USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

15 січня: події, факти, дні народження

15 Січня 2011 00:01
День народження 15 січня відзначає завідувач організаційного відділу Волинської обласної санітарно-епідеміологічної станції, заслужений лікар України Анатолій Зимовін.
«ВН» вітають його зі святом і зичать здоров’я, добра й достатку.
Цього дня народилися французький письменник і актор Мольєр (Жан Батист Поклен), російський військовий і державний діяч, граф, генерал-фельдмаршал Петро Румянцев-Задунайський, російський драматург, поет, композитор, дипломат, атор однієї книги «Лихо з розуму» Олександр Грибоєдов, російська наукова діячка, математик і механік Софія Ковалевська, німецький політичний і державний діяч, юрист Вільгельм Маркс, український історик, визначний учений-орієнталіст, письменник, поет і перекладач кримськотатарського походження Агатангел Кримський, російський поет-акмеїст, перекладач і літературний критик Осип Мандельштам, грецький судновласник, мільярдер Арістотель Онассіс, американський священнослужитель, громадський діяч, визначний лідер боротьби за громадянські права негрів Мартін Лютер Кінг, радянський і російський композитор Максим Дунаєвський, російська журналістка, телеведуча Світлана Сорокіна, російський режисер, актор, сценарист і продюсер Єгор Кончаловський (на фото).
1776 – у Львові вийшов перший примірник «Gazette de Leopol», першого відомого періодичного видання на території України.
1826 – розгром повстання декабристів Південного товариства.
1857 – царський уряд Росії створив Таємний комітет для підготовки скасування кріпацтва.
1878 – уперше телефон був використаний для порятунку людей, коли 20 лікарів були викликані для надання термінової медичної допомоги постраждалим у залізничній катастрофі біля американського містечка Таріфвіль (штат Коннектикут).
1919 — Після провалу збройного комуністичного повстання в Берліні, урядові війська схопили і без суду стратили ініціаторів повстання, засновників німецької Компартії 48-річних Карла Лібкнехта і Розу Люксембург.
1880 – Лондонська телефонна компанія випустила першу телефонну книгу, в якій були зазначені 255 абонентів.
1943 – у Вашингтоні закінчилося будівництво будівлі Пентагона, призначеного для розміщення Міністерства оборони США. У той час це було найбільше у світі офісне спорудження. Загальна вартість проектування і будівництва будівлі склала величезну суму - 132,6 млн доларів.
1943 – за наказом Сталіна всі наклейки «Made in America» на товарах, що поставляються за ленд-лізом, повинні були замінюватися на радянські ярлики.
1983 – у радянський прокат вийшов фільм Георгія Данелія «Сльози капали» з Євгеном Леоновим у головній ролі.
1986 – у радянських газетах опубліковано заяву генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова, в якій проголошено «програму поетапної ліквідації до 2000 року всіх видів ядерних озброєнь».
1990 – міністром внутрішніх справ СРСР призначений Борис Пуго, майбутній путчист.
1992 — президія Верховної Ради затвердила музичну редакцію Державного гімну України, автором якої є Михайло Вербицький («Ще не вмерла Україна»).
1992 – незалежність України визнали Ямайка й Австрія.
Україна встановила дипломатичні відносини з Грецією.
1993 – у США на телеканалі NBC вийшла в ефір остання, 2137-та, серія мильної опери «Санта-Барбара».
1994 — за нез'ясованих обставинах у ніч на 16 січня в Києві безвісти зник український політик Михайло Бойчишин, голова секретаріату Народного руху України.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ну-ну Показати IP 15 Січня 2011 12:13
Нет у Грибоедова такого произведения,пора усвоить правило личных названий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus