USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

21 серпня: події, факти, дні народження

21 Серпня 2011 00:01
День народження 21 серпня відзначають голова правління ВАТ «Луцьксантехмонтаж-536» Віктор Чорнуха (на фото), журналісти Наталія Нехорошкіна та Олена Собець.
«ВН» вітають їх зі святом та бажають здоров’я, натхнення, успіхів у роботі.
Цього дня народилися російський письменник Леонід Андреєв, латиська акторка театру і кіно Вія (Аліда) Артмане, американський промоутер професійного боксу Дон Кінг, радянський і російський поет, сценарист, автор віршів до багатьох популярних пісень Юрій Ентін («Чунга-Чанга», «Антошка», «Крилатые качели», «Лесной олень», «Учкудук – три колодца»), американський баскетболіст Уїлт (Уїлтон) Чемберлен, російський музикант, лідер групи «Дюна» Віктор Рибін, канадська акторка Керрі-Енн Мосс, грузинська джазова співачка Ніно Катамадзе, російський боксер-важковаговик Микола Валуєв.
1627 – у Києві випущено перший словник української мови «Лексікон славеноросскій і імен толкованіє» Памва Беринди.
1652 – син гетьмана Богдана Хмельницького Тиміш одружився з дочкою молдавського правителя Василя Лупула, що стало приводом для відновлення союзу України й Молдавії
1902 – засновано «Кадиллак», відділення концерну «Дженерал моторз», що спеціалізується на випуску легкових автомобілів класу «люкс».
1911 – із Лувра викрадено портрет Мони Лізи роботи Леонардо да Вінчі. Через два роки картина випадково була виявлена у Флоренції. Затриманий пізніше викрадач на ім'я Вінченцо Перуджа пояснив скоєне бажанням відновити справедливість, повернувши Італії вкрадений Наполеоном I шедевр.
1914 – рсійський льотчик Ян Нагурський на літаку «Фарман» здійснив перший у світі політ в Арктику (в пошуку зниклої полярної експедиції Русанова). Для цього літак доправили на Нову Землю пароплавом. Протягом трьох тижнів Нагурський здійснив ще чотири польоти, слідів експедиції знайти не зміг, але ці вилазки вже самі по собі стали подвигом.
1923 – в СРСР створено Держплан.
1932 – у Венеції відбувся перший міжнародний кінофестиваль.
1943 – Раднарком СРСР і ЦК ВКП(б) прийняли ухвалу «Про невідкладні заходи з відновлення господарства в районах, визволених від німецької окупації».
1965 – Румунія проголошена соціалістичною державою.
1967 – на екрани СРСР вийшов фільм Володимира Мотиля «Женя, Женечка і «Катюша» з Олегом Далем у головній ролі та піснями Булата Окуджави.
1968 – країни Варшавського договору ввели війська в Чехословаччину для придушення «Празької весни».
1973 – академік-дисидент Андрій Сахаров провів першу прес-конференцію для іноземних журналістів. За п'ять днів до цього його викликали до заступника генерального прокурора СРСР, а незабаром у пресі було опубліковано лист 40 академіків на чолі з президентом АН СРСР Келдишем із засудженням Сахарова.
1981 – учені вперше повідомили про загрозу глобального потепління на Землі.
1986 – СРСР офіційно оголосив про те, що катастрофа на Чорнобильській АЕС була викликана недбалістю персоналу станції.
1991 – серпневий путч: у ніч на 21 серпня танкові підрозділи, контрольовані ГКЧП, здійснювали маневри в районі Білого дому (будівлі Верховної Ради РРФСР). Відбулися зіткнення прихильників Бориса Єльцина з військовою колоною в тунелі під Новим Арбатом. Під траками бронетехніки загинули маніфестанти Дмитро Комар, Ілля Кричевський та Володимир Усов (згодом їм присвоять звання героїв Радянського Союзу посмертно). Група «Альфа» відмовилася брати штурмом Білий дім. О 5-й годині ранку маршал Дмитро Язов віддав наказ про виведення військ із Москви.
Сесія Верховної Ради РРФСР під головуванням Руслана Хасбулатова ухвалила заяви, що засудили ГКЧП.
Віце-президент Росії Олександр Руцькой і прем'єр-міністр Іван Силаєв вилетіли у Форос до заблокованого там президента СРСР Михайла Горбачова. Іншим літаком до Криму вилетіли деякі члени ГКЧП, намагаючись отримати прощення. Горбачов відмовився їх приймати
1991 – Латвія оголосила про відновлення своєї незалежності.
1996 – засновано відзнаку президента України – орден «За мужність».
2008 – на Олімпіаді в Пекіні допінг-проба В української легкоатлетки Людмили Блонської дала позитивний результат – так само, як і проба А. Аналізи показали наявність в організмі спортсменки анаболічних стероїдів. Відтак Блонську позбавили срібної олімпійської медалі, отриманої в багатоборстві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus