USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

23 травня: події, факти, дні народження

23 Травня 2013 00:01
День народження 23 травня відзначають хормейстер, фольклорист, заслужений працівник культури України Євген Гіщинський та акушер-гінеколог, заслужений лікар України Ірина Назаренко.

«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, довголіття і достатку.
Також 23 травня відзначають День Героїв або Свято Героїв – свято пам’яті борців за волю України. За станом на 2013 рік не є офіційним державним святом.
Хроніка «ВН»:
Цього дня 2008-го технічний делегат Федерації легкої атлетики України Юрій Карпюк заявив, що на базі стадіону «Авангард» можна зробити легкоатлетичну арену першої категорії Міжнародної асоціації легкоатлетичних асоціацій.
23 травня 2009 року «ВН» інформували, що з отруєнням шпиталізували жінку та трьох малят.

А 23 травня 2010-го стали відомі подробиці другого автоквесту від інтернет-видання «Волинські Новини».
23 травня 2011 року «ВН» інформували, що загальноосвітню школу №7 планують реорганізувати у природничий ліцей.
Народилися:
Цього дня народилися американський фізик, винахідник транзистора, двічі лауреат Нобелівської премії Джон Бардін, радянський кінорежисер Георгій Натансон («Ще раз про любов»), український і російський радянський кінорежисер Григорій Чухрай («Сорок перший», «Балада про солдата», «Чисте небо»), американський генетик, академік, ректор Рокфеллерського університету, лауреат Нобелівської премії Джошуа Ледерберг, український і радянський авіаконструктор, керівник АНТК імені Антонова Петро Балабуєв, американський інженер-електронник, винахідник музичного синтезатора Роберт Муг, радянський і російський шахіст, чемпіон світу Анатолій Карпов, російська й радянська акторка Лариса Гузєєва (Лариса у фільмі «Жорстокий романс»), українська співачка, учасниця дуету «Сестри Тельнюк» Галина Тельнюк, український прозаїк, поет, есеїст Володимир Єшкілєв, німецький кінорежисер, сценарист, композитор Том Тиквер («Біжи, Лоло, біжи», «Парфумер»), український політик і підприємець, народний депутат кількох скликань Олександр Буряк, український журналіст, політик Олексій Мустафін, бразильський автогонщик Рубенс Баррікелло.
Сталося:
1592у Венеції інквізиція арештувала італійського філософа Джордано Бруно, звинуваченого в єресі.

Бруно релігію вважав за спрощену на потреби людей версію філософії, а релігійні практики – забобоном, породженим з неуцтва. У 1592 році ув'язнений інквізицією, в результаті 7-річного процесу визнаний єретиком і був спалений на Кампо деї Фйорі у Римі.
Повернений у XIX сторіччі вільнодумцями, став легендою як символ раціоналістичного світобачення і вільного пошуку правди всупереч релігійним догматам та авторитету церкви. Був виправданий Церквою при понтифікаті Івана Павла ІІ.
1984головний лікар США оголосив пасивне паління шкідливим для здоров'я

1988прощання Мішеля Платіні з великим футболом.

Мішель Платіні визнаний найсильнішим французьким гравцем XX століття за версією видання «Франс Футбол». Він став єдиним футболістом, який отримував «Золотий м'яч» три роки поспіль (1983, 1984 і 1985).

IFFHS поставила його у десятку найкращих футболістів XX століття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus