USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Володимир-Волинський хочуть перейменувати

30 Вересня 2015 13:24
Депутати Волинської облради підтримали резолюцію міжнародної науково-практичної конференції «Християнська традиція Київської Русі» у якій йдеться про те, щоб повернути місту Володимир-Волинський історичну назву.

Про це стало відомо під час чергової сесії Волинської облради сьогодні, 30 вересня.

Як зазначив депутат Віталій Собко, держава-агресор використовує багато історичних міфів, щоб привласнити славне минуле нашого народу собі. Зокрема, йдеться про заяви російської цервки про те, що вона – «церква-мати». А також про історичну назву «Русь», яку Росія приписує собі, у той час як насправді Київська Русь зі столицею у Києві була пращуром сучасної України.

Стосується це і назви міста Володимир-Волинський: богослови пропонують повернути йому історичну назву «Володимир». Зокрема, у резолюції рекомендується повернути історичну назву місту - Володимир, яке було назване іменем князя Володимира-Хрестителя. Мовляв, російські імперські ідеологи додали до його назви слово «Волинський», щоб відрізнити від міста Володимир на Клязьмі, названого на честь Володимира Мономаха, применшивши значення міста Володимира на Волині.

Зі слів Собка, ця історична підміна була однією з багатьох у низці фальсифікацій і переписування минулого, що здійснювалося в Російській імперії для легітимізації політичної і духовної влад, узаконення «історичного» беззаконня – підтвердження свого церковно-державного первородства і права «старшого брата» в далеких від братерства стосунках.

Депутати підтримали резолюцію міжнародної науково-практичної конференції «Християнська традиція Київської Русі».

До слова, конференція відбулася в Луцьку 19 травня 2015 року у Волинській православній богословській академії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Окрім священнослужителів, богословів, резолюцію підписали: доктор філософських наук, завідуюча відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАНУ Людмила Филипович; доктор філософських наук, провідний науковий працівник цього інституту Олександр Саган; доктор церковно-історичних наук і кандидат історичних наук, професор Київської православної богословської академії Ірина Преловська; доктор історичних наук, професор СНУ ім. Лесі Українки Людмила Стрільчук; чимало інших учених із різних куточків України та з-за кордону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Лех Показати IP 30 Вересня 2015 13:53
в саганюкивськ?
Журналістка до Лех Показати IP 30 Вересня 2015 14:03
В Петрокнязівськ
точка на карті Показати IP 30 Вересня 2015 13:55
історична назва-Ладомир!
Мороз Показати IP 30 Вересня 2015 14:05
Я за те щоби увіковічнити вічного мера і мого наставника в назві міста! Нє слабо парєшать? Рудись памагьот!
123 Показати IP 30 Вересня 2015 14:40
Як зазначив депутат Віталій Собко, держава-агресор використовує багато історичних міфів, щоб привласнити славне минуле нашого народу собі. Зокрема, йдеться про заяви російської цервки про те, що вона – «церква-мати». А також про історичну назву «Русь», яку Росія приписує собі, у той час як насправді Київська Русь зі столицею у Києві була пращуром сучасної України..... Собко вдарився головою??? чи йому криша поїхала, а чому тато Філарет називає церквою матір слабо написати?? Може досить вже писати ..на зразок держава- агресор, російська церква.... розкажіть краще як людям один одного любити, та як історію любити..... а не баламутити люд... який і так на грані зриву від таких закидів
Олекса до 123 Показати IP 21 Червня 2020 18:42
Шановний, мабуть це Вам "криша поїхала", якщо Ви не знаєте (чи "не знаєте") факту фальшування нашої історії та безсоромного перекручування (перейменовуванням це важко назвати) українських історичніх міст (та що там міст - сіл навіть!!!) Росіянами. Як Ви в нас такий "просвітлений любов'ю", то чому Ви НАМ це розказуєте?!? ІДІТЬ ДО РОСІЙСЬКИХ ТЕРОРИСТІВ - І РОЗКАЖІТЬ ЇМ(!!!) "ЯК ЛЮДЯМ ОДНЕОДНОГО ЛЮБИТИ ТА ЯК ІСТОРІЮ ЛЮБИТИ"!!! Недопроффесори, хай вам грець...
Кріс Показати IP 30 Вересня 2015 14:43
Попи скрізь свого носа сунуть
Крис до Кріс Показати IP 30 Вересня 2015 14:54
Ні, це не той випадок
Не зовсім ще байдужи до Кріс Показати IP 21 Червня 2020 18:44
А чого це Ви причепилися до священиків (по-Вашому "попів"). Що взагалі за ідіотська манера: тільки що не так - відразу "попи" їм винні! На себе давно в дзеркало дивилися?! Нема чого хамить людям.
Анонім Показати IP 30 Вересня 2015 14:47
"А також про історичну назву «Русь», яку Росія приписує собі, у той час як насправді Київська Русь зі столицею у Києві була пращуром сучасної України." Автор статті не знає такої "малості" як те, що Київ став столицею Русі після того, як Русь анексувала Київський каганат у хазар.
олег С. Показати IP 30 Вересня 2015 14:48
Я, як його правонаступник, хочу, щоб у місті, за держ кошт побудували мавзолєй, "мавзолєй князівства міста". він заслуговує такого визнання, правив віддано довго. А я, як його відданий слуга, хочу теж бути мером, але мені вєлєно йти у обласну раду. я пам"ятник готовий йому поставити за свою мізерну зарплату.(дякую, що хоч ларьок на автостанції гроші заробляє).Я буду кришувати усі схеми, бо знаю і вмію! Я, наслідник Мера!, Я, Герой! Але я сцикун, це визнати...
свояк до олег С. Показати IP 30 Вересня 2015 15:13
Я цілком і повінстю за таке рішення І пропоную доповнити, щоб з помощю московських попів у Володимирі дати нову назву місту Володимир-Волинський, а саме таку як ПЕТРОВГРАД !!! Хто за таку пропозицію, відгукніться товарищі комсомольці і поодержите !!!
Анатоль_ Показати IP 30 Вересня 2015 14:53
Едіко-Залуськ-буде доброю назвою
Реаліст Показати IP 30 Вересня 2015 15:17
Дурдом.
Дончанин Показати IP 30 Вересня 2015 15:47
Первое летописное упоминание о городе Владимире относится к 988 году — когда киевский князь Владимир Святославич посадил там на княжение своего сына Всеволода. Таким образом, Владимир является одним из древнейших городов Руси. Название города связывают с рождением Владимира Святославича в расположенных в 20 км южнее Будятичей, отождествляемых с летописным Будятиным селом. Связывая эти данные с желанием переименовать город, получаем то, что нынешние ваши власть - имущие относят к коммунистическому наследию и историю Киевской Руси.
Кріс Показати IP 30 Вересня 2015 16:03
А чим стара назва не подобається?
С-к Показати IP 30 Вересня 2015 16:22
Контробандитськ
Саша Показати IP 30 Вересня 2015 20:14
Я проти цієї маячні!
Микола Показати IP 1 Жовтня 2015 08:37
Давай те назовемо Залупськ-Волинскiй
Коректор Показати IP 31 Травня 2020 16:00
ПЦУ просто. Бо Київського Патріархату тепер не існує.
Олекса Показати IP 21 Червня 2020 18:54
Цікаво, що купа "знавців" відразу вилізло судити про назву, історичність якоїх взагалі-то, не підлягає жодному сумніву! Шановні, ну як по-вашому назва "Володимир" - це "маячня" - то поворушіть - не кажу, зауважте, навіть "5-ю точкою" - ХОЧА Б ПАЛЬЦЕМ!!! - та пробийте історичні документи, які фіксують здавна назву міста ВОЛОДИМИР, - а ажніяк ніякий не "-Волинський", тому що ми ніскільки не були й буть не можемо зобов'язані "озиратися" на далекикй "запорєбрік" (тобто Залісся - де, власне, і знаходиться Володимир(чи "Владімір")-на-Клязьмі"! Як тільки вистачило ідіотизму випльовувати свої "глибокодумні судження" не володіючи анінайменшим уявленням про реалії!!? ...Вже й не кажучи про те, щоб якось обгрунтувати свою оцінку! А так, просто: бовкнути собі - а ви, мовляв, "розбирайтеся, чому я дозволяю собі хамити на громадському ресурсі"...
Не зовсім ще байдужи Показати IP 21 Червня 2020 18:55
Корчити з себе "моральних авторитетів", хамлячи з першого-ліпшого приводу, поливаючи брудом будь-яку ініціятиву без розбору - верх не лише підлоти, а й безглуздя. Де ж ви такі, "едіцько"-"залупсько"-"контрабандистники" позвалювалися на наші голови?! Ну як вам приємно жити в болоті - то не виливайте їх хоча б на люди: НЕ ЛІЗЬТЕ ДО ПОРЯДНИХ ЗМІ!!! Заснуйте свій блог, чи там сайт, чи форум (з назви та правил якого щоб було очевиднім його призначення для таких, як ви) - і СРІТЬСЯ ТАМ!!! Не лізьте до порядних людей обговорювати ініціативи, в яких ні бельмеса не тямите.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus