депутатські фракції зможуть висловити свої позиції в тому числі з цього питання», - йдеться у зверненні голови Волинської обласної ради Ірини Вахович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
УКРАїНЕЦЬ Показати IP 7 Жовтня 2019 18:51
росія агресор,окупант і наш ворог-це факт!Ми повинні відстояти свою країну і незалежність
Вот так до УКРАїНЕЦЬ Показати IP 7 Жовтня 2019 20:44
Российская сторона категорически отрицает договоренности о передаче контроля за границей даже после проведения выборов. Об этом Дмитрий Козак проинформировал представителей ОРДЛО в телефонном разговоре.
в лоба до УКРАїНЕЦЬ Показати IP 8 Жовтня 2019 17:17
Порохоботи тут як тут чи як ви там зараз зветеся. Розумні люди давно зрозуміли що якби не почали ато і війну не було б такої біди навколо. Одні в траншеях, другі мусять до Польщі їхати, а хтось на війні наживається.
Крук Показати IP 7 Жовтня 2019 19:18
Ну хоч одна мудра людина.
Лучанин Показати IP 7 Жовтня 2019 19:44
Все правильно.
І вот так до Лучанин Показати IP 7 Жовтня 2019 20:45
Кремль заявил, что не может гарантировать выполнение наемниками РФ условий разведения сторон на Донбассе. Об этом журналистам сообщил пресс-секретарь президента РФ Владимира Путина Дмитрий Песков.
скептик Показати IP 7 Жовтня 2019 21:29
зрозуміло, що без відновлення кордонів, виведення окупаційних військ, роззброєння ні про які вибори мова не може йти. питання в тому, що ні мацква, ні сєпари цього робити не збираються. друге питання - особливий статус даунбасу. ЦЕ З ЯКОГО МИЛОГО ?!!!!!!!
луцький до скептик Показати IP 8 Жовтня 2019 09:08
Скільки вам втолмачувати у вашу голову, що саме це і пропонує Президент! Ви що - взагалі вже нічого не чуєте і не розумієте?! Що за люди?! Жах!
скептик до луцький Показати IP 8 Жовтня 2019 21:44
брехня.
С Показати IP 7 Жовтня 2019 22:05
Чи готова Вахович взяти на себе відповідальність, якщо її позиція виявиться хибною і внаслідок пасивності громади Україна понесе нові втрати?
скептик Показати IP 7 Жовтня 2019 22:42
а що з Кримом ?
Виборець Показати IP 8 Жовтня 2019 08:59
" ...опиратися на факти, офіційні джерела й інформацію з перших вуст.." - питання кого? " СН ", військових з першої лінії чи жителів прилеглих районів. Чому на своїй землі ми повинні відводити війська, Це що кордон з Рашою? Кредит довіри до Раші давно закінчився.
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 8 Жовтня 2019 10:49
Ті крикуни, що проти договору "ФОРМУЛА ШТАЙНМАЄРА" Зеленського нехай воюють самі, нехай посилають своїх чоловіків та синів на передову. А я хочу миру накінець кінців та 90% військових, хто зараз перебуває на передовій також хочуть миру. Вже достатньо слухати цих піарщиків, а Ірина Вахович - мудра жінка.
! до Пенсіонер Прокопчук Показати IP 8 Жовтня 2019 11:30
Ті "крикуни" як ви їх назвали, в більшості недавно з передової, або ще там.
скептик до Пенсіонер Прокопчук Показати IP 8 Жовтня 2019 21:46
нема такого договору формула штайнмайєра, як і самої формули. кожен розуміє як хоче
123 Показати IP 8 Жовтня 2019 10:52
Очільник МЗС Вадим Пристайко не виключив, що вже незабаром Україна може відмовитися від мінського процесу.
911 до 123 Показати IP 8 Жовтня 2019 14:36
Ну тоді всі розвернуться і скажуть: а розгрібайте ви це л*йно самі!
333 до 911 Показати IP 8 Жовтня 2019 18:10
На це й розрахунок
123 до 911, 333 Показати IP 8 Жовтня 2019 20:08
Ми це лайно і розвели. Це наше українське лайно. З цього приводу великий уклін Кучмі, Ющенку, Януковичу, усім прем’єрам за їх президенства, усім міністрам оборони за їх президенства, усім «патріотам», «націоналістам», «націонал і соціал-демократам». Нам це лайно і розгрібати. Ніхто замість нас цього робити не буде. Добре, що хоча б щось західний світ для нас зробив. А далі: 1. боротьба в міжнародних судах за виведення путіна з України; 2. відновлення кордону з Росією; 3. запровадження прямого президентського правління у звільнених регіонах; 4. роззброєння усіх незаконних військових формувань; 5. арешт усіх підозрюваних у державній зраді, тих, хто вчинив військові злочини; 6. відновлення функціонування соціальних структур; 7 депортація усіх, хто незаконно перетнув кордон України та оселився в ОРДЛО, наприкінці - вибори до органів місцевого самоврядування.
321 до 123 до 911, 333 Показати IP 9 Жовтня 2019 08:34
Смішний ви :))) Які міжнародні суди? Їм вже набридла Україна і вони нічого робити не будуть в них важливіші справи є! Вони вже побачили, що з себе уявляє українська влада, бачив це весь світ на протязі 5 років то до кого ви апелювати будете?
скептик до 123 до 911, 333 Показати IP 9 Жовтня 2019 18:39
тільки не згадуйте про міжнародні суди. вони нічим не кращі від українських.
123 до 321 Показати IP 9 Жовтня 2019 10:45
Судячи з тональності вашого допису, ви є або були працівником прокуратури чи міліції чи суддею. Міжнародні суди налаштовані так, що не здатні втомлюватися, завдяки чому Україна виграла в них майже всі справи проти Росії.
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 9 Жовтня 2019 13:11
Не подобається як люди правильно висловлюються щодо ваших зауважень та тезісів, що необхідно робити, щоб л*йно розгребти Порошенковське: чуймадан, вокзал і уперед до ЄС, Канади чи Америки. Там найдете таких самих як ви, всі повтікали ще з 1917 року, от і спілкуйтесь з ними. До побачення.
хахаха до Пенсіонер Прокопчук Показати IP 9 Жовтня 2019 14:20
випийте валідолу, пенсіонере. А краще галоперидону. Вас час пройшов.
Степан (Крымчанин) Показати IP 9 Жовтня 2019 15:04
Интересные вы люди. Война на востоке(далеко от зап. Украины) больше всего обсуждается на западе. Но, контекст-никаких компромиссов-"Они (ЛДНР) должны подчинится нашим условиям. Мы должны победить. Но, в армию не брать с нашего села. Пускай другие воюют. Надо поднимать экономику-, но, я налогов платить не буду. Пускай снаряды рвутся на востоке-у нас должно быть тихо." Уверен -пока доминирует националистическа точка зрения в ваших мозгах - война продолжится. Все "патриоты" говоруны из кожи вон лезут, что бы своих детей устроить учиться за границей. Поговорите со студентами-большинство мечтает после получения диплома уехать за границу. Демографическая ситуация скромно характеризуется одним словом "депопуляция". Это не характеристика, это приговор.
скептик до Степан (Крымчанин) Показати IP 9 Жовтня 2019 18:43
зі сходу чухають за бугор ще з більшою силою, чим із заходу. і на таку роботу погоджуються, що західняк в ту сторону і не дивиться
? до скептик Показати IP 9 Жовтня 2019 20:50
Да кому ви пояснюєте ? То ж проплачений штатний троль, йому так добре живеться в криму, що аж на Волині вирішив с_ати коментами ...
Степан (Крымчанин) до скептик Показати IP 9 Жовтня 2019 23:38
Согласен с Вами. Там война. На Волыни, слава Богу, войны нет. Так почему бегут? Но, это не главный вопрос. Проблема в психологии. Скажу откровенно, сначала новоизбранный мне очень не нравился. Но он хотя бы, пытается остановить войну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus