USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

3 травня: події, факти, дні народження

3 Травня 2011 11:13
Сьогодні святкують день народження український дипломат, посол України у Сполучених Штатах Америки Олександр Моцик, народний депутат Леся Оробець (на фото).
3 травня за рішенням ЮНЕСКО відзначають Всесвітній день свободи преси. 1991 року у Намібії була підписана «Віндгукська декларація», яка закликала уряди держав усього світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер.
Цього дня народилися італійський мислитель, філософ, політичний діяч Нікколо Макіавеллі, російський художник «Срібного віку» Олександр Бенуа, французький парфумер, який придумав випускати аромати серіями – духи, одеколон і мило з тим самим запахом, Франсуа Коті, французький органіст, піаніст, композитор Марсель Дюпре, український та російський учений-літературознавець, дослідник давньоруської, російської та української літератури XVIII – початку XX століть Микола Гудзій, український поет і прозаїк Тодось Осьмачка, російський радянський кіноактор походженням з України Федір Нікітін («Мусоргський», «Академік Іван Павлов», «До мене, Мухтар!», «Проданий сміх»), український актор театру й кіно Микола Яковченко (Прокіп Сірко в кінокомедії «За двома зайцями»), російський письменник, сценарист, гуморист Аркадій Інін, російський і радянський кінорежисер Леонід Нечаєв («Про Червону Шапочку», «Пригоди Буратіно», «Проданий сміх»), російський футболіст Юрій Гаврилов, анлійський рок-музикант, гітарист гурту «Sex Pistols» Стів Джонс, російська акторка театру й кіно Наталія Андрейченко («Меррі Поппінс, до побачення», «Військово-польовий роман», «Сибіріада»).
1494 – Христофор Колумб відкрив Ямайку.
1783 – російська імператриця Катерина ІІ своїм указом заборонила селянам Лівобережної України та Слобожанщини переселятися з місць останньої ревізії, тобто відбулося закріпачення селян.
1791 – надзвичайний Сейм Речі Посполитої прийняв конституцію Польщі, яка вважається першою конституцією у Європі і другою – у світі (після Конституції США).
1867 – через три роки після ухвалення першої Женевської конвенції у Росії засновано Товариство Червоного хреста.
1904 – американський винахідник Джордж Паркер запатентував свою першу письмову ручку.
1918 – гетьман Павло Скоропадський призначив головою (отаманом) Ради міністрів Української Держави Федора Лизогуба. До 10 травня він також обіймав посаду міністра внутрішніх справ.
1937 – роман Маргарет Мітчелл «Віднесені вітром» отримав Пулітцерівську премію.
1953 – у Німеччині вийшла в ефір радіостанція «Німецька хвиля».
1985 – біля Львова через помилки диспетчерів у повітрі зіткнулися пасажирський Ту-134А «Аерофлота» і військовий Ан-26. Із 94 осіб на бортах загинули всі.
1992 – президент України Леонід Кравчук здійснив перший в історії двох держав офіційний візит до Турецької Республіки.
1995 – указом президента Леоніда Кучми віце-прем'єр-міністром з питань економічної реформи призначено Віктора Пинзеника.
1997 – на конкурсі «Євробачення» в Дубліні перемогли англійці з гурту «Katrina and the Waves» із піснею «Love Shine a Light». Лише на 15-му місці опинилася росіянка Алла Пугачова з піснею «Примадонна».
2006 – біля Сочі (Краснодарський край РФ) впав у море пасажирський літак А-320 вірменської авіакомпанії «Армавіа», що виконував рейс Єреван-Сочі. На борту перебувало 113 осіб, усі загинули.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus