USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

15 травня: події, факти, дні народження

15 Травня 2011 00:01
День народження 15 травня відзначають голова Волинського обласного відділення дитячого фонду України Олена Грінченко, директор обласного центру зайнятості, депутат Волиньради Раїса Кучмук (на фото), відповідальний секретар, заступник головного редактора газети «Луцький замок» Святослав Лесюк, директор закритого акціонерного товариства інститут «Волиньводпроект» Павло Мірач.
«ВН» вітають іменинників з їхнім святом і бажають добра, здоров’я і успіхів у всіх починаннях.
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день сім’ї і Міжнародний день захисту клімату, а в Україні – День молодіжних і дитячих громадських організацій.
15 травня – День пам’яті померлих від СНІДу. Крім того, в Україні це ще й День памяті жертв голодомору та політичних репресій.
Цього дня народилися італійський композитор Клаудіо Монтеверді, індійський просвітитель, релігійний реформатор, філософ, батько Рабіндраната Тагора Дебендранатх Тагор, російський ембріолог, фізіолог і патолог Ілля Мечников, російський художник Віктор Васнецов («Три богатирі», «Альонушка», «Цар Іван Грозний»), український письменник, громадський діяч, адвокат на Галичині Андрій Чайковський, французький фізик П'єр Кюрі, український громадський, військовий і державний діяч, гетьман Української Держави Павло Скоропадський, російський письменник і драматург Михайло Булгаков, грузинський письменник Константин Гамсахурдія, російська радянська акторка Людмила Касаткіна («Приборкувачка тигрів», «Приборкання непокірної»), американська політична і державна діячка, Державний секретар США у 1997-2000 роках Мадлен Олбрайт (Марія Корбелова), російська радянська кіноакторка Світлана Світлична («Діамантова рука», «17 миттєвостей весни», «Місце зустрічі змінити не можна»), українська журналістка і політик, народний депутат VI скликання від «НУНС» Ірина Геращенко.
1115 – на Русі ухвалене перше православне свято — день пам'яті князів-страстотерпців Бориса й Гліба.
1157 – на бенкеті в київського боярина Петрили отруїли князя Суздальського і Київського Юрія Долгорукого.
1618 – німецький астроном Йоганн Кеплер проголосив відкритий ним закон руху планет.
1918 – почала працювати перша авіапошта – у США, між Вашингтоном, Філадельфією і Нью-Йорком.
1928 – уперше з'явився мультиплікаційний герой Міккі-Маус (мультфільм «Plane Crazy»).
1936 – у Москві відбулося відкриття Центрального музею Леніна.
1940 – у США в продажу вперше з'явилися нейлонові панчохи.
1948 – СРСР заявив про визнання держави Ізраїль.
1990 – прийнята програма повернення кримських татар у Крим.
1990 – академік Ігор Юхновський очолив першу опозиційну фракцію у ВР в історії нового українського парламентаризму – «Народну раду».
1990 – на аукціоні «Крістіз» картина Вінсента Ван Гога «Портрет доктора Гаше» продана за рекордну суму 82,5 мільйона доларів.
1992 – у Ташкенті підписано Договір про колективну безпеку країн СНД. Україна в особі президента Леоніда Кравчука відмовилася від членства.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus