USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Україна занадто хвора на "донецьку плісняву", - політолог

2 Січня 2014 14:28
«Наступного року політична ситуація в Україні розвиватиметься під знаком Майдану, - вважає політолог 60-річний Віктор Небоженко. - Будь-яку різку дію влади більшість суспільства сприйматиме як образу. Тому будуть нові мільйонні демонстрації в столиці й повільна руйнація владної команди. Навесні ситуація традиційно загостриться. Люди з великим задоволенням ганятимуть Києвом чиновників різних рангів», інформує Gazeta.ua.

Як діятиме влада?

- Старатиметься маневрувати, шукатиме способів зменшити градус масового протесту і не здати своїх позицій. Однак проблема в тому, що без реальних поступок суспільство не заспокоїш. Можна домовитися з опозицією, але не рахуватися з вимогами мільйонів не вдасться.

Влада може зробити ставку на розкол країни, аби покращити свою ситуацію й апелювати до єдності та миру?

- 2014 рік відрізнятиметься від 2004‑го. Тоді проти помаранчевого Майдану виступила майже вся Східна Україна. Вважали, що одна частина країни забрала владу в іншої. Зараз Схід політично вайлуватий. Протестний потенціал збільшується у центральних і західних областях, а в східних не відчувається збільшення підтримки владі. Вони не дуже "за" Майдан, але й не дуже "проти".

Чи варто наступного року очікувати перетворень, які суттєво вплинуть на політичні розклади?

- Будуть зміни в уряді. Влада відмовилася від євроінтеграції та пішла на зближення з Росією. Тепер їй треба ввімкнути задній хід - бодай на словах. Щоб і далі не видаватися очевидними зрадниками. Замість Кабміну Азарова побачимо людей, які говоритимуть: "Ми далеко зайшли в дружбі з Москвою, зараз повинні повернутися обличчям до Заходу". До літа Миколу Яновича відправлять у відставку й повісять на нього всі негативи діяльності "уряду професіоналів" із 2010 року.

Як діятиме опозиція?

- Перебудовуватиметься. У неї була змога очолити народний протест. Але опозиціонери віддали перевагу підготовці до президентських виборів і публічним парламентським методам боротьби. Це теж непогано. З одного боку, буде масове обурення протестувальників, з іншого - його підпиратимуть дії опозиції у Верховній Раді.

Розв'язка може настати 2014-го?

- Навряд. Україна занадто хвора на "донецьку плісняву". Вона в'їлася в державну систему. Для виходу з такого становища потрібний довший період. Не буде такого легкого успіху, як 1991-го чи 2004 року.

Що стане головним викликом для опозиції?

- Влада тиснутиме на її лідерів. Проте їм треба буде рухатися за хвилею протесту. Тому вони опиняться ніби між двох вогнів. Як передчасно не згоріти між ними - ось головне питання. Бо дії влади та вимоги Майдану передбачити важко. Якщо першого дня протестів вимагали євроінтеграції, то після побиття людей - дострокових виборів президента. Політичний процес іде швидко, й опозиція не встигає за ним. Увесь 2014 рік їй доведеться крутитися між владою та Майданом.

Які розвиватимуться Майдан і протестний рух?

- Вони затихатимуть і знову відроджуватимуться. Ближче до кінця 2014-го перетворяться на велику повноводну річку. Обростуть різними організаційними формами. Ймовірно, виникне нова політична сила.

Жодних шансів достроково обрати президента?

- За рік до чергових виборів у них не такий вже й великий сенс. Та в діях глави держави мало логіки. Може на рівному місці ще більше загострити конфлікт із найвпливовішими країнами Євросоюзу. Він перейшов усі межі дипломатичних правил. Наступного року до жорстких санкцій Європа не вдаватиметься, але кількох ударів завдасть. Бо їй треба віддячити Януковичу — ослабити перед виборами 2015 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 2 Січня 2014 17:43
Україна хвора не лише на донецьку "плісняву", але в не меншій мірі і на бандерівську, що також заважає рухатися в ЄС цивілізованими кроками!
Бульба Показати IP 2 Січня 2014 22:57
Этот полит-технолог явно на майданутых работает.
Ого Показати IP 3 Січня 2014 11:28
Україна занадто хвора на "донецьку плісняву". Вона в'їлася в свідомість значної кількості людей. Для одруження потрібний довший період. А таких, як Лучанин з Бульбою ніколи до тями повернути не вдасться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus