USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Закон про державну службу вступив у дію. На які зміни очікувати?

7 Травня 2016 18:18
Більшість політично свідомих громадян переконані, що основним гальмом реформ в Україні є чиновники. В Євросоюзі поділяють думку українців, адже без злагодженої роботи державного апарату, жодна реформа не буде прийнята належним чином. Отож, під тиском ЄС та в умовах крайньої необхідності ефективної роботи держслужби в інтересах громадян, Верховна Рада прийняла новий закон України «Про державну службу».

10 грудня 2015 року законопроект, який з різних причин відкладався майже п’ять років, був прийнятий. «За» проголосував 261 народний депутат. Жоден народний обранець не висловився проти цього Закону.

Прийнятий Закон вступив в дію 1 травня 2016 року. При його написанні враховувалися основні положення законів про публічну службу країн Європейського союзу. Закон “Про Державну службу” є в пакеті реформ, запропонованих Євросоюзом.

Крім того, очікується прийняття ще одного закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», який депутати Верховної Ради планують прийняти на найближчій сесії. Адже якщо цього зроблено не буде, органи місцевого самоврядування залишаться на «старому» законодавстві, й виникне плутанина. Для впровадження цих Законів Євросоюз виділяє Україні 90 мільйонів євро, які нашій країні не доведеться повертати.

Аналітики обіцяють, що завдяки цьому Закону почнеться комплексне реформування державного управління та створення професійної, політично незаангажованої державної служби. Попри позитивні характеристики, цей нормативний документ викликав неабиякий резонанс у суспільстві. Адже не зрозуміло, як буде підвищуватися та нараховуватися зарплатня, за яким принципом розмежовуватимуть політичні та адміністративні посади, кого позбавлять права називатися держслужбовцем, яка конкурсна процедура відбору на державну службу, які умови підвищення кваліфікаційних вимог та, в кінці-кінців, як виходитимуть державні службовці на пенсію.

ЧИТАТИ ЩЕ: НОВИЙ ЗАКОН ПРО ДЕРЖСЛУЖБУ «ВІДПРАВИВ» У ВІДСТАВКУ ЗАСТУПНИКА СААКАШВІЛІ

З цими питаннями ми звернулися до доктора політичних наук, професора кафедри політології і державного управління Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, Валентина Малиновського. Він взаявся пояснювати основні зміни в новому законі «Про державну службу».

«Прийняття закону – це дуже позитивний фактор, завдяки ньому українська державна служба почне адаптацію до Європейських стандартів. – розповідає Валентин Малиновський.

Перш за все, заробітна платня державних службовців має бути підвищена в рази. Єдине «але»: передбачене цим законом поетапне підвищення зарплати не має чітких часових рамок. І це є негативний момент. Уряд буде регулювати ці питання, виходячи з можливостей держави. Вже з

1 травня службові оклади збільшилися разом з мінімальною зарплатною, але фактично заробітна платня службовців буде збільшуватись з 1 січня 2017 року. І знову ж таки поетапно, спочатку на 25%, потім через пів року ще на 25% і так далі. Але, підкреслю, це залежатиме від кабінету міністрів України, як вони зможуть регулювати це підвищення».

Зазначає: важливий момент — збільшення саме окладу держслужбовця, а не премій та набавок.

«У тих органах, які мають є гроші на преміювання своїх працівників, зарплати досить високі, тому що можна дати премію і 100%, і 200%. А в тих органах, де немає грошей, є лише оклад. Так от в законі передбачено, що буде дуже 70% доля посадового окладу, а надбавки будуть не більше 30%. А до цього було навпаки: оклад 30%, а надбавки 70%. Тому виходило так що в одному міністерстві працівник має 2000 гривень зарплати, а в іншому – 10 000 гривень. Тепер цього не буде.»

Професор упевнений, що передбачене Законом обмеження політичної діяльності та запровадження принципу нейтральності державної служби позитивно відобразиться на роботі держструктур.

Тобто державним службовцям категорії «А», а це керівники центральних органів виконавчої влади, їхні заступники та голови місцевих адміністрацій, заборонено створювати та очолювати політичні партії та організації. Також для цієї категорії відтепер заборонено суміщення державної служби з мандатом депутата місцевої ради.

Важливий момент: Законом зменшено кількість категорій державних службовців з шести до трьох «А», «Б» та «В».

Крім того, в Законі суттєво скорочується кількість державних службовців в цілому.

Вводиться таке поняття, як функції з обслуговування. Тобто, левова частка нинішніх державних службовців виконують функцію з обслуговування і не мають стосунку до державного управління. Це посади такі як бухгалтер, касир, технічний працівники і т.д. Адже функції, які вони виконують, не пов’язані із державним управлінням і функціональним призначення органу влади. В них заберуть статус державного службовця, і це буде відбуватись в кожному державному органі згідно з рекомендаціями

Національного агентства з питань державної служби.

Натомість, волинські чиновники практичну сторону Закону оцінюють не так позитивно. Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Лариса Лучковська розповідає: Закон діє вже кілька днів, під час яких повинна згідно змін нараховуватися пенсія, проте жодних роз'яснень до нього в управління не надходило.

«На ці питання вам краще б відповіла наша державна служба, тому що наразі в управлінні пенсійного фонду немає жодних роз'яснень, ні кошторисів.

Згідно з статтею 90 нового закону «Про державну службу», ті хто відпрацював 20 років виходять на пенсію відповідно до старого закону і на умовах затвердженого пенсійного окладу 60% від заробітної плати. Доки не отримаємо з Кабінету Міністрів роз’яснеснь, коментувати нічого не можу».

Натомість директор департаменту інфраструктури та туризму Волинської облдержадміністрації Іван Мирка каже, що зміни позитивно вплинуть на зарплатні підпорядкованих йому держслужбовців.

«Я і мої працівники в департаменті дуже схвально ставимось до змін. По зарплатній сітці я отримуватиму 6800 гривень, це має бути ставка, а була 3100 гривень. Що ж до того, що держслужбовцям не можна мати відношення до політичних партій та організацій то відповісти не можу. Можна відноситись до партії, чи не відноситись, бути її членом чи ні, але ж симпатії та переконання все рівно якісь є. Тому це схоже на якесь опосередковане ущемлення свободи волевиявлення. А можливо, це й правильно. Це покаже час і практика. І все-таки я вважаю, що на сьогоднішній день основне для людей - це зарплата. Всі пам’ятають, як розвалили нашу армію, коли платили військовим копійки. А коли в країні почалися військові дії, довелося відновлювати структуру практично з нуля. Я дуже хочу, щоб за таким самим прикладом не розвалили нашу державу», - заявляє Мирка.

Начальник відділу інформаційної політики Волинської облдержадміністрації Світлана Головачук каже, що через оновлений Закон «Про державну службу» в державних структурав відтепер майже нереально побудувати кар'єру.

«Ми ще не знаємо, як саме прорахують підвищення заробітної платні, тому що на початку року було прийнято бюджет витрат, і ми отримуємо зарплату в межах кошторисних призначень. Між тим, з певної кількості людей буде знято статус державного службовця.

Вони не скоротяться зі структур і не втратять повноважень, але, натомість, отримають статус функціонального персоналу. Збільшення їхньої зарплатні, як у державних службовців, поки не передбачається.

Також не дуже зручно те, що люди з досвідом роботи на державних посадах не можуть бути підвищені в межах структурного підрозділу своїм безпосереднім керівником на посаду, яка відноситься до рангу державного службовця. Лише в порядку конкурсу. Наразі кадрові відділення відомств працюють над посадовими інструкціями співробітників, аби визначити тих, хто підпадає під статус державного службовця, а хто ні. Для прикладу, посада «Діловод» - людина яка відповідає за роботу з паперами, ще згідного зі старим законом відносилась до статусу державного службовця, зараз вона втрачає свій статус.

Але якщо це діловод, і з ним закріплена посадова інструкція та вказано «робота з документами» з грифом «для службового користування», вона лишається державним службовцем».

Таким чином, виходить що цим законом чиновники позбавляють людей, які все життя пропрацювали на державній службі головного що їх там тримало: спеціальних пенсій, надбавок за вислугу років та додаткових відпусток. Потрібно очікувати що тепер з держслужб почнуть звільнятися водії, секретарі, інженери. Їм не буде сенсу працювати за 2000 гривень, адже в приватному секторі можна знайти роботу за вищу зарплату.

Між іншим, четверо волинських нардепів — Ігор Лапін, Степан Івахів, Сергій Мартиняк та Ігор Гузь проголосували «за» Закон. Ще один депутат - Юрій Савчук, не голосував.

Єдиний волинський нардеп, до якого ми змогли додзвонитися, Ігор Гузь, каже: у Законі багато нововведень, які реформують країну.

«Я підтримую цей закон, я за нього голосував. Введення посади держсекретаря при міністерствах, конкурсна основа на державній службі, плюс з 2018 року обов’язкове знання іноземної мови для державних службовців. Дуже багато інших корисних, проєвропейських нововведень. Щодо підвищення зарплат, це дуже дискусійне питання. Тому що пенсіонер, студент, вчитель і лікар будуть говорити, що треба піднімати зарплату одночасно всім. Але я глибоко переконаний, що якщо державний службовець

буде отримувати мало, то це якраз і є підґрунтя для корупційних дій. Євросоюз готовий виділити певні ресурси для реалізації цієї реформи в держслужбі, і я можу сказати, що цих коштів вистачить. Наразі готується наступний законопроект «Про органи місцевого самоврядування» і найближчим часом буде прийнятий», - каже Гузь.

При всьому позитивному налаштуванні щодо нового закону, на питання про пенсійне забезпечення Ігор Гузь відповісти на зміг.

Ясна річ, що лише вступивши в силу, закон України «Про державну службу» не покращить життя вже сьогодні. Він не зможе зробити державу чесною, країну багатою а громадян – повністю задоволеними. Він лише дає законодавче підґрунтя, аби деполітизовати державну службу, зрівняння шансів всіх кандидатів на посаду державного службовця, справедливо оцінювати роботу чиновників та врешті - повернути державній службі втрачений престиж. Як цей закон запрацює, і наскільки ефективно ми просунемося до нашого європейського майбутнього, залежить тільки від нас.

Вікторія СМИРНОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Я Показати IP 7 Травня 2016 23:30
Стаття ні а чьом
ну і Показати IP 8 Травня 2016 00:00
Шок, - зарплата автоматично подвоїлась, як в казці, без будь яких підсумків, атестацій та усього що тепер модно....... а пенсії ,- куди звернутися, щоб їх подвоїли ?...
КЛАВА до ну і Показати IP 8 Травня 2016 08:42
Негайно х......рь в пенсійний фонд , там вже чекають....
ТОліК пенсіонер служ Показати IP 8 Травня 2016 00:24
Що той Гузь і інші депутати голосують??? Те що їм кажуть гоовувати і за е що одержують гроші? А державні службовці які вже раніше вийшли на пенсії чому не піднімають????????Ви що там в ВР травку курите ? Подивіться яка пенсія у людей які все життя на державу працювало, прирівняно до звичайного пенсіонера який працював сторожем і т.д. На п"яну голову ті Закон чи що? Те саме і про газ на селі. Ваші будинки трох чотирьох етажні можуть стояти і ви на них пільги або за наші гроші розрахуєтесь а людей в селі як рабів? Ганьба і лапіну у гузю і іншим які нічого для нас не думають а все за бабло і бало. СОРОМ за таких депутатів яким нецікаві ми прості люди. Чому ви не за селян би брались а за тих в кого машини по 2-3 по 5-10 квартир будинків?!!!
ІТ Показати IP 8 Травня 2016 08:00
Ото "присунуть" вам, рехформатори, ІТ-шники за зняття статусу і непідвищення зарплати! Прийдете на роботу, а нічого не працює, і давно пора, скільки можна працювати за оклад прибиральниці! Ото, с..., здобули! Перемога через край пре! Розумнички, знімаючи статус держслужбовця, ви даєте ПРАВО на СТРАЙК! Ай маладца!
петрович до ІТ Показати IP 11 Травня 2016 22:34
наші рехворматори ше відгребуть за зняття статусу з IT буде Вам обслуговуючий персонал
ІТ Показати IP 8 Травня 2016 08:22
Ото модери л*жуть уряду! Браво!
перехожий Показати IP 8 Травня 2016 10:40
Були і лишилися с*ками і паразитамию. Про що ви мелете? Усіх хто з бюджету гроші отримує потрібно потрібно прирівняти до держ службовців - Вчителів, Лікарів, Культура ....ітд....
саша Показати IP 10 Травня 2016 18:43
Цікаво, посаду адміністратора ЦНАП, можна віднести до посад які виконують функції з обслуговування? У них можуть забрати статус державного службовця?
Пенс1онерА Показати IP 4 Липня 2016 15:01
А як вс е ж таки пенс!! тих держслужбовц1в як1 вже не працюють.?Чи будуть перераховувати? !! тих.хто був при р1вненмй до держ. служб.? Ч и хтось в цьому район1 в1дпов1сть на ц1 запитання?Що казати.коли нав1ть професор не знае...
Василь Показати IP 22 Липня 2016 12:27
Да, ніхто ніякої підвищеної зарплати не отримує, по факту виходить ще менше чим до 1 травня, показують заборговані, просять іти за свій рахунок і тощо... дійшло до того, що просять в заяві на відпустку не писати про матеріальну допомогу на оздоровлення !! ... потім до кінці року напишете а там заплатимо як все добре буде....! заяву на відпустку банально керівництво не підписує. Європейські реформи вже завтра і Натовські стандарти в війську .... ужас

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus