USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

29 січня: події, факти, дні народження

29 Січня 2011 00:01
День народження 29 січня відзначають російський естрадний співак Дмитро Маліков, відома американська телеведуча Опра Уїнфрі.
Цього дня також народилися 25-й президент США Вільям Мак-Кінлі, визначний російський письменник і драматург, чиї п'єси входять в репертуар театрів усього світу, Антон Чехов («Три сестри», «Чайка», «Дядя Ваня», «Вишневий сад»), французький письменник і драматург, громадський діяч, лауреат Нобелівської премії з літератури Ромен Роллан, англійська письменниця, вчена і телеведуча австралійського походження, одна з найзначніших феміністок XX століття Жермен Грір, український громадсько-політичний діяч, державний службовець, брат дисидентів Богдана та Михайла Горинів Микола Горинь, радянський футболіст, півзахисчник московського «Спартака» та збірної СРСР Євген Ловчев, український політик, голова міськради і мер Харкова, народний депутат V скликання, глава адміністрації президента Кучми Євген Кушнарьов - на фото(16 січня 2007 року був поранений на полюванні, наступного дня помер), український плавець, чемпіон Олімпійських ігор 1980 року Сергій Фесенко.
29 січня – День пам’яті героїв Крут та День вшанування ветеранів та пенсіонерів пожежної охорони.
1616 - голландські мореплавці Якоб Лемер і Віллем Схаутен відкрили крайню південну точку Південної Америки – мис Горн.
1710 – указ Петра І про офіційне впровадження російського цивільного алфавіту (церква продовжила користуватися старослов'янським).
1804 – царський указ про заснування Харківського імператорського університету, тепер – імені Василя Каразіна, його організатора.
1833 – у Санкт-Петербурзі заснована перша в Росії міська пошта
1886 – у Карлсруе Карл Бенц запатентував перший триколісний автомобіль із бензиновим двигуном.
1896 – американський фізик Еміль Груббе вперше використав радіоактивне випромінювання для лікування раку.
1918 – бій більшовицьких військ генерала Михайла Муравйова із загонами УНР у полі біля залізничної станції Крути.
1919 – тимчасовий робітничо-селянський уряд України перетворено на Раднарком.
1926 – у радянських навчальних закладах запроваджена обов'язкова військова підготовка.
1929 – американська компанія «Дженерал моторз» придбала 80% акцій німецької фірми «Опель». Згодом американці куплять «Опель» повністю.
1960 – лікарі Вашингтонського університету представили першу штучну нирку.
1980 – Ісламська конференція закликала СРСР вивести війська з Афганістану.
1992 – в Україні зареєстровано Всеукраїнське об'єднання «Просвіта».
2000 – британський хіт-парад очолила Бритні Спірз із піснею Born to Make You Happy.
2000 – у казино Лас-Вегаса офіціантка Синтія Джей виграла 35 мільйонів доларів на автоматі «Однорукий бандит». Це найбільший у світі виграш на гральних автоматах.
2005 – «жовта «Пора» завершила свою діяльність як громадянська кампанія Помаранчевої революції. Невдовзі після цього «Пора» стане партією

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus