USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Які порушення зафіксували під час виборів у 19 ОТГ на Волині

31 Жовтня 2017 17:15
Попри окремі порушення, на думку спостерігачів, немає підстав для визнання виборів у 19 об’єднаних територіальних громадах на Волині недійсними.

Про це йшлося під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА щодо результатів громадського спостереження за процесом голосування та підрахунку голосів з перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах у Волинській області 31 жовтня.

Як повідомила координатор кампанії спостереження за виборами у Волинській області Громадянської мережі ОПОРА Катерина Шарпата, голосування розпочалося пізніше 8 години лише на одній дільниці – у селі Велимче, через те, що члени ДВК заплуталися у бюлетенях по округах і сортували їх. Дільницю відкрили о 8.30 і на процес голосування це не вплинуло – на невеликій дільниці встигли проголосувати всі охочі.

У селі Боратин на дільниці зафіксували випадок агітації проти одного з кандидатів від ВО «Свобода». На дільницю принесли агітаційні листівки з ознаками чорного піару проти кандидата. Члени ДВК прибрали ці листівки з дільниці. Не викликаючи правоохоронців, оскільки жінка, яка принесла листівки, була вагітною і вони не хотіли, аби у неї виникли проблеми.

О 7.20 ранку у день виборів одного зі спостерігачів ОПОРи не пустили на дільницю у Боратинській ОТГ, мотивуючи це тим, що ранкове засідання розпочалося о 7.15. За цим фактом написали заяву у поліцію, дані внесли в ЄРДР.

У Сереховичівській ОТГ на дільницю не пускали одного з кандидатів, оскільки той не мав з собою посвідчення. Відповідальність за це взяла на себе ТВК, у якій на той час не встигли видати посвідчення кандидату.

У селі Галинівка в Оваднівській ОТГ фіксували спроби з боку виборців голосувати без документа, що посвідчує особу (паспорта). Втім, жодного бюлетеня таким виборцям все ж не видали.

Ввечері у день голосування розпочали надходити дзвінки з повідомленнями про відключення електропостачання на низці дільниць. Чотири таких факти зафіксували в Любешівській ОТГ, три – в Іваничівській, два – у Копачівській, один – у Велимченській. Світло зникало через погані погодні умови. На одній з дільниць у Копачівській ОТГ ДВК протягом 8 годин поспіль не могла підрахувати голоси через вимкнення світла. Втім, підсумки голосування підбили вранці.

У процесі підрахунку голосів цього разу не зафіксували жодного порушення процедури.


Процес прийому виборчої документації в усіх громадах завершився 30 жовтня. Зафіксували деякі інциденти. Спостерігачі ОПОРи перебували лише в п’яти комісіях під час прийому документів (Любомльській, Любешівській, Іваничівській, Боратинській, Дубечнівській). Так, в Любешівській ОТГ 5 ДВК з першого разу не здали виборчу документацію, їх відправили складати уточнені протоколи. В Іваничівській ОТГ таких дільничних виборчих комісій було 7. Серед причин – технічні помилки в протоколах, випадки, коли не сходилися цифри, неправильно вказані імена кандидатів, скорочено записані назви партій. На одній з ДВК у селі Седлище члени комісії привезли в ТВК протоколи у розпакованому вигляді. В Іваничівську ТВК члени однієї з ДВК прибули у складі трьох осіб, серед яких був секретар комісії, що є порушенням законодавства. Секретар мала при собі печатку ДВК, що також вважається порушенням.

Зі слів координатора кампанії спостереження за виборами у Волинській області Громадянської мережі ОПОРА, вибори відбулися в усіх ОТГ і немає жодних підстав для визнання їх недійсними. Втім, виборчий процес ще триває. Наразі встановили результати та підсумки голосування в Любешівській, Луківській, Турійській, Іваничівській селищних, Боратинській, Городищенській, Рівненській, Велимченській, Зарічанській сільських ОТГ. Протоколи оприлюднили на дошках оголошень у відповідних ТВК.

Окрім того, повідомлялося про підкуп виборців у день голосування. Зокрема у Ветлах Любешівського району за провладного кандидата організували масовий підвіз виборців, роздачу грошей і споювання їх напередодні у місцевому генделику. Звозили виборців і у Городищенській ОТГ.

Нагадаємо, у трьох ОТГ відбудеться повторне голосування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
777 Показати IP 31 Жовтня 2017 22:31
У Ветлах кримінальну справу хоч одну відкрили? Бо в Жидичині носили гроші члени дільничних комісій ( стаття місцевого священника) а поліція ні гугу. Посадити б декілька чоловік і більше не будуть купляти голоси.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus