USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

27 квітня: події, факти, дні народження

27 Квітня 2011 00:01
Сьогодні виповнюється 105 років з дня народження вченого-шевченкознавця, члена-кореспондента Академії наук України, лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка, лауреата Ленінської премії волинянина Євгена Шабліовського (на фото).
Він народився у місті Камені-Каширському. Був ув’язнений і пройшов п'ятирічний шлях тортур в Соловецькому концентраційному таборі, згодом вісім років у Мончегорському та інших таборах.
У його науковому доробку – понад 700 праць, а написані ним книги видані у багатьох країнах світу. Помер Шабліовський 1983 року.
Цього дня також народилися турецький султан, чоловік Роксолани (Насті Лісовської) Сулейман I Кануні, американський художник, винахідник телеграфного апарата та телеграфного коду Семюел Морзе, англійський філософ, соціолог Герберт Спенсер, 18-й президент США Улісс Грант, радянський футболіст і тренер Віктор Маслов, радянський державний і політичний діяч, голова КДБ Віктор Чебриков, радянський кіноактор, виконавець ролі Бувалого в кінокомедіях Леоніда Гайдая Євген Моргунов, російська і радянська кіноакторка Марина Левтова («Ключ без права передачі», «ТАРС уповноважений заявити», «Рафферті», «Візит до Мінотавра»), український спортсмен, борець В'ячеслав Олейник, російський актор театру й кіно Олександр Лазарєв-молодший («Ідіот», «Приятель небіжчика»), російська тенісистка Динара Сафіна.
1644 – у Канаді вперше посіяли пшеницю.
1536 – засновано місто Тамбов.
1667 – сліпий англійський поет Джон Мільтон продав за 10 фунтів права на написану ним поему «Втрачений рай», яка стала найкращим твором цього автора.
1906 – початок діяльності першої російської Державної думи.
1906 – у Петербурзі вийшло перше число газети «Український вісник».
1940 – за наказом Генріха Гіммлера поблизу Кракова почали будувати концентраційний табір Освенцім (Аушвіц), який став першим концтабором, призначеним для масового знищення людей.
1959 – замість Мао Цзедуна, який залишив пост глави уряду, щоб зосередитись на партійній роботі, головою КНР обрано Лю Шаоци.
1961 – засновано Радянський фонд миру.
1965 – у США запатентовано підгузки «Памперс».
1966 – у Ватикані зустрілися Папа Римський Павло VI і міністр закордонних справ СРСР Андрій Громико.
1974 – із Москви для будівництва БАМу вирушив перший всесоюзний ударний комсомольський загін імені XVII з'їзду ВЛКСМ.
1982 – у Москві почав працювати перший в СРСР «телефон довіри» — цілодобова екстрена психологічна допомога.
1992 – Рада управляючих Міжнародного валютного фонду (МВФ) проголосувала за прийняття до складу МВФ колишніх республік СРСР включно з Україною.
1995 – Верховна Рада України затвердила першу державну нагороду незалежної України – орден Богдана Хмельницького.
1995 – заснування Державного казначейства (скарбниці) України.
2010 – попри багатотисячні вуличні протести опозиції, Верховна Рада України ратифікувала договір про продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні до 2042 року в обмін на знижку ціни на газ. У сесійній залі спікера Володимира Литвина закидали яйцями, також опозиція задіяла під куполом кілька димових шашок і залила клеєм багато пультів для голосування. Щоб проголосувати на місцях націонал-демократів, «регіональна» більшість влаштувала побоїще.
2010 – ухвалено держбюджет-2010.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus