USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чому держава має повернутись до програм доступного житла: приклад Волині*

11 Квітня 2016 09:00
Головним інвестором на ринку житлового будівництва є громадяни, саме тому є сенс звернутися до держави щоби вона не усувалася, а створювала умови для розвитку будівництва шляхом, зокрема, пільгового кредитування на придбання нового житла.

Зокрема, на Волині реалізація програми «Доступне житло 70/30», що передбачає надання державної підтримки в обсязі 30% від вартості житла, у 2010-2013 роках призвела до збільшення масштабів будівництва житла на 500%. Згідно з даними Волинського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, всього на Волині за цією програмою отримали квартири 114 сімей, із них - 74 квартири були придбані у ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат».

Поряд з придбанням житла за підтримки програм доступного житла в 4-5 рази збільшувалися обсяги будівництва нерухомості на загальних засадах.

Фінансування програм доступного житла здійснюється як за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, так і інших, не заборонених законодавством джерел, у тому числі власних коштів громадян. Однак, державним бюджетом на 2016 рік видатки на реалізацію програми «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» не передбачені. За рахунок коштів місцевих бюджетів передбачено фінансування в обсязі 47,1 мільйона гривень.

Варто зазначити, що в 2015 році фінансування цих програм держбюджетом також не здійнювалось.

Коштів у населення не так багато, щоби забезпечувати стабільний платоспроможний попит на житло, яке будується. Тому державі треба повернутись до впровадження програм доступного житла, в рамках яких держава, громадяни та будівельники спільно виведуть галузь житлового будівництва на належний рівень, - завив президент Будівельної палати, Герой України, Петро Шилюк під час брифінгу «Стимулювання інвестицій в будівельну галузь та основні принципи роботи на ринку житлового будівництва в період економічної нестабільності», що відбувся 23 березня 2016 року в рамках міжнародної виставки InterBuildExpo 2016.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський під час брифінгу також підтримав позицію щодо необхідності стимулювання державою будівельної галузі. З його слів, на розгляді Верховної Ради України знаходяться законопроекти, які стосуються, зокрема, пільгового молодіжного кредитування. Але таких програм має бути більше.

Будівельники України 25 березня закликали Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка підтримати відновлення фінансування державних житлових програм у 2016 році. Про це йдеться у листі-зверненні Конфедерації будівельників України (КБУ) до Прем’єр-міністра України.

Конфедерація будівельників запевняє Прем’єр-міністра в тому, що забезпечення громадян доступним житлом несе в собі не лише соціальну, а й економічну складову.

КБУ звертає увагу на те, що реалізація державних житлових програм має безпосередній вплив на розвиток будівельної та суміжних галузей економіки країни. У той же час, занепокоєння КБУ викликає те, що, відсутність фінансування вказаних програм має наслідком зупинення будівництва низки житлових об’єктів, появу нових «довгобудів», втрату робочих місць фахівцями, задіяними у будівництві.

«Державна програма «Доступне житло 30/70» ефективно проявила себе. На прикладі Волині, реалізація програми «Доступне житло 70/30» у 2010-2013 роках призвела до росту масштабів будівництва житла на 500%, показавши при цьому, свою самоокупність. Так, поряд з придбанням доступного житла за підтримки вищевказаних програм, в 4-5 рази збільшувалися обсяги будівництва нерухомості на загальних засадах. Це пояснюється тим, що профінансовані державою кошти в повній мірі повертались в бюджет, створювались нові робочі місця, споживались вітчизняні будівельні матеріали», - йдеться у зверненні.

Зважаючи на наведене, КБУ звертається до Уряду з проханням підтримати відновлення фінансування державних житлових програм та при перегляді Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачити видатки на діючі житлові програми. Зокрема, мільярд гривень на надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, а також мільярд гривень на надання держпідтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

Зокрема, волинський забудовник ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат», що є постійним членом Конфедерації будівельників України, в особі Генерального директора Руслана Ваймана, взяв участь в обговоренні цієї ініціативи та підтримав її.

Нагадаємо, у вересні 2015 року Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що завдяки програмам доступного житла волиняни придбали квартири в житлових комплексах на вулиці Федорова в Луцьку (108-квартирний житловий будинок, 72-квартирний житловий будинок та 81-квартирний житловий будинок) та 107-квартирний житловий будинок на вулиці Ветеранів, що були побудовані акредитованим учасником даних програм - ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат».



Також повідомлялося, ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» відповідально виконував усі зобов’язання по цих програмах, і мешканці вищенаведених житлових будинків задоволені результатом. Саме тому, 171 - квартирний житловий будинок на вулиці Дмитра Іващенка в Луцьку, що повністю відповідає всім вимогам Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, може брати участь в державних програмах.



30 березня 2016 року Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Верховної Ради України розглянув проект Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва" (щодо реалізації державних житлових програм» від 16.02.2016 р. № 4081. Законопроект дозволить зробити реалізацію державних житлових програм більш ефективною та надасть додаткові преференції учасникам антитерористичної операції при придбанні доступного житла.

За результатом розгляду парламентський Комітет одноголосно прийняв рішення підтримати внесений на розгляд проект Закону та рекомендувати Верховній Раді прийняти цей Законопроект в цілому.

Як зазначив перший заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний, вказаним законопроектом, що розроблявся Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ за участі Фонду «Держмолодьжитло», пропонується надавати додаткові преференції сім’ям учасників АТО, в рамках програми доступного житла, яка реалізується за принципом 30 на 70.

Зокрема, пропонується визначити, щоб крім загального розміру державної підтримки - 30% від вартості житла, що придбається, була також можливість змінити розмір державної підтримки в залежності від категорії громадян, які мають право на отримання такої підтримки. Завдяки цьому розмір державної підтримки учасникам АТО при придбанні доступного житла буде збільшено до 50% від вартості житла.

Також членами Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства висловлено пропозицію при перегляді Закону про Держбюджет на 2016 рік передбачити видатки на діючі житлові програми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Чиновник Показати IP 11 Квітня 2016 10:58
Подібні програми "доступного" житла завжди є корупційними, бо в основі лежить пряме фінансування з бюджету, яке апріорі завжди є і буде обмеженим. Необхідно запроваджувати такі форми фінансування доступного житла, які виключають пряме фінансування з бюджету, щоб викорінити корупцію.
ЧП Показати IP 12 Квітня 2016 13:54
Програма доступного житла розрахована на багаквартирне багатоповерхове житлове будівництво у містах. А для села? Надання пільгових кредитів за Програмою підтримки індивідуального житлового будівництва на селі "Власний дім" не підтримується державою взагалі. Вона розрахована на фінансування лише з обласного та місцевих бюджетів, які не спроможні достатньо кредитувати селян для будівництва і придбання житла у сільській місцевості. Ось на це необхідно звернути увагу, а не на будівництво у містах. На мою думку, якщо містянин має 70%грошей для вирішення житлового питання, то ще 30% коштів може запозичити у банку. На розвиток сіл необхідно скеровувати державні кошти, бо незабаром буде як у Латинській Амеріці - 90 відсотків громадян житимуть у мільйонних мегаполісах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus