USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Від сьогодні подарунок чиновнику - це хабар

1 Липня 2011 14:32
Новий антикорупційний закон визначає Президента України як головного відповідального за антикорупційну політику в державі, а також змушує держслужбовців декларувати свої видатки.

Cеред позитивів нового закону є розширення кола осіб, які можуть бути суб’єктами відповідальності за корупційні правопорушення. Насамперед, це держслужбовці і, зокрема, перші особи в державі: Президент, Прем’єр-міністр та Голова Верховної Ради, - пише Радіо Свобода.

Нормативний акт робить жорсткішою і відповідальність за корупційні дії. Якщо раніше багато порушень кваліфікувалися як адміністративні, то відтепер вони стають кримінальними. Відповідно посилюється і відповідальність: від 2 до 15 років ув’язнення.

Чиновницькі телевізори-плазми за 40 тисяч гривень – не привід для декларації

Згідно з новим законом, державні чиновники мусять декларувати не лише власні доходи, але й видатки. Тим не менш, мінімальна сума видатків, яку мусить декларувати чиновник становить 150 тисяч гривень, або приблизно 15 тисяч євро. Натомість, в європейських країнах така мінімальна сума видатків починається з 5 тисяч євро, тобто середньомісячної зарплати.

«Спочатку планувалося, що це буде дві середньомісячні зарплати, після розгляду в парламентських комітетах вирішили, що це буде 50 тисяч гривень. Тобто, декларуватиметься разова покупка, яка перевищує 50 тисяч гривень. А потім, після великих дебатів – 150 тисяч гривень», - говорить представник міжнародної антикорупційної організації Transparency international в Україні Олексій Хмара.

«Обґрунтування при цьому було, м’яко кажучи, непереконливе: мовляв, нормальний телевізор-плазма дешевше за сорок тисяч гривень не купиш, то що – кожен телевізор декларувати? На цьому всі погодилося», – зауважує Хмара.

Як повідомляє РБК-Україна згідно з уточненнями до закону до декларації про доходи окремо вносяться відомості про витрати на майно, що перебуває у приватній власності, і на майно, що перебуває в оренді.

Кумівство тепер поза законом

Закон ускладнює процес працевлаштування чиновниками своїх дітей на високі посади в своєму відомстві - тепер родичам заборонено працювати підлеглими один у одного. За працевлаштування чиновником свого родича передбачений штраф до 2,5 тисяч гривень.

«Важливо розуміти, що якщо ми говоримо про конфлікт інтересів, то все дуже по-різному трактують це «пряме підпорядкування» … Його (закон) потрібно доповнити законом, який зараз лежить в парламенті. Він детально регулює питання конфлікту інтересів, тому що це питання дещо ширше від того, що діти працюють у підпорядкуванні батьків або навпаки. Але цей закон в довгому процесі.

Швидше за все, в найближчі два роки він не з'явиться. Правда, в усьому треба бачити плюси. Зараз, принаймні, деяким вже доведеться пошукати, куди влаштувати сина чи доньку. Це вже добре», - зазначає Олексій Хмара в інтерв’ю Ліга.нет .

Крім того, закон забороняє чиновникам приймати подарунки - за винятком тих, що «відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність».

Вартість подарунка не може перевищувати 50% мінімальної зарплати або 480 грн.

«Як показує наш досвід, середній хабар у вузі - 200 грн. Так що подарунки викладачам, можна сказати, легалізували. Правда, коньяк дорожче 400 грн. тепер брати не можна. Або можна передати його кому-небудь із родичів чиновника», - коментує Хмара.

Янукович тепер відповідає за корупцію сам

Зі слів Президента Віктора Януковича досі ефективної боротьби з корупцією в Україні не було.

«Але останні 15 місяців ми напружено працювали над викорінюванням цього ганебного явища. Результатом цієї роботи стало прийняття антикорупційного законодавства, зокрема, закону про засади запобігання і протидії корупції… Я цей закон підписав», - сказав він.

Зі слів глави держави цей закон враховує численні пропозиції представників міжнародних організацій і світовий досвід. Янукович подякував за співпрацю в роботі над документом всім міжнародним інститутам, які брали в цьому участь, зокрема, GRECO - організацію по протидії корупції, яка в кінці травня констатувала провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією і невідповідність європейським стандартам боротьби з корупцією у 13 напрямах, - повідомляє Ліга-нет.

Натомість, як зазначає керівник українського представництва «Transparency international» Олексій Хмара відповідальність за антикорупційну політику відповідно до нового закон лягає насамперед на главу держави.

«На ньому замкнулося все. Він розробляє антикорупційну стратегію, створює спеціальний орган по координації антикорупційної діяльності, призначає процедуру проходження перевірки кандидатами на державну службу», - каже Хмара.

Найбільші сумніви в експертів щодо того, як на практиці буде втілюватися нове антикорупційне законодавство. Згідно закону, за його виконанням має стежити спеціальний орган, проте його мають створити хіба що наступного року – в бюджеті на цей рік витрат на його утримання не передбачено. А доти його функції виконуватиме Мінюст та СБУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
alex.wein Показати IP 1 Липня 2011 18:51
А кошти в конверті - малява.
Spaceman Показати IP 2 Липня 2011 17:44
Тепер будуть дарувати анонімні пластикові карти ПривЕтбанку "Найкращий подарунок" з потрібною сумою на рахунку. Чиновнику тільки треба буде сходити до банкомата і зняти гроші.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus