USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

22 січня: події, факти, дні народження

22 Січня 2011 00:01
День народження 22 січня відзначає відома в Україні і світі майстриня-соломникарка, майстер народної творчості України волинянка Марія Кравчук (на фото).
«ВН» вітають її зі святом та бажають здоров’я, удачі і невичерпної творчої наснаги.
Цього дня народилися англійський філософ, історик, політичний діяч, поет-романтик Френсіс Бекон, французький вчений, творець основ електродинаміки Андре-Марі Ампер, англійський поет-романтик, барон Джордж Гордон Байрон, радянський дитячий письменник Аркадій Гайдар («Тимур і його команда», «Чук і Гек», «Школа»), американський письменник-фантаст Роберт Говард, вірменський і радянський композитор та піаніст, автор відомих хітів Арно Бабаджанян («Королева красоты», «Будь со мной», «Чортовое колесо»), український співак, народний артист СРСР Анатолій Мокренко, російська актриса театру й кіно Валентина Тализіна, російський актор, продюсер Леонід Ярмольник («Людина з бульвару Капуцинів», «ТАРС уповноважений заявити…», «Тот самий Мюнхгаузен»), український політик, публіцист, телеведучий Дмитро Корчинський, український журналіст, бізнесмен, телевізійний менеджер, ген директор телеканалу «Студія «1+1» Олександр Ткаченко, український юрист, заступник голови ЦВК Андрій Магера.
22 січня – День соборності України. Цього дня 1919-го на Софійському майдані в Києві Директорія УНР проголосила Акт злуки про об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну Україну.
1863 – у Польщі почалося Січневе повстання – національно-визвольне повстання проти російського панування на території Царства Польського, Литви, Білорусії та Правобережної України.
1905 – Кривава неділя: розстріл царськими військами мирної демонстрації в Петербурзі. За старим стилем Кривава неділя припадає на 9 січня.
1918 – Центральна Рада ухвалила IV Універсал, який визначив Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу.
Універсал буде проголошено 24 січня.
1920 – Симон Петлюра від імені УНР звернувся з меморандумом до польського лідера Юзефа Пілсудського, в якому виклав численні факти ворожої поведінки польської військової влади, терору, грабіжництва і насильства польської адміністрації та польських вояків на українських землях
1924 – у сквері Глухівського бавовняного комбінату в Московській області відбулося відкриття першого у світі пам'ятника Володимиру Леніну.
1927 – в Англії проведено по радіо перший в історії репортаж про футбольний матч: «Арсенал» на стадіоні «Хайбері» приймав клуб «Шеффілд юнайтед».
1946 – президент США Гаррі Трумен заснував Центральну розвідувальну групу, що згодом перетворилася на ЦРУ
1969 – молодший лейтенант Радянської армії Віктор Ільїн здійснив спробу замаху на генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва.
1980 – академік-дисидент Андрій Сахаров засланий до міста Горький.
1990 – з ініціативи рухівців від Львова до Києва простягнувся «живий ланцюг» Злуки, коли люди на усій цій відстані трималися за руки, символізуючи єдність усіх регіонів України.
1992 – Філіппіни визнали незалежність України.
Україна встановила дипломатичні відносини з Іраном
1993 – на зустрічі глав держав СНД у Мінську затверджено Статут Співдружності Незалежних Держав. Україна, Молдова і Туркменістан не приєдналися до цього рішення.
1992 – 22-23 січня відбувся І Всесвітній конгрес українців.
2010 – президент Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Читач Показати IP 22 Січня 2011 10:25
Про молодшого лейтенанта http://riw.ru/russia_events21905.html http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D1%8C%D0%B8%D0%BD,_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus