USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

ЕКО-стиль від ЛДБК. Чому важливо відмовитися від пластикових пакетів*

17 Грудня 2019 08:00
Щоразу, відповідаючи в магазині ствердно на питання «Вам потрібен пакет?», кожен має пам’ятати, чим це загрожує довкіллю.

Винахід, який мав врятувати планету

Хай як парадоксально це звучить, але пластикові пакети винайшли для того, аби врятувати екологію. Але цю ідею людство поховало своєю безвідповідальністю.

Поліетиленовий пакет винайшов швед Стен Густав Тулін у 1959 році, щоб врятувати планету від масового вирубування лісів. Адже до цього часу для пакування використовували папір, задля виготовлення якого нещадно вирубували дерева.

За задумом винахідника, пластиковий пакет мав стати пакуванням багаторазового використання. Він сам завжди носив з собою в кишені пакет, щоб увесь час був під рукою. Стен Густав навіть уявити не міг, що за якихось пів століття його ідея не тільки не врятує планету, а й завдасть їй невиправної шкоди.

Пластикові острови в океані

Щороку у світі виготовляють 400 мільйонів тонн пластику. Більш як третину цього об’єму – 36% – використовують у виготовленні пакування, яке має переважно одноразове використання. «Життя» одноразового пакета триває недовго: від 20 хвилин до кількох годин, а ось розкладається він тисячі років. За підрахунками ООН, лише 9% пластику, який потрапляє на сміттєзвалища, переробляють. Решта пакування накопичується на сміттєвих полігонах. Їх розносить вітер, вони потрапляють у воду, ґрунт, шлунки тварин.

У Тихому океані вже давно є цілі острови з пластику. Всесвітня організація охорони дикої природи підрахувала, що кожного року від пластику помирає 100 тисяч китів, тюленів та черепах.

Повільно розкладаючись, поліетилен виділяє важкі метали і токсичні речовини, які потрапляють у воду й ґрунт. Щороку один українець викидає на смітник в середньому близько пів тисячі пакетів.

Потрапити до в’язниці за пакет

Але не в усіх країнах все так погано. Наприклад, деякі світові уряди заборонили використання і виготовлення поліетиленових пакетів, або ж обмежили їх використання.

Приміром, більш як 10 років тому, ще у 2008 році, в Руанді заборонили виробництво та використання пластикових пакетів. Їх вилучали навіть на кордоні. За використання пакетів на будь-кого накладали штраф. За виготовлення пластикових пакетів власники компаній могли навіть сісти до в’язниці. А магазин могли закрити за те, що в ньому пакували продукти в пластик.

У результаті в цій африканській країні за короткий термін зникло сміття з вулиць, а екологія значно покращилася і почала відновлюватися.

А ось у Кенії за використання забороненого пакета можна відсидіти у в'язниці до чотирьох років або заплатити штраф у розмірі 40 тисяч доларів.

Законопроєкт в Україні

Лише офіційно в Україні 6 тисяч звалищ, де накопичилося більш як 12,5 мільярда тонн відходів. А неофіційних звалищ в рази більше.
Навіть за умови наявності потужностей, на переробку такої кількості сміття не вистачить і пів століття. У середині листопада 2019-го Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт № 2051-1 «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Що він передбачає?

Цей документ забороняє з 1 січня 2022 року розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі легких (пакети з товщиною стінок від 15 до 50 мкм, стандартний пакет із супермаркету) та надлегких пластикових пакетів (усім відомі «маєчки»), а також оксорозкладних пакетів (пластикові пакети, у складі яких 99%поліетилену і 1% добавки-каталізатора, що розкладає пакет на не менш шкідливий мікропластик).

Виняток становлять тільки пакети-майки, призначені для пакування і транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів з них, льоду, що поширюються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Власникам магазинів або ресторанів, які будуть розповсюджувати пластикові пакети, схиляти покупців до їх використання або видавати пластикові пакети за біорозкладні, доведеться заплатити штраф від 170 до 340 гривень. А в разі повторного такого правопорушення він буде більшим – до 8500 гривень . Разом із штрафом усі пластикові пакети буде конфісковано.

Якщо суб’єкт господарювання використовуватиме біорозкладні пакети з порушенням правил маркування, йому загрожує адміністративна відповідальність – штраф 12750 гривень.

Але усе це станеться за умови, якщо народні депутати підтримають проєкт закону в другому читанні. У такому разі запрацює він через два роки.

Що кожен українець може зробити зараз

Намагайтеся не купувати продукцію одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки. Замість цього віддайте перевагу відповідним багаторазовим речам.

Відмовтеся від пакетів у міру можливості. Замість того щоб щоразу купувати в супермакеті черговий пакет, який ви викинете, щойно принесете покупки додому, носіть з собою зручну багаторазову екоторбу. Вона буде корисна для екології і допоможе заощадити сотню-дві гривень, позбавивши від потреби щоразу купувати новий пластиковий пакет. Тим більше, сьогодні є величезний вибір екоторбинок, які будуть не тільки зручними, а й стильними. За потреби ви можете навіть замовити нанесення індивідуального принту на таку торбинку. Вона може стати чудовим оригінальним подарунком.
До слова, окрім того, що Будівельна компанія ЛДБК використовує при зведенні своїх будинків екологічні матеріали, вона ще й розробила екоторбинки з індивідуальним дизайном на підтримку всесвітнього екоруху. Кожен клієнт ЛДБК може отримати таку торбинку в офісі відділу продажів за адресою місто Луцьк, вул. Ветеранів, 22 (тел. (066) 089 74 18, (095) 888 94 00, (068) 888 94 00). А найближчим часом компанія планує розіграти такі екоподарунки серед своїх підписників. Тому слідкуйте за анонсами на сторінках у соцмережах Facebook та Instagram.

Довідково:

Серія статей під спільною назвою «Еко-стиль від ЛДБК» - втілення партнерського проєкту Інформаційного агентства Волинські Новини та Будівельної компанії ЛДБК, покликаний популяризувати еко-свідомість та відповідальне споживання. На шпальтах видання ми будемо розповідати про те, як кожен з нас може допомогти планеті та як обрати власну, безпечну екологічну оселю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus