USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

5 квітня: події, факти, дні народження

5 Квітня 2011 00:01
День народження 5 квітня святкують голова правління ВАТ «Гнідавський цукровий завод» Сергій Бондарук, політолог, журналіст, викладач ВНУ Тарас Літковець (на фото) та головний редактор «Телерадіогазети» Олена Кошель.

«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, оптимізму і достатку.

5 квітня 1910 року народилася народна художниця Лідія Спаська, яка розписувала церкви у Луцьку та селах Волині.

Цього дня також з’явилися на світ папа римський Урбан III, англійський філософ-матеріаліст і математик Томас Гоббс, український історик і публіцист В’ячеслав Липинський, учений-енциклопедист, культуролог, філософ, літературознавець, релігієзнавець Дмитро Чижевський, український письменник Анатолій Шиян, міністр внутрішніх справ, голова Ради Міністрів Російської імперії Петро Столипін (за іншими даними – 2 квітня), американський письменник Артур Хейлі, американський державний і військовий діяч, державний секретар США в Адміністрації Джорджа Буша Колін Пауелл, український політик, народний депутат, віце-прем'єр-міністра з євроінтеграції 2007-2010 року Григорій Немиря, український політик, колишній голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, урядовий уповноважений з дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський, український хокеїст Сергій Климентьєв.
1242 – «Льодове побоїще» між військом новгородського князя Олександра Невського та німецькими лицарями Тевтонського ордена на льоду Чудського озера.
1722 – голландський мореплавець Якоб Роггевен відкрив Острів Пасхи.
1792 – Джордж Вашингтон застосовує перше президентське вето в історії США
1815 – 5-12 квітня під час виверження вулкана Тамборо (Тамбора) на острові Сумбава, Індонезія, загинуть майже 4900 жителів. У повітря буде викинуто, за приблизними підрахунками, 1,7 мільйона тонн уламків. Виверження викличе знаменитий «рік без літа».
1818 – в Парижі барон Карл де Дрез продемонстрував перший двоколісний засіб пересування – прообраз велосипеда.
1896 – в Афінах почалися перші сучасні Олімпійські ігри
1913 – Нільс Бор завершив статтю «Про будову атомів і молекул», що дала початок квантової теорії.
1925 – Лазар Каганович обраний першим секретарем ЦК КП(б)У.
1955 – відставка прем’єр-міністра Великобританії Вінстона Черчилля.
1970 – за рішенням керівництва СРСР рештки Адольфа Гітлера і Єви Браун ексгумовані і знищені за 11 кілометрів від Магдебурга шляхом кремації.
1980 – СРСР і Афганістан уклали договір про перебування в Афганістані контингенту радянських військ.
1989 – Уряд Польщі дозволив діяльність профспілкового об'єднання «Солідарність»
1992 – В ході Боснійської війни розпочалась облога Сараєво — найдовша облога у сучасній історії та одна з наймасштабніших облог міста у світовій історії загалом.
2005 – Аскар Акаєв складає із себе повноваження президента Киргизії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus