USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

24 березня: події, факти, дні народження

24 Березня 2012 12:59
День народження 24 березня відзначають депутат Волинської обласної ради Олександр Кирильчук, воротар ФК «Волинь» Всеволод Романенко та прес-секретар ПФ «Скорпіон-сервіс» Людмила Яворська.

«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, миру й достатку.
Сьогодні – Всесвітній день боротьби з туберкульозом, який відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу. У 1993 році ВООЗ оголосила 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.
Також цей день вважають професійним святом лікарів-фтизіатрів.
Хроніка «ВН»:
У цей день торік міський голова Луцька Микола Романюк пообіцяв до кінця року привести до ладу залізничний вокзал обласного центру. Також цього дня головою Іваничівської районної державної адміністрації стала Лідія Томашевська.
А в 2010 році «ВН» повідомляли про кадрові перестановки в правоохоронних органах на Волині. Обласне УМВС очолив генерал-майор міліції Іван Прошковський, а керманичем УСБУ став Володимир Мельникович.
24 березня 2009 року пройшов черговий раунд мирних перемовин між представниками ПФ «Скорпіон-Сервіс» та СК «Луцька солідарність», що представляла сторону підприємців з торгово-пішохідного ряду між ТЦ «Ювант» та Завокзальним ринком.
Народилися:
Цього дня народилися англійський поет Вільям Морріс, американський лікар Джон Рок (у 1944 році створив протизаплідні пігулки), радянський фізик, академік, засновник наукової школи фізичної оптики в СРСР Сергій Вавилов, австро-американський психолог і психотерапевт, засновник тілесноорієнтованої психотерапії й теорії сексуальної гігієни Вільгельм Райх, український радянський співак Іван Козловський, радянська співачка й акторка, народна артистка СРСР Клавдія Шульженко, американський аніматор, творець мультсеріалу «Том і Джеррі» Джозеф Барбера, радянський шахіст, чемпіон світу з шахів Василь Смислов, американський фокусник, ілюзіоніст, знаменитий «ескейпіст» Гаррі Гудіні, англійський письменник, автор численних книг про історію Другої світової війни Девід Ірвінг, російський естрадний співак і композитор, уродженець України Олександр Сєров, український композитор і виконавець, лідер ВІА «Ватра» Ігор Білозір (автор пісень «Пшеничне перевесло», «Світлиця», «Весільний марш»), російський поп-співак Олександр Буйнов («Падают листья»), український футболіст Вадим Тищенко, американська кіноакторка Лара Флінн Бойл («Твін Пікс»), український музикант, співак Олександр Піпа, український шоумен, телеведучий Олександр Педан, українська естрадна співачка й композиторка Гайтана Ессамі, поетеса, письменниця, драматургиня, перекладачка Ганна Багряна.
Сталося:
1794у Польщі почалося повстання Костюшка.
Фактично повстання почалося 12 березня 1794, коли генерал Антоній Мадалинський відмовився скорочувати I Великопольську бригаду національної кавалерії і рушив на чолі її з Остроленки на Краків. При звістці про це Костюшко негайно з'явився до Кракова і там проголосив Акт повстання, присягнув сам, привів до присяги жителів і гарнізон.
Актом повстання, підписаним всіма краківцями, Костюшко був проголошений «Начальником повстання», і йому була надана вся повнота цивільної і військової влади в країні. Цей день — 24 березня — звичайно і вважається днем початку повстання. 24 березня Тадеуш звернувся до населення, випустивши чотири патріотичні відозви: «До війська», «До громадян», «До священиків», «До жінок».
1919київський авіаконструктор Ігор Сікорський, який після революції залишив Росію, не знайшов собі роботи у Франції й вирушив пароплавом до Америки.
До Франції він виїхав у березні 1918 року. Втім у понівеченій війною країні було не до нових авіаційних проектів. Роботи майже не було, тому за якийсь час Сікорський вирушає до Сполучених Штатів.
Проте в США було не легше. Авіаційна промисловість скорочувалася і тут. Невдовзі його ентузіазм надихнув невеличку групу співвітчизників, які вирішили побудувати цей літак, – і в березні 1923 року для реалізації задуму було створено компанію Sikorsky Aeroengineering Corporation. Усі її засновники були вихідцями з Росії. Виробничі площі винаймали у птахоферми в Лонг-Айленді – передмісті Нью-Йорка. Джерелом багатьох деталей і матеріалів стало автомобільне звалище.
Спорудження першого на американській землі літака Ігоря Сікорського S-29A («A» означало «американський») було закінчено в 1924 році.

2005у Киргизстані – «тюльпанова» революція
Внаслідок народних заворушень у Бішкеку повалено президента Аскара Акаєва. На його місце прийшов колишній прем’єр-міністр Курманбек Бакієв.
20 березня 2005 року опозиції, котру очолював Курманбек Бакієв, вдалося захопити владу у другому за величиною місті Киргизстану — Оші. Впродовж кількох наступних днів Координаційна рада народної єдності поширили свою владу практично на весь південь країни. Масові виступи почалися також у столиці країни Бішкеку.
Зрештою, захопивши основні адміністративні будівлі столиці та повністю взявши владу у свої руки, опозиція домоглася відставки Аскара Акаєва, котрий втік до Москви.
Після зустрічі із Курманбеком Бакієвим, 4 квітня Аскар Акаєв пішов у відставку. На дочасних президентських виборах переміг Курманбек Бакієв.
Що цікаво, тюльпани не фігурували у цій революції, на відміну від Революція троянд у Грузії. Таку назву вона отримала від Акаєва, що вжив її в одній зі своїх промов.
2006у столиці Білорусі знищено наметове містечко опозиції, встановлене на центральній площі Мінська.
Затримано понад 500 молодіжних активістів, котрі протестували проти недемократичного характеру президентських виборів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus