USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Луцьку руйнується багатоповерхівка. Ситуація тривожна

11 Лютого 2016 12:36
Фасад луцької багатоповерхівки по проспекту Соборності, 33 почав руйнуватися і просідати, а цегла відшаровується. Мешканці будинку впевнені, що до руйнування призвів ремонт однієї з квартир на першому поверсі, де порушили несучу стіну. А ось міські комунальники кажуть, що причина в неякісній цеглі, з якої збудували споруду. Ситуація, кажуть, тривожна.

До Інформаційного агентства Волинські Новини звернувся мешканець згаданого будинку Сергій, який розповів, що днями всі сусіди звернули увагу на дивні конструкції, якими підперли невідомі люди стіну будинку. Так, стіни підперли дерев’яними колодами, а зі стіни заледве не випадають цеглини.
З його слів, ще минулого літа на першому поверсі одну з квартир викупила невідома особа і там розпочали ремонт. Чоловік припускає, що власник квартири забажав розширити площу і винести фасад квартири за межі будинку.

А минулого тижня невідомі люди принесли колоди, якими підперли стіни будинку. Такі собі «нанотехнології» по-луцьки, як вже встигли охрестити в мережі конструкцію лучани. Самі ж мешканці уважніше придивилися до стіни, і захвилювалися, бо побачили, що стіна почала руйнуватися.
«Ймовірно, під час ремонту квартири була порушена технологія і пошкоджені несучі стіни. Фактично, тепер фасад почав просідати, я виміряв - він вже не під кутом 90 градусів, а 76», - розповідає Сергій.

Чоловік вже дізнавався, що ж сталося з будинком, і чим це загрожує мешканцям. В службі «15 80» повідомили, що дозволи на проведення робіт з фасадом будинку є, і послалися на власників кількох квартир першого поверху. Зі слів Сергія, в одній з названих квартир мешкають пенсіонери, які ні сном, ні духом не чули ні про які дозволи на проведення робіт. Натомість, комунальні служби кажуть, що почали укріплювати стіну.
«У «МЖК» пояснили, що вже є проект укріплення несучої стіни будинку, а підрядником виступає «Луцьксантехмонтаж». А ось, що призвело до руйнування – невідомо. Зараз там почали розчищати територію, щось роблять, начебто поставили маячки, але ніхто з робочих не розмовляє, не пояснює, хто вони і що роблять. Воно й не дивно – хто зізнається в тому, що зруйнував багатоповерхівку. Зараз вони мусять підкріплювати стіну, але чому він почав руйнуватися і чи хтось за це відповість - питання», - зауважує лучанин.

Що це за «новітні дерев’яні технології», якими користуються луцькі комунальники, спробував пояснити начальник департаменту ЖКГ Іван Кубіцький. Про ситуацію з будинком, каже, відомо давно. Він заперечує думку про те, що руйнування будинку сталося внаслідок ремонту. Натомість каже, що ситуація склалася внаслідок неякісних будматеріалів, використаних під час зведення споруди.
«Я б не сказав, що це сталося внаслідок ремонту в одній із квартир. Причина руйнування, найімовірніше, - неякісна цегла. Бо те, що ми побачили на місці, то це те, що стіна збудована з однієї перепаленої цегли. Вона вся чорна всередині і руйнується від тих навантажень. Причин руйнування внаслідок ремонту я не побачив, комісія також. Такої інформації в мене немає. Руйнування спричинило, вочевидь, неякісне будівництво всього будинку», - каже чиновник.

Зі слів посадовця, комплекс житлових будинків, до якого входить і згаданий, будувався у 70-х роках минулого століття. А про те, що стіну треба укріплювати, стало відомо ще минулого року. Нині в департаменті вже є всі документи.
«Ми цим почали займатися в грудні минулого року, зробили проект. Уже є проект по укріпленню, зараз там працюють. Була комісія, яка оглядала будівлю. Зараз стіна укріплена ззовні, це про всяк пожежний її укріпили колодами. Зсередини також ми підперли металевими домкратами і також колодами», - розповів Іван Кубіцький.

Він пояснює, що в даний момент погодні умови дозволяють виконувати роботи, відтак і біля будинку лучани помітили пожвавлення.

«Вже погода дозволяє, і розпочали роботи, бо треба заходити в квартири, відчиняти вікна. Зараз здійснюється укріплення стіни, потім будемо робити обв’язку. Ситуація трошки тривожна, бо відбувається відшарування цегли і назовні і всередину. Це направду є», - зазначив директор департаменту ЖКГ.

А ось прогнозувати, скільки часу витратять на виконання робіт, каже, рано.

«Про терміни говорити рано, роботи тривають. Там не поспішиш, бо треба укріпити штукатуркою цеглу, яка збереглася, а потім розпочнемо робити стяжки з металу. Будемо бачити як піде», - туманно пояснює чиновник.
Іван Кубіцький підтвердив, що підрядником даних робіт виступає ПАТ «Луцьксантехмонтаж № 536». Роботи, з його слів, виконуються за рахунок бюджетних коштів, виділених на капремонт житлового фонду.

Нагадаємо, у червні 2012 року на вулиці Рівненській, 109 обвалилася частина багатоповерхового будинку, двоє людей загинуло. Серед імовірних причин обвалу називали порушення будівельних норм під час перепланування першого поверху, неякісна будівельна суміш. Згідно з висновками експертів, будинок перебував в аварійному стані, і ще задовго до обвалу потребував укріплення. А майстра, який не оглянув будинок і вчасно не повідомив про ймовірну трагедію, коли почалася руйнація, засудили до трьох років позбавлення волі з іспитовим річним терміном.

Після обвалу Луцька міська рада організувала позачергове обстеження всього житлового фонду і розпочала ремонт найбільш аварійних. Та повідомлення про ймовірне руйнування багатоповерхівок в місті не припиняються. У 2014 році стало відомо про ймовірне руйнування будинків на вулицях Кондзелевича, 5, Гулака-Артемовського, 15. У 2015-му говорили про те, що тріщини оперізують гуртожиток, який розташований на вулиці Привокзальна, 13.

А цьогоріч мешканці будинку по проспекту Соборності, 20 почали бити на сполох, нарікаючи на сусіднє будівництво житлового комплексу, яке активно відновили у 2015-му. Внаслідок будівництва в квартирах лучан щоночі з’являються нові тріщини. А поки готується проект укріплення стіни, будівельних робіт ніхто не припиняв. Цього, щоправда, не помічають в міській раді, заявляючи, що будівництво зупинили і житловий будинок припинив руйнуватися.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
ВВВ Показати IP 11 Лютого 2016 13:05
... фільм Д*рак. Волинська версія
АС Показати IP 11 Лютого 2016 13:49
на халяву хочуть покращити своє житло, приватизували квартири тепер нехай ремонтують,але украінці не домовляться і будинок впаде...Бог-Романюк тільки вінок купить це дешевше ніж людей спасти нехай просять того кого вибрали...
валік до АС Показати IP 12 Лютого 2016 11:56
ти ідіот? до чого тут романюк, тулите його куди лише можна
морозюк Показати IP 11 Лютого 2016 13:52
никому неизвестно, что в нашей стране за деньги можно получить "дозвил" на любые работы, а вина всегда распределяется "на всех", особенно на "на цеглу"...) и все это укрепляется по типу "ср*ла-мазала"...))
Олекса Показати IP 11 Лютого 2016 14:00
Щось ті "нанотехнології" не виглядають надійно... Вони що втримають булівлю ???
Анонім до Олекса Показати IP 11 Лютого 2016 14:33
"И так сойдет!"
Лучанин Показати IP 11 Лютого 2016 14:31
Та ніякі перепланування там не винні - на фото видно - перепечена цегла, покладена на розчин, в якому від цементу тільки запах.. Якщо оперативно виправити - проблем не виникне
Антон до Лучанин Показати IP 12 Лютого 2016 10:01
То може Ви перепланування робите? Чи вже взятки подавали?
анонім до Лучанин Показати IP 23 Лютого 2016 15:12
Цей будинок з 1981 року, до того часу цегла перепечена не була??? стільки років стояв і нічого йому не було, поки не найшовся якись ошпарений дизайнер і наробив біди, про шо ви говорите?, якшо так то давайте по всьому 33 будемо все на цеглу збивати
інженегр Показати IP 11 Лютого 2016 15:08
"Перепалена цегла утворюється від дуже високих температур. Цегла чорніє, оплавляється, втрачає чіткі розміри, її «розпирає» зсередини. Але фахівці кажуть, що якщо цеглина не порушила своєї форми, а чорною у неї виявилася тільки серцевина, то вона, навпаки, стає дуже міцною, ніби залізною."
Mauser Показати IP 11 Лютого 2016 15:09
Щоб ті луцькі нано технологіі не призвели до трагічного випадку як на вул. Рівенській, що наші комунальники нічого не бачать???
Тарас Чурило Показати IP 11 Лютого 2016 15:47
Новітні технології, ремонт від Романюка та Кубіцького
ольга Показати IP 11 Лютого 2016 16:00
Де коментарі спеціалістів??????
Ірина Таран Показати IP 11 Лютого 2016 16:29
То тепер так всі будинки в Луцьку ремонтуватимуть?
Спеціаліст Показати IP 11 Лютого 2016 22:40
Втікайте хто куди може!!!
Лучанин Показати IP 11 Лютого 2016 23:38
Викликайте ТСН, бо буде біда ... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Лучанин до Лучанин Показати IP 26 Серпня 2016 22:13
А чим ТСН допоможе?Він лише приїде,зніме сюжет,дасть в новини і поїде!Він нічим не допоможе-лише вся Україна дізнається як в Луцьку багатоповерховий будинок підпирають деревяними колодами!
5 Показати IP 12 Лютого 2016 05:01
Квартири приватизовані.От і потрібно ремонтувати як найшвидше власним коштом.Так як і всі люди ремонтуютю власні будинки.
Анонім до 5 Показати IP 12 Лютого 2016 08:57
30 років плати в ЖЕК за обслуговування і ремонт, і ремонтуй сам.... щоб вам так в пенсійному сказали - "йди работай старий діду"
Іван Показати IP 12 Лютого 2016 09:48
Нехай Кубіцький з Романюком собі хати так ремонтують. Вже вкрали метал?! Дерево дешевше людського життя?
Микола Показати IP 12 Лютого 2016 10:07
Думаю, проблема значно глибша- В усьому винні щури. Один щур прогриз стіну з тої хати, що купив, другий щур взяв хабар за те що його покриває і так далі...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus