USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Володимиру-Волинському можуть повернути історичну назву

25 Січня 2016 16:03
За перейменування міста Володимира-Волинського виступає Інститут національної пам’яті. Чи варто повернути Володимиру-Волинському його історичну назву, вирішувати місцевій громаді.

Про це повідомили у прес-службі обласної ради.

Нагадаємо, місту пропонують повернути історичну назву «Володимир», - саме так називалося місто до того, як Російською імперією була зроблена історична підміна з метою применшення значення міста Володимира на Волині.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ ХОЧУТЬ ПЕРЕЙМЕНУВАТИ

Український інститут національної пам’яті розглянув рішення Волинської обласної ради від 30.09.2015 року №36/110 «Про підтримку резолюції міжнародної науково-практичної конференції «Християнська традиція Київської Русі».

За пропозицією Інституту питання перейменування Володимира-Волинського розглянуть міська й районна ради, які мають вивчити думку громади.

«Український інститут національної пам’яті поділяє стурбованість громадськості щодо необхідності відновлення історичної спадщини, подолання наслідків імперського минулого та історичних міфів, відновлення єдності української церкви та створення єдиної Української Помісної Православної Церкви, — йдеться у відповіді для Волиньради. — Надзвичайно важливим є зараз також повернення до питомо українських назв населених пунктів та інших топонімів, зокрема в контексті «законів про декомунізацію».

З історичної точки зору місто Володимир отримало приставку «Волинський» у 1795 році, як прив’язку до певної географічної місцевості, після того як територія тодішньої Волині увійшла до складу Російської імперії, і Володимир став повітовим центром Волинської губернії.

Разом з тим, відповідно до чинного законодавства, питання перейменування належить до компетенції місцевих органів влади. Тому пропонуємо Володимир-Волинській міській та районній радам як репрезентантам місцевої громади провести обговорення та встановити позицію громади з цього питання».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
перехожа Показати IP 25 Січня 2016 16:45
Найважливіше питання яке потрібно зараз вирішувати....
Сергій Показати IP 25 Січня 2016 17:46
А як на мене, треба таки. Але тоді й Звягелю варто було б повернути історичну назву. І Проскурову...
НОНА Показати IP 25 Січня 2016 18:56
Маячня якась, чи в Інституті національної памяті, чи в наших місцевих "князів" дах поїхав? З яких пір назва Волинь почала поєднуватися з Російською імперією? Не зрозуміло також і до чого тут створення помісної української церкви? Церква в першу чергу це люди-прихожани, а не філарети і єпископи. Так склалося, що на Україні існує чотири православних конфесії і за бажанням президента чи філарета вони в Помісну Українську церкву не обєднаються, треба щоб самі українці порозумілися і були готові обєднатися, що в найблищий час малоімовірно. Залишається тільки просити Бога допомогти нам порозумітися, тоді і народиться Українська Православна Помісна церква. Слава Україні! Слава Богу!
Перехожий до НОНА Показати IP 26 Січня 2016 13:31
А з якого переляку ми українці маємо ходити до церкви ,яка допомагає агресору,возвеличує і прославляє окупантів?
Василь Показати IP 25 Січня 2016 19:50
Щось з інститутом склерозу не те робиться. Є декілька Володимирів і їх вирішили позначити не змінюючи їх назву. Так, саме тоді, назву "Володимир" не змінили, а доповнили щоб розрізняти, бо тоді всі всіх поважали. І коли це Імперія було погано? Для кого? Лише для тих хто не входить в Імперію! Не тільки жаба гризе, а й відчуття меншовартості? Так не створюйте його! Думка матеріалізується, якщо хтось не знає. Не робіть з склерозу ворожби!
Семен до Василь Показати IP 26 Січня 2016 00:40
Тут якраз Вова Путін надумав імперію відновити. Ну дійсно - як це можна повертати доімперську назву? Вова не пойме...
Юлія до Семен Показати IP 31 Січня 2017 19:18
Ви хоч зрозуміли, що написали?? "Коли це імперія була поганою"...А скажіть, будьте ласкаві, коли вона була доброю??? І особливо пройняло "всі всіх поважали"! Ага, осрбливо українців, і мову забороняли, і Батурин спалили, і Гетьманщину знищили, а при радянській імперіїї ще й Голодомор вчинили...
якуб Показати IP 26 Січня 2017 22:43
Давно пора і можна було, якби "всемогутній" папа соплі не жував , а зайняв конкретну позицію!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus