USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

31 серпня: події, факти, дні народження

31 Серпня 2011 00:01
День народження 31 серпня відзначають заступником начальника управління економіки Луцької міськради Любов Івевакова, волинський художник Микола Кумановський (на фото), журналіст Людмила Приймачук.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, достатку, успіхів у роботі.
Цього дня народилися російський письменник, філософ Олександр Радіщев, російський військовий діяч, генерал від кавалерії Олексій Брусилов, український композитор, піаніст і музичний критик Нестор Нижанківський, російський кінорежисер Геннадій Васильєв («Русь споконвічна», «Цар Іван Грозний», «Фініст Ясний Сокіл»), американський актор Річард Гір, італійський автопідприємець, президент концерну ФІАТ Лука ді Монтеземоло, російський співак, композитор, аранжувальник Сергій Челобанов, російський співак Сергій Рогожин, український політик, народний депутат III, IV і VI скликань Валерій Коновалюк, український тенісист Андрій Медведєв.
1827 – російський імператор Микола I видав рескрипт про те, що селяни-кріпаки й дворові люди не повинні навчатися в закладах вище приходських і повітових училищ.
1892 – російський підприємець і меценат Павло Третьяков запропонував Московській думі прийняти в дарунок місту створену ним художню галерею.
1907 – Велика Британія Росія і Франція сформували Троїстий союз (Антанта). Також у Петербурзі Росія і Британія підписали договір про розмежування сфер впливу в Ірані, Афганістані й Тибеті.
1914 – указом імператора Миколи II Санкт-Петербург перейменовано в Петроград. Причиною першої зміни імені міста стала війна з Німеччиною й небажання мати німецьку основу «бург» у назві столиці Росії.
1915 – німецькі війська зайняли Луцьк.
1922 – вислані до Сибіру 160 діячів культури – «особливо активних контрреволюційних елементів». Серед них були Микола Бердяєв, Сергій Булгаков та інші.
1925 – декрет про впровадження загальної початкової освіти в СРСР.
1935 – Олексій Стаханов на шахті «Центральна-Ірміно» в Кадіївці (Донбас) встановив свій перший рекорд: за зміну – 5 годин 45 хвилин – нарубав 102 тонни вугілля при нормі в 7 тонн. У грудні 1935 року пленум ЦК ВКП (б) постановив перетворити «стахановський рух» у рух мільйонів. Досягнення Стаханова (а надалі він встановив новий рекорд) стали основною формою соціалістичного змагання по всій країні.
1939 – Верховна Рада СРСР ратифікувала радянсько-німецький пакт про ненапад.
1951 – у Дюссельдорфі (ФРН) надійшла в продаж перша довгограюча платівка зі швидкістю обертання 33 1/3 оберта за хвилину.
1955 – Вільям Кобб у Чикаго продемонстрував перший у світі автомобіль із сонячними батареями.
1957 – В'ячеслав Молотов знятий з посади міністра закордонних справ СРСР і призначений послом у Монголію.
1965 – ЦК КПУ ухвалив постанову «Про увічнення пам'ятних місць, пов'язаних з історією Запорозького козацтва».
1975 – Міжнародний валютний фонд ухвалив рішення повністю відмовитися від розрахунків золотом при міжнародних валютних розрахунках.
1986 – біля порту Новоросійськ зіткнулися круїзний теплохід «Адмірал Нахімов» та балкер «Петро Васєв» із вантажем зерна. У результаті катастрофи загинули 423 людини, в тому числі 359 туристів і 64 члени екіпажу пасажирського корабля.
1986 – у небі над Каліфорнією зіткнулися мексиканський пасажирський лайнер DC-9 та маленький приватний літак. Загальна кількість – 82 людини: 64 на борту мексиканського літака, 3 – приватного, 15 – на землі.
1987 – на екрани СРСР вийшов фільм Алли Сурикової «Людина з бульвару Капуцинів».
1990 – міністр внутрішніх справ ФРН Вольфганг Шойбле і парламентський статс-секретар при прем'єр-міністрі НДР Гюнтер Краузе в Берліні підписали договір про встановлення німецької єдності та об'єднання юридичних і політичних систем.
1991 – Верховна Рада Киргизької РСР ухвалила декларацію про незалежність республіки.
1991 – Верховна Рада Узбецької РСР ухвалила Декларацію про незалежність республіки (але День незалежності Узбекистан святкує 1 вересня).
1993 – завершено виведення російських військ із Литви.
1994 – завершено виведення російських військ із Німеччини, Естонії та Латвії. У Берліні пройшла урочиста церемонія з цього приводу.
1997 – Діана, принцеса Уельська, та її коханець Доді Аль-Файєд загинули разом із водієм Анрі Полем в автокатастрофі в Парижі (в тунелі під площею Альма на набережній Сени). Причиною ДТП стало перевищення швидкості під час утечі від папараці.
1999 – у Москві в торговому центрі на Манежній площі прогримів вибух, який став першим у низці терактів в російській столиці. Загинула одна людина, 40 було поранено
2004 – у Москві біля входу на станцію «Ризька» стався теракт. Від вибуху загинуло 10 осіб включно з мусульманською терористкою-смертницею.
2005 – трагедія на мосту Аль-Аїмма неподалік від головної шиїтської святині Багдада – мечеті Казімія, куди прийшли тисячі прочан, щоб ушанувати річницю мученицької смерті шиїтського святого, імама Муси аль-Казіма. У тисняві, що виникла після появи чуток про присутність терористів-смертників, загинуло 815 осіб.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus