USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

22 червня: події, факти, дні народження

22 Червня 2013 00:01
День народження 22 червня відзначають заступник Луцького міського голови Лариса Соколовська (на фото), депутат Волинської обласної ради Василь Денисовець.

«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, добробуту й удачі.

Сьогодні – День скорботи і вшанування пам'яті жертв Другої світової війни.

Хроніка «ВН»:

Минулого року у цей день у Луцьку відкрили фотовиставку, присвячену «холодній війні».

Цього дня у 2011 році македонець Ванче Шиков уклав трирічний контракт з луцькою «Волинню».

А в 2010 році поблизу гіпермаркету «Там-Там», чоловік у цивільному добровільно відпрацьовував регулювальником – він розвертав автомобілі, які масово намагалися проїхати «під знак» прямо в руки ДАІшників.

22 червня 2009 року мешканці села Брище, поблизу якого розташоване головне луцьке сміттєзвалище, заблокували проїзд до полігону вантажівкам із відходами.

Народилися:

Цього дня народилися німецький філософ, філолог, мовознавець Вільгельм Гумбольдт, російський фізик, творець рентгенівської спектроскопії Георгій Вульф, німецький фізик Густав Герц, німецький письменник Еріх Марія Ремарк, український педагог, громадсько-політична діячка, сестра Степана Бандери Марта-Марія Бандера, український дипломат і політик, голова Народного руху у 1999-2003 роках Геннадій Удовенко, радянська і російська акторка Наталія Варлей («Кавказька полонянка», «Вій»), литовський актор театру й кіно Юозас Кіселюс (Артур Банга в «Довгій дорозі в дюнах»), радянська і російська акторка театру й кіно Світлана Крючкова (фільми «Велика перерва», «Старший син», «Стомлені сонцем»), американський письменник, автор популярних інтелектуальних детективів Ден Браун («Код Да Вінчі», «Цифрова фортеця», «Ангели й демони»), російський журналіст і телеведучий грузинського походження Отар Кушанашвілі, український футболіст Владислав Прудіус, український гімнаст, віце-чемпіон Олімпіади-2000Роман Зозуля.

Сталося:

860 – після невдалої атаки київських князів Аскольда й Діра на Царгород імператор Візантії Михайло III уклав із ними договір про «мир і любов», заплативши великий викуп.

1633 – у домініканському монастирі святої Мінерви в Римі Галілео Галілей навколішки зрікся свого світогляду, заснованого на теорії Миколая Коперника. Це відбулося на тому самому місці, де Джордано Бруно вислухав смертний вирок.

1634 – видатний голландський художник Рембрандт одружився з Саскією ван Уйленбург, оспіваною ним на багатьох полотнах.

1675 – англійський король Карл II заснував обсерваторію в Гринвічі. Меридіан, що проходить через обсерваторію, англійські моряки прийняли за точку відліку.

1812 – французький імператор Наполеон Бонапарт видав наказ по армії, який сприйняли як оголошення війни Росії (перші частини його армії, польські, перетнули Німан і вторглася в територію Російської імперії через два дні).

1889 – Німеччина першою в Європі запровадила пенсії по старості.

1923 – президія Ради народного господарства УСРР у Харкові прийняла рішення про ліквідацію 127 гуралень в Україні.

1933 – секретар ЦК КП(б)У Павло Постишев оголосив про масові арешти серед буржуазної інтелігенції України.

1941 – напад Третього Рейху на Радянський Союз.

1941 – у тюрмах Західної України розпочалися розстріли ув’язнених – переважно діячів ОУН, інтелігенції та національно свідомих громадян.

1944 – початок Білоруської операції радянських військ проти німецьких, що призвело до розгрому німецької групи армій «Центр» і значного послаблення всього німецького Східного фронту

1960 – офіційний розрив відносин між Радянським Союзом і Китаєм. Приводом до цього став обмін образами між лідерами двох держав: Микита Хрущов назвавМао Цзедуна сталіністом, а той Хрущова – ревізіоністом.

1981 – Марк Девід Чепмен визнав себе винним в убивстві Джона Леннона.

1989 – після безладів у Казахстані першим секретарем ЦК Компартії КазРСР призначений Нурсултан Назарбаєв, майбутній президент.

1994 – президент України Леонід Кравчук видав розпорядження «Про повернення релігійним організаціям культового майна» з вимогою до місцевих органів влади забезпечити до 1 грудня 1997 року передачу в безоплатне користування або повернення у власність релігійних організацій культових будівель та майна, які перебувають у державній власності та використовуються не за призначенням.

1994 – у Гельсинкі Україна спільно з 40 країнами підписала Декларацію з питань навколишнього середовища та охорони здоров’я в Європі.

2002 – землетрус силою 6,5 бала за шкалою Ріхтера в Західному Ірані, загинула 261 особа.

2010 – Аварія поїзда в Конго. Біля Пуент-Нуара чотири переповнені людьми вагони зійшли з рейок і зірвалися в яр. Загинуло близько 70 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus