USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як Народний фронт переконуватиме Порошенка переписати Конституцію

14 Листопада 2017 07:00
Один зі стовпів правлячого режиму партія Народний фронт (НФ) продовжує тиснути на президента Петра Порошенка в питанні конституційних змін, запропонованих цією ж політичною силою.

На з'їзді НФ минулої суботи голова політради партії, екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повернувся до своєї давньої ідеї переходу до парламентсько-президентської республіки зі зменшенням функцій глави держави і посиленням ролі глави Кабінету міністрів.

Офіційної реакції Адміністрації президента не було. І вже в понеділок, 13 листопада, голова фракції НФ Максим Бурбак, близький до Яценюка, висловився на ту ж тему.

Наскільки далеко готова партія Яценюка зайти з політичною реформою, з'ясовувала "Страна".

Поки тільки слова

На традиційному по понеділках засіданні погоджувальної ради лідер фракції НФ Бурбак запропонував створити спеціальну комісію Верховної Ради для розробки змін до Конституції. "Необхідна активна, предметна дискусія про конституційну реформу в сфері організації центральної влади, розподілу повноважень і відповідальності між гілками влади", - заявив, зокрема, Бурбак.

Регламент Верховної Ради дозволяє створювати тимчасові спеціальні комісії для спільної підготовки проектів законів та інших актів парламенту, склад яких формується за принципом пропорційного представництва депутатських об'єднань. Ініціатор створення комісії звертається до фракцій і депутатських груп з пропозицією направити в неї своїх представників. У постанові про комісії вказують її завдання і термін роботи. З'ясувати у Бурбака, коли його фракція має намір запустити цей процес, не вдалося.

До того часу, поки НФ не перейшов від слів до справи, це буде вважатися лише черговим попередженням. Співрозмовник видання в Адміністрації президента запевняв "Страну", що Пето Порошенко сприйняв "абсолютно нормально і дуже спокійно" повернення лідерів НФ до теми політреформи. "Він сказав, що при непублічній зустрічі їх потролить", - повідомило джерело, давши зрозуміти, що офіційно до цієї теми президент не повернеться. І це буде дивно, адже раніше Порошенко не залишав без уваги міркування про урізання президентських повноважень.

Яким же чином лідери НФ будуть переконувати президента, незрозуміло. Очікування, що на з'їзді це стане зрозуміло, не виправдалися. Шансом для партії Яценюка показати серйозність намірів щодо політреформи могла бути стати битва за проект державного бюджету на наступний рік. Без голосів фракції НФ доля документу висить на волосині. Теоретично можна знайти заміну в інших фракціях і серед позафракційних депутатів, але це занадто складна конфігурація, які в парламенті цього скликання рідко складаються.

Але, судячи з усього, НФ цим шляхом не піде. "Народний фронт", як і в минулі роки, підтримає проект державного бюджету. Вимоги нашої фракції в проекті бюджету враховані", - повідомив Максим Бурбак.

Та й така поведінка поставила б у складне становище дружнього НФ прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Глава чинного Кабміну був присутній на її форумі в "Мистецькому арсеналі" і удостоївся компліментів з вуст Арсенія Яценюка і сам не скупився на похвалу лідеру НФ і його команді.

Але на проекті кошторису країни, звичайно, список важливих для президента голосувань не закінчується. Незабаром Рада має друге читання проекту виборчого кодексу, всупереч планам АП схваленого в першому читанні.

Голоси НФ напевно знадобляться в разі голосування за будь-які проекти, пов'язані з процесом врегулювання ситуації на Донбасі. А якщо не голоси, то хоча б нейтралітет в питаннях, де НФ показує себе справжньою партією війни.

Між розумними і красивими

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що в торгах з президентом про Конституцію партія Яценюка відверто блефує. А переписати Конституцію не є головною метою. "Фронтовики" спеціально просять більше, щоб в результаті отримати саме те, що хочуть. Яценюк знову каже про наявність плану "Б". Але що це? Самостійний похід на президентські і парламентські вибори - красиво, але малоперспективно.

Перейти до Тимошенко - малоймовірно: не думаю, що вона простила і готова всіх без розбору прийняти за винятком досвідченого Турчинова (секретар РНБО, один з впливових членів НФ Олександр Турчинов - прим.ред.), якому її "Батьківщина" не знайшла повноцінну заміну. Ймовірно, йдеться про прийняття верхівки НФ в майбутній список партії Порошенко в обмін на підтримку його кампанії на другий термін", - вважає експерт.

Своєю чергою, політолог Анатолій Октисюк допускає варіант, що НФ піде на вибори окремо від БПП. "Ресурсів для ребрендингу і виборчої кампанії у партії вистачить. Наскільки я знаю, вони вважають за ситуацію з низьким рейтингом поправною. Але все ж думаю: лідери партії не залишають надію, що команда Порошенко прислухається до їхньої пропозиції зі змінами до Конституції. Політична кон'юнктура може змусити АП піти на цей варіант, і, впевнений, там тримають його в пам'яті. Якщо для Порошенка буде реальніше стати прем'єром при переписаною Конституції, ніж програти крісло президента, він вибере перше. В цьому випадку, чому б Яценюку не стати при ньому президентом? Уряд, зрештою, він уже двічі очолював", - міркує експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus