USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

27 липня: події, факти, дні народження

27 Липня 2011 00:01
День народження 27 липня відзначає волинська художниця, член Національної спілки художників України Олена Бурдаш (на фото).
«ВН» вітають її зі святом і бажають здоров’я, невичерпної енергії і достатку.
Сьогодні виповнилося б 80 років економісту, ректору Луцького педагогічного інституту Нестору Бурчаку. Він помер 1989 року. У Луцьку його ім’я присвоєне одній з вулиць.
27 липня також народилися французький письменник і драматург Александр Дюма-син, російський і український письменник Володимир Короленко («Сон Макара», «Сліпий музикант», «Діти підземелля»), американський письменник, журналіст, громадський діяч Теодор Драйзер («Сестра Керрі», «Фінансист», «Титан»), англійський авіаконструктор, творець першого у світі реактивного пасажирського літака «Комет» Джеффрі Де Хавілленд, український радянський письменник, журналіст, публіцист, громадський діяч Ярослав Галан, російський радянський актор, народний артист СРСР Микола Черкасов (виконавець головних ролей у фільмах «Олександр Невський», «Іван Грозний», «Дон Кіхот»), радянська шахістка, міжнародний гросмейстер, друга чемпіонка світу серед жінок Людмила Руденко, радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, Герой Радянського Союзу Микола Кузнєцов, російський музикант, лідер панківської групи «Сектор газа» Юрій Клинських (Хой).
1147 – одна з дат заснування Москви (за повістю «Сказання про убієння» Данила Суздальського) .
1656 – філософа Баруха Спінозу за його погляди вигнали з єврейського середовища та дому в Амстердамі.
1834 – почалося навчання в Київському університеті святого Володимира. Тоді у ВНЗ був лише один факультет – філософський, із двома відділеннями – історико-філологічним та фізико-математичним, на яких навчалося 62 студенти.
1921 – канадський фізіолог Фредерік Бантінг відкрив інсулін.
1940 – на екранах уперше з’явився герой мультсеріалів кролик Багз Банні, персонаж американської студії Warner Bros.
1941 – із московського мавзолею з огляду на наступ німецьких військ потайки вивезли тіло Володимира Леніна.
1943 – перед загрозою поразки Італії в ІІ Світовій війні Велика фашистська рада відсторонила від влади Беніто Муссоліні й розпустила фашистську партію (згодом Муссоліні повернеться до влади).
1965 – президент США Ліндон Джонсон підписав законопроект, який вимагає від виробників сигарет друкувати на пачках попередження про шкоду куріння для здоров’я.
1980 – академік Андpій Сахаров відправив відкритого листа генеральному секретарю ЦК КПРС Леоніду Брежнєву із закликом припинити війну в Афганістані.
1990 – Верховна Рада Білоруської РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет Білорусі.
1993 – кубинський стрибун у висоту Хав’єр Сотомайор встановив новий світовий рекорд, подолавши планку на позначці 2 метри 45 сантиметрів.
1994 – парламент Індії заборонив у країні тести з визначення статі майбутньої дитини у зв’язку з великою кількістю абортів у разі, коли тест визначав, що народиться дівчинка.
2002 – трагедія на авіаційному шоу у Львові, найбільша в історії світових авіашоу. На Скнилівському аеродромі впав Су-27, пілоти якого не впоралися з управлінням; загинуло 78 людей, понад сто – поранені.
2006 – у секретаріаті президента скликаний загальнонаціональний «круглий стіл» за ініціативою Віктора Ющенка.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus