USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

29 квітня: події, факти, дні народження

29 Квітня 2013 00:01
День народження 29 квітня відзначає журналіст Віталій Буряк (на фото).
«ВН» вітають його з цим святом і бажають здоров’я, наснаги й успіхів.
Сьогодні – Міжнародний день танцю. Він відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету». Також сьогодні відзначають Всеукраїнський день футболу.
Хроніка «ВН»:
29 квітня 2009 року Луцька міськрада затвердила Бориса Сороку на посаді заступника градоначальника.
А 29 квітня 2010 року «ВН» повідомляли, що чоловічий монастир Святителя Миколая Чудотворця в селі Жидичин Ківерцівського деканату урочисто заснував скит Святого Духа, який розташовано неподалік обителі.
29 квітня 2011 року «ВН» інформували, що в Луцьку презентували проект пам’ятника Степану Бандері.
Народилися:
Цього дня також народилися російський історик, громадський діяч, упорядник першого російського енциклопедичного словника Василь Татищев, російський імператор у 1855-1881 роках, за якого було скасовано кріпацтво, Олександр ІІ, американський джазовий піаніст, композитор, диригент, керівник відомого оркестру Дюк (Едвард) Еллінгтон, український журналіст і політик, перший головний редактор парламентської газети «Голос України», нардеп кількох скликань Сергій Правденко, австралійсько-американский кінорежисер, сценарист Філліп Нойс («Ігри патріотів», «Сліпа лють»), —, радянська й російська акторка Лариса Удовиченко (Манька-Облігація у фільмі «Місце зустрічі змінити не можна»), американська кіноактриса Мішель Пфайффер («Небезпечні зв'язки», «Одружена з мафією»), радянський та український футболіст і тренер Олександр Баранов, українська громадська діячка, учений-філолог, автор монографій, член ВО «Свобода» Ірина Фаріон, американський тенісист, колишня перша ракетка світу Андре Агассі, американська акторка Ума Турман.
Сталося:
1624Людовик XIII призначив кардинала де Рішельє першим міністром Франції.
Кардинал Рішельє допоміг королю Людовику XIII зробити Францію могутньою державою. Його метою було зробити монархію абсолютною, він жорстоко розправився з опозицією знаті і придушив політичну владу гугенотів, проте зберіг релігійну свободу.
3а межами Франції прагнув установити верховенство в Європі, зруйнувавши владу Габсбургів, тому підтримував шведського короля Густава Адольфа і німецьких князів-протестантів у боротьбі проти Австрії й у 1635 привів Францію до участі у Тридцятирічній війні.
Заснував Французьку академію. Його родич Арман Емманюель дю Плессі, герцог де Рішельє був одним з розбудовників Одеси.
1882У Берліні почала діяти перша в світі експериментальна лінія тролейбуса, побудована компанією Siemens & Halske, нині Siemens AG.
Ідея тролейбуса уперше висловлена доктором Вільямом Сіменсом (William Siemens) у журналі Society of Arts vol.XXI у 1880 році. Вільям Сіменс жив в Англії і володів трьома заводами. Стаття випередила експерименти Вернера фон Сіменса, але, імовірно, брати працювали разом.
Перший тролейбус створений у 1882 у Німеччині (автор — інженер Вернер фон Сіменс, він назвав свій винахід). Цей тролейбус був запущений у місті Інстербург (нині — Черняхівськ Калінінградської області).
Перша лінія відкрита у передмісті Берліна Галензе (Halensee) 29 квітня 1882 року. Контактні проводи розташовувалися на досить близькій відстані, і від сильного вітру відбувалися короткі замикання.
1992Національна збірна України з футболу провела свій перший матч в Ужгороді проти збірної Угорщини, в якому поступилася з рахунком 1-3.
Єдиний у цьому матчі гол господарів забив Іван Гецко, ставши першим бомбардиром збірної України. Цей день відзначається як Всеукраїнський День футболу.
Перед тим, українські гравці грали за радянську збірну, де гравці київського «Динамо» часто формували кістяк команди (Чемпіонат світу з футболу 1986, Чемпіонат Європи з футболу 1988). Дехто з найліпших українських гравців початку 90-х (включаючи Андрія Канчельскіса, Віктора Онопка, Іллі Цимбаларя, Сергія Юрана, Юрія Нікіфорова та Олега Саленка) вирішили грати за збірну Росії, коли її було названо офіційною правонаступницею команди СРСР, і українці не брали участі в головних міжнародних змаганнях до 1994 року, а зокрема не взяли участі у відборі до чемпіонату світу 1994 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus