USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

13 грудня: події, факти, дні народження

13 Грудня 2010 08:36
День народження 13 грудня відзначає прокурор Волинської області Андрій Гіль (на фото) – йому виповнюється 54 роки.
«ВН» вітають його з цим святом, а також із днем ангела та бажають міцного здоров’я, достатку й удачі.
13 грудня народилися німецький поет Генрих Гейне, український композитор Микола Леонтович, український історик Ярослав Дашкевич, український письменник Микола Хвильовий, радянський актор, виконавець ролі пастора Шлагга у «Сімнадцяти миттєвостях весни» Ростислав Плятт, американський актор Стів Бушемі, російський співак Мурат Насиров (на відео), російський письменник Євген Петров («12 стільців», «Золоте теля»), український піаніст, композитор Володимир Бистряков («Куда уехал цирк», також написав музику до знаменитого мультфільму «Остров сокровищ»(на відео)).
13 грудня – день Святого апостола Андрія Первозванного. Цей святий вважається основоположником православної церкви в Україні. Коли після зішесття Святого Духа апостоли кидали жереб, вирішуючи, куди кому йти проповідувати Христову віру, йому випала Скіфія, тобто землі сучасної України.
13 грудня 1240 року військо Батия захопило місто Київ. А 1642 року цього дня голландський мореплавець Абель Тасман вперше ступив на землю Нової Зеландії.
1931 року у цей день померли понад 1300 людей в результаті виверження вулкану Мерапі на Яві – одного з найсильніших вулканічних вивержень XX століття. Його виверження тривало майже три тижні – з 13 по 28 грудня.
У 1958 році американські вчені провели запуск живої істоти в космос з поверненням. На борту ракети АМ-13 перебувала мавпа Ґордо, вона провела 15 хвилин в космосі, але повернувшись на Землю, капсула з мавпою затонула в океані.
1981-го, остерігаючись зростаючої популярності незалежного профспілкового об'єднання «Солідарність» і запобігаючи інтервенції в Польщу збройних сил Радянського Союзу, голова ради міністрів країни генерал Войцех Ярузельський ввів у Польщі воєнний стан. Він був призупинений в 31 грудня наступного року і відмінений 22 липня 1984 року.
13 грудня 1996 року Кофі Аннан був обраний генеральним секретарем ООН.
2003-го в районі міста Тікріт арештований Саддам Хусейн.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus