USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як активісти оцінили роботу Верховної Ради

10 Вересня 2014 15:08
Підсумки діяльності депутатів та виявлені порушення презентували активісти Громадського Руху «Чесно».

Про це йшлося під час прес-конференції у Луцьку 10 вересня.

Результати роботи Верховної Ради 7-го скликання презентувала координатор Громадського Руху «Чесно» у Волинській області Марія Доманська. Вона розповіла, що Рух виник у 2011 році, коли громадські активісти та журналісти поставили собі мету очистити парламент від недостойних депутатів. Під час минулих парламентських виборів Рух вимагав відсутності порушень прав та свобод людини, незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців, непричетність до корупційних дій, відповідність задекларованих доходів та майна, особисте голосування в парламенті та відвідання не менше 75% засідань Верховної Ради. У результаті кампанії за критеріями доброчесності перевірили 2309 кандидатів, з них 935 осіб виявилися порушниками: 237 порушили права то свободи людини, 84 змінили політичну позицію, 486 виявилися причетними до корупційних дій, 569 мали непрозорі доходи та витрати, 299 не голосували особисто, 162 не відвідували засідання Верховної Ради.

Особливий акцент Рух «Чесно» поставив на проблемі кнопкодавства. Так, активісти виявили, що депутат Андрій Іванчук міг проголосувати навіть за п’ятьох відсутніх колег. Внаслідок кампанії не всі депутати відмовилися від кнопкодавства, але почали реагувати на думку громадськості щодо персонального голосування. До 22 лютого найчастіше фіксували випадки кнопкодавства серед депутатів-регіоналів. Так, 7 разів «відзначився» Олексій Кунченко, 5 – Вячеслав Богуслаєв. Після втечі Януковича 9 випадків кнопкодавства зафіксували в Юрія Крука, 8 – в Олександра Кузьмука (обидва – група «Економічний розвиток»). Загалом до 22 лютого кнокодавив 101 депутат, після 22 лютого – 71 обранець громади.



Партійну приналежність протягом скликання змінив 171 депутат, цікаво, що вийти зі складу Партії регіонів та повернутися встигли четверо депутатів – Віталій Грушевський, Олександр Волков, Олександр Дудка та Євген Карташов. Найширший фінансовий звіт Руху «Чесно» надали кандидати Петро Порошенко та Анатолій Гриценко, найменше інформації надали Олег Тягнибок та Сергій Тігіпко. Втім, прохання щодо фінансового звіту було не законодавчим, а стало вимогою громадськості та активістів.

Під час прийдешніх позачергових парламентських виборів активісти прагнуть досягти більшої фінансової прозорості кандидатів та не допустити у Верховну Раду корупціонерів та тих, хто підтримував «диктаторські закони» 16 січня.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus