USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині руйнується меморіальний комплекс «Жертвам фашизму»

2 Листопада 2017 19:57
У Володимирі-Волинському руйнується меморіальний комплекс «Жертвам фашизму».

Фото з меморіального комплексу кореспонденту порталу Волинь UA надав член виконавчого комітету Володимир-Волинської міськради Олександр Приступа.

З його слів, на меморіалі місцями відвалені гранітні плити, багато з них відстають від нього і можуть в будь-який момент відпасти. Також руйнується підніжжя монумента «Скорботна матір». Вінки та лампадки розкидані, невідомі особи залишили там сміття.

Меморіальний комплекс «Жертвам фашизму» постав на місці концтабору «Норд-Офлаг-365». Він був створений нацистами у вересні 1941 року. У ньому утримувалися військовополонені солдати та офіцери Червоної Армії. Впродовж 1941—1944 рр. у концтаборі було знищено 56000 радянських військовополонених.

Як повідомляє сайт ДІКЗ «Стародавній Володимир», у 1965-1966 рр. в районі концтабору на західній околиці міста було відкрито меморіальний комплекс «Жертвам фашизму». Цей комплекс пам’яті творили скульптори Дзинда, Бриж, архітектор Назаркевич.

Пам’ятник розташований на місті знаходження жертв табору і представляє собою площу 80 на 50 метрів. Форма площі виникла із ситуаційних особливостей території. Композиція комплексу складається з дев’яти 12-ти метрової довжини могил і двох скульптур: «Скорботна мати» і «В’язень». У 1975 році тут були перезахоронені останки трьох тисяч полонених бійців розстріляних у 1942 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Dywno Показати IP 2 Листопада 2017 20:16
meni, shcho i kolys' i teper "wcheni" pysaky ne znaly i ne znajut' pro te, shcho FASHYZM ce struktura orhanizacyjna partii jaka mala swoju ideolohiju. A nimecka ideolohija ce nacyzm. Ne mozna tez zabuwaty pro mskows'kij showinizm. Dumaju shcho nastaw chas widnowyty pamiatnyk i nazwaty po imeni tych khto znyshchuwaw i khto znyshchuje po nynishnij den' ukrainciw.
51 омбр(розформ) Показати IP 2 Листопада 2017 20:50
Цей памятник в районі де були похоронені жертви концтабора *шталаг 365 * для рядового та сержантського складу(панцирного) зараз там атошні отримують земельні ділянки.Зовсім недавно казахи своєму земляку встановили меморіальну плиту. А офіцерське відділення*норд* знаходилось на території сучасної найкращої, найбоєздатної і боєготової 14 бригади .жертв хоронили в районі сучасної бази КЕЧ на місці військового австрійського кладовища часів ПСВ.Такої назви як *норд офлаг 365 * ніколи не існувало в природі, трохи була назва *офлаг 11 а* але недовго. ДОПОВІДЬ ЗАКІНЧИВ.
Лучанка Показати IP 3 Листопада 2017 08:33
Мерзотний ми народец, якщо в нас така коротка історична пам'ять і немає почуття , якщо не благодарності, то хоча б шанування пам'яті загиблих. Невже не розуміють ті, хто зараз готовий розвалили цей Меморіал, що пройде не так багато часу і нащадки так само будуть руйнувати пам'ятники Небесній Сотні, воїнам АТО... Ви ж самі даєте ім приклади! Ну загинули люди тоді...Так можна ж підвести яку завгодно ідеологічну базу під це і все зруйнувати, побудувати там житло, місце для парковки авто...Як це було, наприклад, у Луцьку: на місці Стелли пам'яті героям, які загинули за визволення Луцька .Зараз там австоянка. Красота! Чудово виховуємо нащадків!
До лучанки Показати IP 3 Листопада 2017 18:00
Ато нічого що там майже біля самого меморіального комплексу атошні отримують земельні ділянки(на костях)і рахується престижно там отримати ділянку, і їм нічого не робиться.Там похоронені солдатський та сержатський склад концтабору *шталаг 365*, які в основному померли мученицькою смертю , які опинилися в полоні в результаті провалу київської обороної операції.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus