USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Шацькому районі бійцям АТО пропонують створити кооператив та збудувати базу відпочинку

21 Березня 2016 13:52
На теренах області все більшого резонансу набуває тема виділення земельних ділянок для учасників АТО. Згідно з офіційною інформацією, Волинь є лідером в Україні за кількістю наданих земельних ділянок учасникам АТО та членам родин загиблих військовослужбовців (69% заявників отримали дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки).

Бійців найбільше приваблюють землі в Луцьку, в околицях міста, а також поблизу озера Світязь. Проблема ж у тому, що резерв земельних ділянок під забудову в Шацькому районі є досить обмеженим (не всі місцеві бійці змогли реалізувати своє право на першочергове отримання землі), а привабливі масиви під садівництво розробляються лише на території Пульмівської сільської ради.

Вільні землі одного масиву (167 ділянок на площі 13,55 га) практично вже є власністю учасників АТО, проте заяв у головному управлінні Держгеокадастру у Волинській області зареєстровано понад 300. Тому на часі – розроблення на території ради нового масиву площею 26 гектарів. Над цим наразі й працюють в області.

У облдержадміністрації кажуть, що ця земля за межами села, відтак жителі населеного пункту не можуть нею розпоряджатися.

Проте селяни з цим не згідні. Про свою позицію вони відкрито заявили на зборах селян, які відбулися з повним аншлагом у Пульмівському сільському будинку культури. Сільський голова Руслан Кушнір зазначив, що новий масив формується на землях громадських пасовищ, де в 2012 році посіяли траву, провели залуження. Загалом у територію вклали до 20 тисяч гривень. За висновками відповідної комісії, пасовища – в хорошому стані й використовуються раціонально. Тепер їх у громади відбирають. Сільська рада сумнівається, що гектари наділів біля Світязю дістануться атовцям, тому має намір, за згоди селян, відстоювати право розпоряджатися своєю землею і погоджувати документи.

Пульмівчани, яких прийшло на збори понад 300, виявили неабияку активність і сміливість у висловлюваннях. Згадали чимало темних справ сільських депутатів попередніх скликань, які певною мірою причетні до дерибану привабливої землі. Озвучили факти недобросовісного виділення на сесійних засіданнях землі під будівництво місцевим учасникам АТО – у найбільш непридатних для цього місцях.

«Коли ви ділили землю у власних корисних цілях, то не думали про майбутнє наших дітей. А зараз раптом стали цінувати її і виявляти далекоглядність. Не маєте жодного морального права відмовляти хлопцям, які пройшли пекло війни», – не приховувала емоцій мама учасника АТО із Пульма Галина Пашечко.

Підтримав її і батько військовослужбовця Романа Німця Микола Степанович, запропонувавши відмінити незаконні рішення сільської ради про виділення землі й на цих наділах побудувати санаторій чи реабілітаційний центр для бійців АТО.

– Виділення першого масиву не було погоджено з громадою – 167 ділянок роздано людям, яких ми не можемо перевірити, чи є вони учасниками АТО, чи ні. Добре, якщо серед них є хоч 70% атовців. Те ж саме з другим масивом – нас просто ставлять перед фактом. В Україні – понад 10 тисяч сільських рад, якщо кожна виділить по 160 ділянок, вийде пристойна кількість – мільйон 600 тисяч. Чому світ клином зійшовся на Пульмі? Є вільні землі в Самійличах, Ростані, Прип’яті. Зрештою, чим не приваблива ділянка в Адамчуках, де в планах – будівництво міжнародного автопереходу з сучасною інфраструктурою? Наразі вважаю недоцільним розширення меж нових кооперативів під садівництво, де немає ні каналізації, ні електроенергії, ні полігону твердих побутових відходів. На що за умов такого господарювання перетворяться наші унікальні озера? – обурюється місцевий житель Олександр Бебко.

Начальник відділу Держгеокадастру в Шацькому районі Віталій Юрчук відзначив, що розпоряджатися землями державної власності сільськогосподарського призначення має право лише головне управління Держгеокадастру у Волинській області. Обговорення й погодження земельних питань з громадою законодавством не передбачено. Також він підтвердив, що в списку тих, хто отримав землю в Пульмі, є люди, не причетні до АТО.

– Коли голова Волинської ОДА дав вказівку виділяти земельні ділянки під садівництво лише місцевим учасникам АТО, потенційні заявники почали масово «приписуватися» в Шацькому районі. Ми не можемо проконтролювати, хто з них воїн-захисник, а хто шахрай, бо всі в пакеті документів подають копію посвідчення учасника АТО. Утім списки тих, хто отримав землю, є відкритими, тому кожен охочий може завітати до нас і ознайомитися з іменами власників, – наголосив Віталій Миколайович.

Голова спілки ветеранів АТО Шацького району Віталій Бонк розповідає, що незважаючи на законне право, їхнім бійцям відмовили в наданні земельних ділянок у Луцькому районі, посилаючись на їх відсутність. Водночас на оперативній нараді в губернатора прозвучала інформація про те, що деякі місцеві ради, зокрема і Луцька, надають неправдиву інформацію про наявність вільних земельних ділянок, роздаючи згодом їх «кому треба». А дехто з учасників бойових дій, отримавши землю під Луцьком, претендує ще й на ділянку біля Світязю. Відсутність контролю в питанні виділення землі призведе, зі слів Віталія Бонка, до розбазарювання привабливих приозерних територій.

Його думку підтримав і голова спілки ветеранів АТО Любомльського району, боєць батальйону «Миротворець» Олександр Ковальчук. Чоловікові, який пройшов війну і отримав поранення, теж не дали в Пульмі ділянки під садівництво. Він пообіцяв особисто перевіряти причетність членів своєї спілки до антитерористичної операції на сході з метою виявлення шахраїв, а також запропонував першочергово задовольняти заяви на земельні ділянки від сімей загиблих військовослужбовців. Пульмівчани вважають, що зробили свій вклад у добру справу для бійців, тому понад 300 осіб проголосували проти розроблення чергового масиву під садівництво на території ради і лише чотири – за.

Думку людей підтримує і голова Шацької районної ради (обраний депутатом від політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП») Сергій Карпук.

– Сьогодні земля, яка надається під садівництво в Пульмі, на ринку коштує недорого. І цієї суми не вистачить для того, аби побудувати будинок чи купити квартиру, – каже Сергій Карпук. – Окрім того, місцеві жителі не впевнені, чи справді цю землю виділяють тим, кому вона реально потрібна. Сьогодні розглядається питання виділення 26 гектарів, які заплановано поділити на земельні ділянки під садівництво. Тому ми пропонуємо використати ці площі під будівництво бази відпочинку, співвласниками якої були б бійці АТО, які претендують на наділ. Їхній внесок у цей проект – земля. Йдеться про такий собі кооператив. Також ми розглядаємо можливість залучення інвестора для реалізації цієї ініціативи. На мій погляд, розв’язання питання у такий спосіб – найоптимальніший варіант. Серед результатів цього проекту – забезпечення постійного доходу від землі бійцям АТО та припинення неврегульованого на належному рівні роздавання землі, якої з часом бракуватиме. Таку ідею також підтримує і спілка ветеранів АТО у Шацькому районі. Наразі Шацька районна рада разом з представниками громадськості розглядає питання створення робочої групи, яка детальніше вивчила б усі аспекти реалізації ініціативи щодо створення кооперативу.

Нагадаємо, нещодавно під час зустрічі голови Волинської обласної ради, члена президії політради УКРОПу Ігоря Палиці з громадськими організаціями, які працюють з бійцями АТО та їхніми сім’ями, також ішлося про нестачу землі в області для цієї категорії громадян та шляхи розв’язання їхніх житлових питань. Ігор Палиця пропонує відшукати у містах ділянки під зведення багатоповерхівок, в яких частину квартир забудовник міг би виділяти для бійців АТО. Тим, хто від наділів не має наміру відмовлятися, як варіант, можна об’єднатися у сільськогосподарські кооперативи. Це дасть можливість створити нові робочі місця, а відтак і пришвидшить процес реабілітації бійців, які повертаються із зони АТО. Аби зберегти цілісність кооперативу, Ігор Палиця пропонує підписати відповідну угоду, в якій передбачити продаж землі лише в межах кооперативу.

Мирослава ЦЮП’ЯХ, Соломія ДОБРОЛЮБОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus