USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

4 серпня: події, факти, дні народження

4 Серпня 2013 00:01
День народження 4 серпня відзначають депутат Волинської обласної ради Володимир Дибель (на фото) та журналіст Світлана Головачук.

«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, наснаги й удачі.

Іменини 4 серпня у Олексія, Марії та Корнилія.

Хроніка «ВН»:

Торік «ВН» інформували, що поблизу Луцька на фабриці трапилася пожежа.

Два роки тому цього дня «ВН» розповідали, що озеро з «Лісової пісні» перетворилося на болото.

Три роки тому «ВН» повідомляли, про фестиваль «Без кордонів».

4 серпня 2009 року «ВН» інформували про приїзд патріарха Кіріла на Волинь.

Народилися:

Цього дня також народилися українська акторка й театральна діячка Марія Заньковецька (Адосовська), норвезький письменник, лауреат Нобелівської премії Кнут Гамсун (Кнуд Педерсен), український письменник, літературний критик і літературознавець, громадський діяч, педагог Антін Крушельницький, американський джазовий музикант, трубач, лідер джаз-бендів, композитор Луї «Сачмо» Армстронг, палестинський політик і державний діяч, голова виконкому Організації визволення Палестини, лауреат Нобелівської премії миру Ясір Арафат («головна» дата народження – 24 серпня; дату народження 4 серпня називав сам Арафат), український і єврейський підприємець, медіа-магнат, український політичний і державний діяч, прем'єр-міністр України у 2001-2002 роках, нардеп кількох скликань Анатолій Кінах, український політик і дипломат Ігор Осташ, американський політик, президент США Барак Обама, український політик, нардеп декількох скликань Віталій Хомутиннік, українська модель і співачка Дар'я Астаф'єва.

Сталося:

1693 — Французький чернець Дом Періньйон (Pierre «Dom» Pérignon) відкрив секрет приготування шампанського.

Періньйон був одним з перших пропагандистів ігристого вина, яке не переважало в його епоху, і вніс низку удосконалень у технологію його виробництва. Він, проте, не був ні винахідником шампанського, ні винахідником декупажу.

В часи Періньйона виробництво вина під час бродіння в закритій пляшці, було величезною проблемою для виноробів. Іноді температура опускалась і тим самим зупиняла процес перетворення цукру на спирт. Якщо вино було розлито по пляшках в такому стані, воно ставало чимось на зразок бомби. Це тому, що при зростання температури приводило до відновлення процесу ферментації протягом якого випускають вуглекислий газ, який міг підірвати пляшку зсередини, що в складі вина могло започаткувати ланцюгову реакцію. Дом Періньйон намагався знайти спосіб зупинити повторне бродіння.

Дом Періньйон започаткував декілька методів виробництва, що використовуються й сьогодні. Наприклад, змішування сировини декількох виноградних сортів. Ще одним нововведенням було додаткове металеве забезпечення закриття пляшки, а також введення товстих скляних пляшок.

1914 — У Львові засновано Союз визволення України (СВУ).

При допомозі українців — культурних діячів з Галичини й Буковини, СВУ вів з дозволу німецької і австро-угорської військової влади широку організаційну, допомогову, релігійну та культурно-виховну працю серед українців-полонених з російської армії в таборах в Австрії (у Фрайштадті), Угорщині (Дуна-Сердагель) і Німеччині (Раштаті, Зальцведелі і Вецлярі). Заходами СВУ українських полонених згуртовано в окремих таборах, організовано культурну і національно виховну роботу: школи, бібліотеки, читальні, хори, оркестри, театри, курси української історії й літератури, кооперації, політекономії, німецької мови.

1916 СВУ заснував у Львові бюро, яке організувало українське приватне шкільництво на Волині, окупованій австро-угорським військом. Також заходами СВУ на весні 1917 група українських полонених вела культурну діяльність на Підляшші, яке перебувало під німецькою окупацією; вони тут організували приблизно 100 народних шкіл, видавали тижневик «Рідне Слово» у Білій.

З вибухом революції в Росії 1917 СВУ оголосив «присвоєний мандат» не дійсним і обмежив діяльність опікою над полоненими й обороною українських територій, окупованих австро-німецьким військом, перед польськими претензіями. Заходами представників СВУ у 1917 з полонених українців були сформовані дві українські дивізії: в Німеччині «Синьожупанників» під командуванням генерала В. Зелінського і в Австрії «Сірожупанників», які пізніше ввійшли в українську армію.

1934 — На «Криворіжсталі» запущена перша доменна піч.

Вже через чотири місяці вона дала рекордну кількість чавуну — 337 тонн замість запланованих 220-ти. Першій домні дали ім'я «Комсомолка».

До Другої світової війни було введено 3 доменних печі і бесемерівський цех у складі 2 конвертерів. На початку війни частина устаткування заводу була евакуйована на Урал (м. Нижній Тагіл). Під час німецької окупації міста (15 серпня 1941 — 22 лютого 1944) завод був зруйнований. Після війни відновлений, реконструйований і розширений.

1967 року стала до ладу на той час найпотужніша доменна піч у світі корисним об'ємом 2700 метрів кубічних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
колега Показати IP 4 Серпня 2013 02:13
Вітання пану Дибелю. Многії Вам літа.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus