USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

14 червня: події, факти, дні народження

14 Червня 2013 00:01
День народження 14 червня відзначають депутат Волинської обласної ради Олег Батюк, журналіст та громадський діяч Марія Доманська (на фото).
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, успіхів та достатку.
Хроніка «ВН»:

Минулого року у цей день «ВН» писали про умови утримання засуджених і ув’язнених Луцького слідчого ізолятора.

Цього дня у 2011 році «ВН» інформували, що у Любомльському районі на Волині на місці колишнього монастиря археологи знайшли старовинне поселення.

А 14 червня 2010 року на Волині знову заговорили про загадкову Чупакабру: рибалки бачили дивні сліди біля Хрінницького водосховища.

14 червня у 2009-му «ВН» повідомляли, що фестиваль «Тарас Бульба» хочуть потрапити шість волинських гуртів.
Народилися:
Цього дня народилися французький фізик і військовий інженер Шарль Кулон, американська письменниця Гаррієт Бічер-Стоу («Хатина дядька Тома»), російський філософ, публіцист, ідеолог народництва Петро Лавров, російський піаніст, педагог, засновник Московської консерваторії Микола Рубінштейн, англійський імунолог, відкривач основних груп крові людини та резус-факторів Карл Ландштайнер, український військовий і політик, голова Організації українських націоналістів Євген Коновалець, революціонер, герой Латинської Америки Ернесто Гевара де ла Серна (Че Гевара), радянський кінорежисер Володимир Краснопольський («Вічний поклик», «Тіні зникають опівдні»), американський мільярдер, бізнесмен-магнат, письменник, власник конкурсу «Міс Всесвіт» Дональд Трамп, російський і радянський кінорежисер Олександр Сокуров («Спаси і сохрани», «Мати з сином», «Телець», «Сонце»), українська політична й державна діячка, підприємниця, екс-депутатка, дворазова голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель, російська й радянська акторка Олена Сафонова («Зимова вишня», «Таксі-блюз»), радянський хокеїст Микола Дроздецький, український фінансист Станіслав Аржевітін, український футболіст Роман Максим'юк.
Сталося:
1569підписали Люблінську унію.
Згідно з умовами угоди, підписаної у Любліні, Литва та Польща об'єдналися у Річі Посполиту. А українські землі від Литви перейшли до Польщі.
1783на березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму російську військово-морську базу, через рік на бажання Катерини II названу Севастополем.
Датою заснування Севастополя вважається 3 (14 червня) 1783 року. У цей день під керівництвом прапор-капітана, лейтенанта Дмитра Сенявіна закладені перші чотири кам'яні споруди Севастополя: будинок командувача Севастопольської ескадри Томаса Макензі (Фоми Фомича), каплиця, кузня в Адміралтействі і пристань, названа згодом Графською. Засновником міста виявився контр-адмірал шотландського походження Фома Фомич Мекензі. Однак ще п'ятьма роками раніше рішенням Олександра Суворова на берегах Севастопольської бухти побудовані перші земляні укріплення і розміщені російські війська.
Спочатку поселення називалося Ахтіар, на ім'я колишнього на території міста кримськотатарського села Ак-Яр, поки 10 (21) лютого 1784 року Катерина II своїм указом наказала Григорію Потьомкіну влаштувати на його місці велику фортецю і назвати Севастополем. Місто будувалося на кошти, отримані Потьомкіним з новоросійських земель. Адміністративно Севастополь увійшов до складу Таврійської області, утвореної в складі Катеринославського намісництва.
1997На аукціоні «Сотбі» в Нью-Йорку примірник книги коміксів «Бетмен» (1939) продали за $ 68500.
Бетмен — супергерой, який вперше з'явився у 27 випуску «Detective Comics» у травні 1939 року. З того часу, поруч із Суперменом і Людиною-павуком, один з найпопулярніших і найвідоміших супергероїв. За маскою чорного месника ховається Брюс Вейн, мільйонер, плейбой і філантроп.
Після того, як у нього на очах вбито його батьків, він зайнявся тренуванням свого тіла й духу до повної досконалості, винайшов костюм і зайнявся боротьбою зі злочинністю. На відміну від багатьох супергероїв він не володіє ніякою надлюдською силою або здібностями: він покладається тільки на свій розум, сміливість, техніку і фізичну силу.
Також Бетмен входить у склад «Ліги справедливості».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus