USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як європейські країни відреагували на голландський референдум

11 Квітня 2016 07:00
Варшава, Берлін, Париж і Лондон по-різному реагували на референдум щодо угоди про асоціацію Україна-ЄС. Про це інформує ТСН.

Для Польщі результати референдуму у Голландії назвали поганим сигналом, який викликав занепокоєння МЗС. У Варшаві переймаються не тільки недовірою голландців до євроінтеграції, а й власною безпекою.

Польська преса пише, що організатори референдуму постійно наголошували, що Україна - це символ найгіршого, що може бути в ЄС. А тепер Росія використає ситуацію для своєї пропаганди.

Наприклад, публіцист Єжи Гащинський на сторінках «Жечі Посполітої» пише, що цей референдум надовго відріже українцям шлях на Захід, що вписалося в політику Кремля. Але це лише черговий етап побудови нової залізної завіси на західному кордоні України. І додає, що польська політика підтримки України отримала поразку.

Польський генерал, колишній командувач спецпідрозділу «Гром» Роман Полько вбачає у цьому небезпеку і для самої Польщі та країн Балтії, які можуть стати черговою мішенню Путіна. Він називає результати голосування вітром у вітрила Путіна. Мовляв, його стратегія полягала у тому, щоб дестабілізувати Україну настільки, щоб ЄС та НАТО залишили її у спокої. І попереджає, що Путін може стати ще агресивнішим, це може закінчитися створенням нової версії Радянського Союзу. Мовляв, Польщі потрібна сильна та незалежна Україна.

У Німеччині, де досі теж активно підтримували рух України в Європу, тепер зайняли відсторонену позицію. «Ми залишаємо це питання уряду Нідерландів та європейським інституціям», - заявила Ангела Меркель так, наче її, керівника найпотужнішої країни ЄС, цей референдум не обходить.

Уряд Німеччини нагадав, що тут угода з Україною вже підписана і ратифікована, в Брюссель відправили свідоцтво про ратифікацію. Офіційний Берлін дав зрозуміти, що 20% населення Нідерландів не можуть змінювати стратегію всього Євросоюзу. І голландські політики занадто самовпевнені, коли думають, що через цей референдум можливий новий текст угоди з Україною. У щоденній німецькій пресі, утім, усе це пройшло ледь помітною новиною. Журнал «Шпігель» пише про те, що активні маргінали і пасивна європейська більшість можуть розвалити Європу зсередини. Утім, це єдиний із сьогоднішніх німецьких тижневиків, який бодай щось згадав про опитування у Нідерландах. І це найкраще свідчить, що чимось значущим цей референдум тут не вважають.

У Франції результати нідерландського референдуму потішили як мінімум одну людину - Марін Ле Пен. Але у своїй радості лідерка «Національного фронту» дуже самотня. Однак не тому, що всі інші засмучені, а тому, що інші це голосування проігнорували. Вкрай рідко французькі ЗМІ настільки синхронізовано мляво реагують на європейські новини, однак цього разу як центральні телеканали, так і національна преса, які ще тиждень тому активно обговорювали і анонсували цю тему, про результати референдуму розповіли дуже сухо і стисло. Президент Франсуа Олланд теж жодної заклопотаності не висловив, і навпаки наголосив, що хай там як, а його країна буде і надалі виконувати пункти угоди про асоціацію з Україною. Однак, така реакція Парижа пояснюється не стільки щирим вболіванням за Україну, скільки типовим для Франції егоїзмом. По-перше, Олланд не може дозволити, щоб референдум відкинув тінь на роботу Нормандської четвірки, а отже і на репутацію французького президента. А по-друге, дебати про голосування у Нідерландах швидко монополізує Ле Пен, тому їх взагалі краще не починати.

У Великобританії референдум помітили, адже ця тема актуальна у світлі розмов про «Брекзіт» - ймовірний вихід Британії з Євросоюзу. Водночас усі розуміють, що багато він не важить, тому що Нідерланди - точно не та країна, яка має вирішувати долю України у ЄС. Британія дружньо ставиться до України та її європерспектив. Для євроскептиків голландський референдум - це радість, а для проєвропейців - це все ж таки удар. У свою чергу місцеві видання нагадують, під якими прапорами українці проливали кров два роки тому на Майдані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ФигВам Показати IP 11 Квітня 2016 12:25
Еще Черчилль называл Польшу "шакалом Европы"...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus