USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У США військові бункери перетворюють на елітне житло з басейнами і кінотеатрами на випадок апокаліпсису

18 Серпня 2019 17:04
В останні десятиліття у США активно розвивається новий сегмент ринку нерухомості. Підприємці купують на аукціонах колишні військові бункери й ракетні шахти, перетворюють їх на елітні апартаменти з басейнами, кінотеатрами та барами, і продають за кілька мільйонів доларів.

Серед клієнтів — очільники корпорацій, нафтові магнати та високопосадовці, які побоюються глобальних катастроф.

Критики називають таких бізнесменів «інвесторами судного дня» і вважають, що вони заробляють на людських страхах. Проте популярність таких «квартир» росте вже й за межами Сполучених Штатів.

theБабель коротко переказує матеріал The New York Times про те, як розвивався «бункерний бізнес», які зручності пропонують клієнтам агенти з нерухомості та наскільки це користується попитом.

Побоювання апокаліпсису, що насувається, поширилися в американському суспільстві ще в середині минулого століття. У розпал холодної війни американці будували підземні сховища на випадок ядерної катастрофи, у 2000 році перетворювали підвали на склади припасів на випадок «кінця світу». Досі існують спільноти, які віддають перевагу життю далеко від цивілізації: без інтернету, електрики та грошей. Їхні настрої підживлюють нові загрози: глобальне потепління, тероризм, кібератаки, громадські заворушення.

Глобальних катаклізмів побоюються і багаті та заможні люди: очільники й топменеджери корпорацій, нафтові магнати, високопосадовці. Саме тому в останні роки персональна підготовка до глобальних лих перетворилася на багатомільйонний бізнес. Його ключовими гравцями стали фахівці з будівництва бункерів та агенти з нерухомості. З часів холодної війни територією США розкидані підземні військові об'єкти. Тепер же їх можна придбати на аукціонах і переобладнати на елітні сховища для багатих клієнтів.

Одним із піонерів у цій сфері став Ларрі Голл. Більшу частину життя він будував захищені інформаційні центри для підрядників Міноборони США. Але після терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку конкуренція на цьому ринку занадто зросла. Тоді він вирішив піти в «бункерний бізнес» і купив колишній військовий об'єкт у Канзасі. Це підземна шахта для міжконтинентальної ракети з ядерною боєголовкою Atlas-F. Її збудували в 1960-му, але вже через сім років продали з аукціону за три тисячі доларів. У 2008 році Голл купив це сховище приблизно за 300 тисяч і витратив ще близько 20 мільйонів на його реконструкцію. Він згадує, що банки неохоче видавали кредити на «дірку в землі», тому гроші довелося збирати під час передпродажної підготовки з майбутніх клієнтів.
Перебудова бункера в Канзасі на елітний житловий комплекс Survival Condo

Тепер це розкішний 15-поверховий житловий комплекс Survival Condo, розташований під землею на глибині понад 60 метрів. Тут 12 апартаментів з високими стелями та просторими вітальнями. На окремих поверхах розташовані тренажерний зал з басейном і спа, кінотеатр, бібліотека, бар, стрілецький тир. Будівля обладнана повітряними фільтрами на випадок ядерної, хімічної і біологічної загрози. Тут є генератори й турбіни для автономного електроживлення та великі резерви води. Ціна однієї такої «квартири» стартує від 1,3 мільйона доларів, а щомісячна плата складає близько 2,6 тисячі. За словами Голла, коли він у 2011 році виставив ці «квартири» на продаж, їх розкупили буквально за кілька місяців.
Внутрішній вигляд підземного житлового комплексу Survival Condo

Точне розташування бункера, крім Голла, знають тільки власники апартаментів. Зовні він обнесений колючим дротом, а по периметру — озброєна охорона. Потрапити всередину можна тільки через 16-тонні сталеві двері. Нещодавно Голл придбав ще один колишній військовий бункер у Канзасі, утричі більший за перший. Його новим проєктом цікавляться вже й за межами США. Серед потенційних покупців, за словами Голла, є високопосадові воєначальники Саудівської Аравії, які попросили його зробити креслення для вертолітного майданчика та підземної мечеті.

Але тепер у Голла з'явилися серйозні конкуренти в цьому бізнесі. Подружня пара колишніх шкільних вчителів з Канзасу заснувала компанію з продажу переобладнаних ракетних шахт, які вони називають «фортецями ХХ століття». У Лас-Вегасі за 18 мільйонів доларів продається підземний бункер, побудований головою Avon Cosmetics Жираром Гендерсоном, — із дров'яним каміном та кухнею в середньовічному стилі. В Індіані забудовник Роберт Вічіні перетворив колишній бункер на підземний маєток Vivos, який, за його словами, «схожий на дуже зручний чотиризірковий готель». Нещодавно він купив ще 575 колишніх військових підземних об'єктів і планує розширювати свій бізнес.
Вигляд апартаментів у підземному маєтку Vivos

Працівник сфери інформаційних технологій Том придбав одну з «квартир» у комплексі Vivos після того, як «серед іншого, став усе більше турбуватися з приводу політичних заворушень». Він попросив, щоб журналісти The New York Times не публікували його справжнє ім'я та прізвище, тому що він боїться переслідувань в інтернеті. Том, як і більшість клієнтів «бункерного бізнесу», говорить, що їх об'єднує не ідеологія, а «впевненість у тому, що глобальні сили зробили суспільство більш вразливим перед масштабною катастрофою».

У цих проєктів є й чимало критиків. Один із них — професор антропології в університеті Канзасу Джон Гупс. Він називає таких бізнесменів «інвесторами судного дня», які торгують «гіпермаскулінними порнофантазіями про виживання» на тлі страху катастрофи, що наближається. «Страх продається навіть краще, ніж секс. Якщо ви можете змусити людей боятися, то їм можна продавати все що завгодно, у тому числі й бункери».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus