USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

14 серпня: події, факти, дні народження

14 Серпня 2011 00:01
День народження 14 серпня відзначає ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан (на фото).
«ВН» вітають його з цим святом і бажають здоров’я, успіхів у роботі, наснаги.
Сьогодні професійне свято відзначають будівельники і працівники ветеринарної медицини. Вітаємо їх та зичимо нових звершень і достатку.
Також 14 серпня – Перший Спас, або Маковея. Це свято ще називають Медовим, або Спасом на воді.
Цього дня народилися український підприємець, політичний діяч, народний депутат V-VI скликань Володимир Поляченко, американський кіноактор-комік Стів Мартін («Три амігос», «Сержант Білко», «Батько нареченої»), український політик, управлінець, державний діяч, міністр оборони України у 1994-1996 роках, директор Аерокосмічного інституту НАУ Валерій Шмаров, український і радянський футболіст, півзахисник київського «Динамо» і збірної СРСР Володимир Мунтян, французька кіноактриса Еммануель Беар («Ліворуч від ліфту», «Місія нездійсненна», «Серце взимку»), російська поп-співачка Альона Свиридова («Розовый фламинго»), американська кіноактриса, яка 2002 року отримала «Оскар» за кращу жіночу роль, Холлі Беррі («Бал монстрів»), український поет, перекладач, публіцист Андрій Бондар, британська тенісистка українського походження, дочка футболіста київського «Динамо» Сергія Балтачі Олена Балтача.
1385 – великий князь литовський Ягайло уклав Кревську унію з Польщею про об'єднання земель. В обмін на це йому віддали за дружину 12-річну польську королеву Ядвіга, і Ягайло став королем єдиної держави. Угода набрала чинності наступного року.
1775 – (3 серпня за старим стилем) російська імператриця Катерина ІІ видала маніфест про зруйнування Запорізької Січі і ліквідацію запорізького козацтва. Після ліквідації Січі частина запорожців пішла на Дунай до Туреччини, інша – на Кубань.
1790 – у Верелі (Фінляндія) укладено мир між Швецією і Росією, який поклав край російсько-шведській війні 1788-1790 років.
1908 – у Фолкстоні (Англія) відбувся перший в історії міжнародний конкурс краси.
1917 – рішенням Тимчасового уряду Росії колишній імператор Микола ІІ (Романов) разом із сім'єю відправлений на поселення до Тобольська.
1930 – прийнято постанову ЦВК і РНК СРСР «Про загальне обов'язкове початкове навчання».
1943 – підписано наказ з приводу створення лабораторії № 2 АН СРСР Казані на чолі з професором Ігорем Курчатовим. Лабораторія стала згодом Інститутом атомної енергії імені Курчатова.
1945 – імператор Японії Хірохіто видав указ про капітуляцію Японії. У ніч на 15 серпня прибічники продовження війни намагалися підняти заколот і силами однієї охоронної дивізії зайняли імператорський палац, але до ранку путч був придушений.
1961 – постановою патріарха Алексія I і священного Синоду ієромонаху Алексію (майбутньому Патріарху Алексію II) визначено бути єпископом Талліннським та Естонським з дорученням тимчасово управляти і Ризькою єпархією.
1980 – на Ленінській верфі у Гданську (Польща) під проводом Леха Валенси 17 тисяч робітників почали страйк, який став початком демократизації Польщі й повалення комуністичного уряду Ярузельського.
1981 – Папа Римський Іоан Павло ІІ залишив госпіталь після трьох місяців, проведених там після замаху на нього.
1983 – на першому чемпіонаті світу з легкої атлетики, що проходив у Гельсінкі, сенсаційну перемогу в стрибках із жердиною здобув 19-річний дебютант радянської збірної українець Сергій Бубка. Він подолав висоту 5 метрів 70 сантиметрів.
1985 – Майкл Джексон за 47,5 мільйона доларів купив у компанії ATV Music Publishing права на пісні «Бітлз», обхитривши Пола Маккартні. Ця угода призвела до розриву між двома зірками, хоча раніше вони навіть разом писали і виконували пісні.
1992 – Борис Єльцин підписав указ, який дав старт чекової приватизації у Росії.
1992 – грузинська армія вступила на територію Абхазії. Початок грузино-абхазької війни.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus