USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Воля народу» не голосувала за проект «реструктуризації боргу»

18 Вересня 2015 13:00
Забути про підвищення соціальних пільг, стандартів, пенсій і зарплат довелося б українцям, якби депутати не проголосували за пакет законопроектів щодо реструктуризаціі зовнішнього державного боргу перед приватними кредиторами. А виснажену війною Україні очікував би дефолт, а також глибока фінансова і політична криза, - такими невтішники були прогнози, які лунали в Кабміні. На щастя, за проект таки проголосували - свої голоси віддали 309 депутатів. Єдиною фракцією, яка могла провалилити голосування була Воля народу.

Або проект закону №3058, або дефолт

Якби закон не набрав потрібної кількості голосів, Україну чекав би дефолт - переконували політики.

"Неголосування за цей пакет (пакет законопроектів по реструктуризації зовнішнього державного боргу перед приватними кредиторами - ред.) означав би фактичне оголошення дефолту. Окрім того, неголосування за нього означало б, що українські громадяни не зможуть отримати підвищення соціальних пільг, стандартів, пенсій і зарплат", - йдеться у матеріалі РБК-Україна.

Нагадаємо, Україні вдалося отримати згоду кредиторів на двадцятивідсоткове списання боргів перед приватними кредиторами, а саме 3,6 млрд доларів, а також списання відсотків у розмірі 5,3 млрд дол. і відстрочку виплати тіла боргу на суму 11 млрд дол. на 4 роки.

Вселяє надію те, що вчора, 17 вересня, Верховна Рада таки ухвалила проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України. За проект закону №3058 проголосували 309 депутатів. Проти голосували 8 обранців народу, утрималися - 17, не голосували - 19.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ.

Не всі, фракції, вочевидь, розділили важливість прийняття законопроекту. Відтак, єдиною фракцією, яка не дала жодного "за" під час голосування, була Воля народу.



Чому законопроект №3058 такий важливий для України?

Як зазначається у пояснювальній записці, попередніми умовами передбачено, що реструктуризація відбуватиметься у формі обміну наявних облігацій на нові. Також попередні умови передбачають списання 20% номінальної вартості непогашених зовнішніх державних та гарантованих державою єврооблігацій, продовження строку погашення до 2019-2027 років, середню процентну ставку в розмірі 7,75% річних, списання номінальної вартості боргу супроводжуватиме «механізм компенсації» у формі інструменту компенсації вартості в разі істотного поліпшення економічного становища України, а саме: досягнення певних показників валового внутрішнього продукту України в майбутньому, починаючи з 2019 року. Таким інструментом виступатимуть державні деривативи, платежі за якими буде прив’язано до показника приросту реального ВВП, - інформує видання Вголос.

Реалізація зазначених попередніх умов, включаючи врегулювання питань випуску, обслуговування та погашення державних деривативів та обслуговування нових облігацій, вимагає, крім іншого, внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу України.

Проект закону передбачає новий вид бюджетного зобов’язання, яке виникає у зв’язку з виплатами за державними деривативами.

Право на випуск (розміщення) державних деривативів матиме держава в особі міністра фінансів України, за дорученням Кабінету Міністрів України. Умови випуску і розміщення державних деривативів визначатиме Кабінет Міністрів України. Обслуговування державних деривативів здійснюватиме Міністерство фінансів України за кошти Державного бюджету України на відповідний рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 18 Вересня 2015 14:12
Итак, вместо слов "державний бор" следует использовать слова "державний деривативи", т.е вместо 3% годовых будем платить 7% годовых.
гривня Показати IP 18 Вересня 2015 14:42
может быть когда нибудь и то половину
Андрій Показати IP 18 Вересня 2015 18:26
А що їм народ ,держава з її бідами?Ось за злочинні закони 16 січня вони проголосували!!!
церковна миша Показати IP 18 Вересня 2015 23:06
Шановні журналісти, перш ніж з чужих слів писати про те, що депутати "на щастя проголосували" за реструктуризацію боргу для України, мабуть, треба було б насамперпед згадати, що таке журналістське розслідування? Зокрема, хоча би провести опитування фінансових експертів, якщо самі проаналізувати макропоказники не здатні, та вияснити реальні наслідки для простих людей від цих законів на майбутні чотири роки.
Іван Показати IP 19 Вересня 2015 08:28
Інколи дефолт є виходом із економічної кризи треба вивчати міжнародну економіку і досвід країн які пройшли через такі процеси а лише після того кричати про підняття соцстандартів зарплат і пенсій. В нас в країні це чистий популізм перед виборами тай рейтинг провладної партії стрімко падає - це око замилювання...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus