USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

15 березня: події, факти, дні народження

15 Березня 2011 07:01
День народження 15 березня святкують головний лікар санітарно-епідеміологічної станції міста Луцька та Луцького району Іван Ульчак (на фото), голова Волинської організації професійної спілки працівників охорони здоров’я Віталій Шахраюк, голова Горохівської районнох ради Леонід Андрійчук та заслужений працівник культури України, художній керівник хору «Злагода» Євген Шаюк.
«ВН» вітають іменинників і бажають здоров’я, любові і достатку.
Цього дня народилися 7-й президент США Ендрю Джексон, англійський лікар Джон Сноу (першим застосував ефір під час операції), німецький бактеріолог, розробник протиправцевої сироватки, перший Нобелівський лауреат у галузі медицини Еміль Берінг, російський радянський письменник, сценарист кіноепопеї «Визволення» Юрій Бондарєв («Батальйони просять вогню», «Гарячий сніг», «Вибір»), польський кінорежисер і сценарист Єжи Гофман («Потоп», «Вогнем і мечем», «Знахар»), український політик, комуніст, батько політика Юрія Луценка Віталій Луценко, російський письменник Валентин Распутін («Прощання з Матьорою», «Живи і пам'ятай»), канадсько-американський кінорежисер Девід Кроненберг («Муха», «Мертва зона»), український радянський гандболіст, олімпійський чемпіон Сергій Кушнірюк, фінський і американський кінорежисер, продюсер Ренні Харлін («Скелелаз», «Міцний горішок-2», «Жах на вулиці В'язів-4»), американська кіноакторка Єва Лонгорія («Відчайдушні домогосподарки»).
15 березня – Всесвітній день захисту прав споживачів. Він відзначається в річницю виступу президента США Джона Кеннеді в Конгресі в 1961 році. У виступі були сформовані чотири головних права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір і право бути почутим. У 1983 році день15 березня був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.
44 до нашої ери – змовники на чолі з Марком Юнієм Брутом під час засідання сенату вбили римського імператора Гая Юлія Цезаря.
1892 – у США винахідник Джесс Рено запатентував ескалатор.
1917 – у Росії сформовано Тимчасовий уряд на чолі з князем Георгієм Львовим. Імператор Микола II зрікся престолу.
1919 – більшовики націоналізували театри України.
1923 – припинив свою діяльність західноукраїнський уряд Євгена Петрушевича в екзилі (Австрія) – наступного дня після рішення Ради послів про передачу Галичини до складу Польщі.
1933 – Гітлер проголосив Німеччину Третім рейхом — наступницею Священної Римської імперії германської нації та кайзерівської Німеччини.
1936 – австрієць Бубі Брандл першим у світі стрибнув на лижах із трампліна за позначку 100 метрів.
1937 – у Чикаго відкрили перший банк донорської крові
1938 – на полігоні «Коммунарка» в Московській області розстріляні за обвинуваченням в антидержвній змові Микола Бухарін, Олексій Риков та деякі інші колишні чільні більшовики – фігуранти «третього московського процессу».
1938 – у Саудівській Аравії вперше виявили поклади нафти.
1939 – у Хусті проголошено державну незалежність Карпатської України.
1946 – Рада народних комісарів СРСР перетворена на Раду міністрів.
1953 – сесія Верховної Ради СРСР звільнила Миколу Шверника від обов’язків голови президії ВР СРСР у зв’язку з переходом на іншу роботу. Сесія обрала головою президії ВР Климента Ворошилова та призначила головою Ради Міністрів СРСР Георгія Маленкова.
1953 – Військове і Військово-Морське міністерства СРСР перетворені в Міністерство оборони СРСР. Першим міністром оборони став Микола Булганін.
1985 – зареєстровано перший домен у зоні .com (symbolics.com).
1990 – уперше встановлено офіційні зв'язки між СРСР і Ватиканом.
1991 – у Верховній Раді УРСР уперше відбулася церемонія представлення глав консульських установ іноземних держав в Україні.
1993 – Міністерство юстиції зареєструвало Український центр Міжнародного ПЕН-клубу.
1994 – у Санкт-Петербурзі мер Анатолій Собчак зареєстрував шлюб російських естрадних зірок Алли Пугачової й Філіпа Кіркорова (у січні вони справили весілля в Москві).
2001 — чеченські терористи в повітрі захопили авіалайнер Ту-154 «Внуковських авіаліній», що летів рейсом Стамбул—Москва зі 162 пасажирами й 12 членами екіпажу.
Лайнер здійснив посадку в Медині (Сауд. Аравія); під час штурму саудівським спецназом були вбиті пасажир-турок, стюардеса-росіянка й один терорист (двоє — арештовані).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus