USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

12 жовтня: події, факти, дні народження

12 Жовтня 2011 00:01
День народження 12 жовтня відзначають головний лікар Волинської обласної психіатричної лікарні міста Луцька Олег Черниш, екс-начальник Ягодинської митниці Геннадій Федик, а також відомий ді-джей, радіоведучий Максим Фраєрман (MAX FREEMAN) (на фото).
«ВН» вітають їх та бажають здоров’я, достатку, довголіття.
Сьогодні – Всесвітній день боротьби з артритом та Міжнародний день по зменшенню небезпеки стихійних лих.
Цього дня народилися англійський окультист, один із найвідоміших містиків XIX-XX століття Алістер Кроулі, радянський футболіст і тренер Микита Симонян, радянський кінорежисер Євген Карелов («Служили два товариші», «Два капітани»), український письменник, дипомат і політик Юрій Щербак, італійський оперний співак (тенор) Лучано Паваротті, український політик, голова Всеукраїнського комітету захисту політв'язнів, нардеп кількох скликань Степан Хмара, російський тележурналіст Михайло Леонтьєв (відомий як ведучий телепрограми «Однако» на Першому каналі), російський музикант, автор пісень, організатор і соліст групи «Несчастний случай» Олексій Кортнєв, український музикант, лідер гурту «Гудімов», колишній гітарист «Океану Ельзи» Павло Гудімов, російська естрадна співачка Жасмін (Сара Семендуєва), український гімнаст Олександр Береш.
1322 – Роберт Брюс Шотландський розбив війська короля Едварда ІІ у Байленді, змусивши Едварда визнати незалежність Шотландії.
1492 – Христофор Колумб досяг острова Сан-Сальвадор на Багамах і таким чином відкрив Америку, хоча вважав, що сягнув берегів Індії.
1810 – перший Октоберфест: жителів Мюнхена запросили відсвяткувати весілля кронпринца Людвіга Баварського та принцеси Терези фон Заксен-Гільдбургхаузен. Після цього пивні фестивалі в Баварії стануть регулярними.
1901 – Теодор Рузвельт офіційно присвоїв резиденції президента США назву «Білий дім».
1924 – утворена Молдавська АРСР в складі Української СРР.
1928 – у дитячому госпіталі Бостона (штат Каліфорнія) вперше використали апарат «штучні легені» – для лікування хворого на поліомієліт підлітка.
1939 – СРСР зажадав від Фінляндії переносу кордону на 70 кілометрів від Ленінграда.
1953 – Фідель Кастро закінчив свою промову на суді у справі захоплення казарм Монкади словами «Історія мене виправдає!»
1957 – у Мюнхені агент КДБ Богдан Сташинський убив лідера ОУН (з) Лева Ребета, вистріливши йому в обличчя ціанистим калієм.
1957 – на екрани СРСР вийшов фільм Михайла Калатозова «Летять журавлі» з Тетяною Самойловою, Олексієм Баталовим, Василемн Меркур’євим у головних ролях. Фільм, поставлений за п'єсою Віктора Розова «Вічно живі», наступного року здобув головний приз Каннського кінофестивалю.
1958 – перший матч футбольних єврокубків в СРСР і Україні. У Києві на стадіоні імені Хрущова «Вісмут» (Ауе, НДР) обіграв команду «Петролул» (Плоєшті, Румунія) - 4:0. Це була 1/16 фіналу Кубка чемпіонів.
1960 – радянський лідер Микита Хрущов на Генеральній асамблеї ООН почав грюкати черевиком по трибуні на знак протесту проти виступу філіппінського делегата.
1971 – на Бродвеї відбулася прем'єра рок-опери «Ісус Христос – суперзірка».
1986 – зустріч лідерів СРСР та США, Михайла Горбачова та Рональда Рейгана в Рейк'явіку. Сторони не досягли згоди з обговорюваних питань, але багато в чому саме ісландський саміт став відправною точкою зближення позицій двох наддержав та прогресу на подальших переговорах.
1990 – у Києві на Хрещатику в рамках акції на підтримку голодуючих студентів відбувся мітинг, у резолюції якого зазначалося, що «існуюча Верховна Рада довела свою неспроможність вивести республіку з кризи». Голодуючі закликали до демократичного силового тиску на Верховну Раду, до організації страйків та маніфестацій.
1999 – народився 6-мільярдний житель Землі (вважається, що це сталося у столиці Боснії Сараєві).
2003 – німець Міхаель Шумахер став першим в історії перегонів «Формула-1» шестиразовим чемпіоном світу.
2010 – найбільша автокатастрофа в незалежній Україні: автобус марки «Еталон» із 52 пасажирами виїхав на колію перед локомотивом на 116-му кілометрі переїзду Нікополь-Марганець, проігнорувавши червоний сигнал семафора. Поїзд врізався в мікроавтобус і протягнув його майже 400 метрів. Загинули 45 осіб разом із винуватцем трагедії – 56-річним водієм Миколою Гречком. Серед загиблих – троє дітей.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Max Freeman Показати IP 17 Січня 2012 03:33
Только сейчас увидел. Спасибо..... :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus