USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

20 травня: події, факти, дні народження

20 Травня 2011 00:01
День народження 20 травня відзначають колишній командир військової частини 1141 Олег Куртін та журналіст Олена Чернуха (на фото).
«ВН» вітають іменинників і бажають здоров’я, успіхів у всіх починаннях і достатку.
Сьогодні у всьому світі професійне свято відзначають метрологи та лікарі-травматологи, а в Україні – працівники банків.
Цього дня народилися французький письменник, класик світової літератури Оноре де Бальзак, англійський філософ-позитивіст, економіст і громадський діяч, ідеолог лібералізму Джон Стюарт Мілль, французький економіст, лауреат першої Нобелівської премії миру Фредерік Пассі, український художник і педагог Микола Мурашко, американський кіноактор Джеймс Стюарт, радянський військовий льотчик, Герой Радянського Союзу Олексій Маресьєв, український письменник Іван Чендей, радянський авіаконструктор, генеральний конструктор літаків Ту Олексій Туполєв, російський радянський кінорежисер Микола Калінін («Кортик», «Бронзовий птах»), російський комедійний актор естради і кіно Роман Карцев, італійський поп-співак Аль Бано, англійський співак, один із кращих у світі виконавців блюзів і соулу Джо Кокер, американська співачка вірменського походження Шер (Шерилін Саркісян), український фехтувальник Володимир Смирнов, російський письменник грузинського походження, есеїст, перекладач, японіст Григорій Чхартішвілі (Борис Акунін), російський кіноактор Гоша (Юрій) Куценко, українська письменниця Наталка Сняданко, російський поп-співак Шура (Олександр Медведєв).
1185 – на річці Каяла відбувся бій руських полків під керівництвом новгород-сіверського князя Ігоря Святославича та його брата Всеволода з військом половецького хана Кончака. Русичі були розбиті, Ігор разом із сином Володимиром потрапив у полон. Ця подія стала сюжетом для «Слова о полку Ігоревім».
1742 – російський штурман Семен Челюскін на собачих упряжках досяг північної краю Євразії – мису, названого невдовзі його ім'ям (мис Челюскіна).
1787 – засновано місто Катеринослав, нині Дніпропетровськ.
1873 – фірма «Лівай Стросс і Ко» отримала ліцензію на одноосібне право виробництва штанів із заклепками на кишенях. Офіційна дата народження джинсів.
1875 – у Парижі 17 держав підписали Метричну конвенцію для забезпечення міжнародної єдності вимірів та вдосконалення метричної системи мір.
1916 – жителі канадського міста Берлін (Онтаріо) у зв'язку з війною проти Німеччини ухвалили рішення про перейменування свого міста у Кітченер.
1932 – на зборах письменницького активу СРСР вперше вжито термін «соціалістичний реалізм».
1952 – у США створено Агентство національної безпеки.
1961 – постановою Ради міністрів УРСР заснована Державна премія імені Тараса Шевченка.
1961 – за створення Української робітничо-селянської спілки Львівський обласний суд засудив Левка Лук'яненка до смертної кари, а його товаришів – до різних термінів позбавлення волі. Згодом розстріл Лук'яненкові замінили 15 роками ув'язнення.
1965 – відкрито найбільший в СРСР аеропорт «Домодєдово».
1969 – у Гібралтарі Джон Леннон одружився з Йоко Оно.
1970 – Мао Цзедун закликав до початку світової революції проти американського імперіалізму.
1991 – в СРСР ухвалено закон про порядок в'їзду і виїзду радянських громадян до інших держав. Зняття обмежень із поїздок за кордон.
2003 – Святий Престол видав словник сучасної латинської мови. До нього було додано такі поняття, як відеотелефон, Інтерпол, ФБР, бестселер та інші, про існування яких древні римляни не мали уявлення.
2006 – у Китаї в провінції Хубей завершено будівництво найбільшої у світі дамби «Три ущелини». Довжина споруди на річці Янцзи становить 2309 метрів, висота – 185 метрів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вольдемар Показати IP 20 Травня 2011 08:40
Сергійович, вітаю з Днем народження !!!
Лучанин Показати IP 20 Травня 2011 12:41
Всіх живих вітаю! А Олег Куртін, кажуть, на пенсії...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus