USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

1 червня: події, факти, дні народження

1 Червня 2013 00:01
День народження 1 червня відзначають фотохудожник Леонід Максимов (на фото) та голова Камінь-Каширської районної ради Віктор Сус.

«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, довголіття і натхнення.

Цього дня виповнилося б 45 років українському співакові, композитору, барду, лучанину В’ячеславу Хурсенку. Він помер у вересні 2009-го.

А ще 1-го червня народився відомий волинський композитор Петро Свіст - автор багатьох популярних творів, серед них «Гарний козак, гарний», «Ви душу виливаєте мені», «Фіалка» та інші. Сьогодні йому виповнилося б 56.

Сьогодні – Міжнародний день захисту дітей.

Хроніка «ВН»:

Минулого року у цей день «ВН» інформували, що України з футболу серед юнаків 1995-1996 років народження здобула Волинь.

Цього дня у 2011 році «ВН» повідомляли, що представники волинських засобів масової інформації виграли ряд премій у конкурсах, які проводила Національна спілка журналістів України

А 1 червня 2010-го в Луцьку відкрили ветеринарну лікарню для безпритульних псів.

Цього дня у 2009-му у центрі Луцька зіткнулися маршрутка і вантажівка.

Народилися:

1 червня також народилися російський композитор, родоначальник російської класичної музики Михайло Глінка, український релігійний і громадський діяч, єпископ УГКЦ, місіонер, блаженний священномученик католицької церкви Василь Величковський, американська кіноакторка, секс-символ свого часу Мерилін Монро, український кіноактор Микола Засєєв-Руденко, російський радянський кінорежисер Володимир Грамматиков («Вусатий нянь», «Йшов собака по роялю»), радянська і російська акторка Євгенія Симонова («У бій йдуть одні старики», «Афоня», «Звичайне диво»), російська співачка, солістка ансамблю «Золотое кольцо» Надія Кадишева, російська радянська лижниця, п'ятиразова олімпійська чемпіонка, багаторазова чемпіонка світу Лариса Лазутіна, латвійський і український співак, переможець «Фабрики зірок-3» Стас Шурінс (Станіслав Шурін).

Сталося:

1845зафіксовано рекордний за дальністю переліт домашнього голуба.
Він подолав відстань довжиною 11 тисяч кілометрів (Намібія-Лондон) за 55 днів.

1938у США вийшов 1-е число журналу коміксів «Action Comics», в якому з'явився славнозвісний нині Супермен.

Авторами коміксу були Джеррі Сігел і художник Джо Шустер, а за сюжетну основу взято біблейну легенду про Мойсея, батьки якого, щоб врятувати життя сину, були змушені підкинути його чужим людям. Перша новела коміксу розповідала про народження маленького хлопця на ім'я Кал-Ел на планеті Криптон, якого незадовго до вибуху планети ракетою відправили на Землю.

Перші примірники «Action Comics» коштували 10 центів, а 1995 на аукціоні за них давали вже по 75 тисяч доларів.

1958під час політичної кризи, пов'язаної з повстанням у Алжирі, Шарль де Голль став прем'єр-міністром Франції.

Герой 2-ї Світової війни і лідер впливової політичної партії, де Голь вважався єдиною особою, здатною консолідувати французьке суспільство. Він отримав повноваження керувати країною протягом 6 місяців за домогою виданих ним декретів, ініціював прийняття нової конституції, і в грудні 1958 був обраний президентом П'ятої Республіки.
За наступні 10 років де Голь надав незалежність Алжиру, започаткував французьку атомну програму, відновив міжнародну роль Франції як самостійної політичної сили. Але заворушення та страйки 1968 року різко знизили популярність де Голя і в квітні 1969-го 79-річний президент пішов у відставку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Андрій Роїк Показати IP 21 Червня 2013 11:15
Колеги, прошу зафіксувати - 1 червня день народження волинського композитора Петра Свіста.
Forever Autumn до Андрій Роїк Показати IP 21 Червня 2013 11:16
Дякуємо бардзо, колєго :)
Лучанка Показати IP 11 Жовтня 2013 18:22
Це не художник Леонід Максимов - це хам. Сьогодні в Палаці культури на святкуванні 71-річниці створення УПА він розпихав журналістів від сцени, не даючи змоги сфотографувати, буцім то лише він має право фотографувати. Ще й погрожував одній журналістці, що вдарить її і таке інше. Як таких допускають взагалі в люди. Кажуть, на нього сьогодні написали заяву в міліцію, бо одна з журналісток, яку він штовхнув - вагітна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus