USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

9 травня: події, факти, дні народження

9 Травня 2013 00:01
День народження сьогодні відзначають митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл (на фото).
«ВН» вітають його і бажають здоров’я, злагоди і добробуту.
9 травня – День Перемоги. Бажаємо усім мирного неба і довголіття.
Хроніка «ВН»:
2011 року в Луцьку при вході до парку культури та відпочинку імені Лесі Українки лучан безкоштовно пригощали гречаною кашею – працювала солдатська кухня.
А 9 травня 2010 року з мітингу-реквієму, присвяченому Дню Перемоги на луцькому меморіалі Вічної Слави, «швидка допомога» повезла до лікарні ветерана, якому стало зле.

9 травня 2009 року «ВН» інформували, правоохоронні органи розширили чорний список заборонених в Україні лікарських препаратів.

Народилися:
Цього дня народилися іспанський філософ-ідеаліст, письменник Хосе Ортега-і-Гассет («Повстання мас», «Дегуманізація мистецтва»), український учений-аграрій, економіст і господарник, письменник і публіцист Федір Моргун, російський поет грузинського походження, бард, прозаїк, сценарист, автор пісень Булат Окуджава («Ваше благородие», «Арбат, мой Арбат», «Нам нужна одна победа»), український кінооператор Юрій Іллєнко («Тіні забутих предків», «Білий птах з чорною ознакою», «Легенда про княгиню Ольгу», «Молитва за гетьмана Мазепу»), український кінорежисер Микола Малецький («Сніданок з видом на Ельборус», «Мелодрама із замахом на вбивсто», «Стрибок»), український політик і військовий, генерал-майор, народний депутат ІІ-ІІІ скликань Іван Білас, український поет, прозаїк, літературознавець, перекладач, есеїст, учасник літугрупування «Бу-Ба-Бу» Віктор Неборак, російський кінорежисер, продюсер Валерій Тодоровський («Підмосковні вечори», «Полювання на піранью», серіали «Бригада», «Ідіот» і «Каменська»), російський актор, режисер, телеведучий Федір Бондарчук («9-та рота», «Залюднений острів»).
Сталося:
1755 – у день святкування річниці коронації російської імператриці Єлизавети Петрівни відбулася церемонія урочистого відкриття Московського університету (в «Аптекарському будинку»).
1821 – на острові Святої Єлени поховали французького імператора Наполеона Бонапарта.
1913 – на екрани Франції вийшов фільм «Фантомас» – перша з екранізацій пригод лиховісного злочинця.
1918 – ВЦВК Росії оголосив терор проти селян, які приховують хліб; початок «воєнного комунізму».
1955 – Федеративну Республіку Німеччини прийняли до НАТО.
1960 – у США надійшли в продаж перші у світі протизаплідні пігулки.
1965 – лише цього року 9 травня в СРСР уперше стало державним святом, Днем перемоги. На Красній площі Москви відбувся військовий парад на честь 20-річчя перемоги у Великій вітчизняній війні 1941-1945 років.
1967 – боксер-професіонал Мохаммед Алі втратив титул чемпіона світу у суперважкій вазі за версією WBA після висунутого проти нього обвинувачення у відмові служити в американській армії.
1993 – у храмі Святої Трійці в Єрусалимі обвінчалися Алла Пугачова і Філіп Кіркоров.
1998 – у Бірмінгемі на пісенному конкурсі «Євробачення-98» із піснею «Діва» перемогла представниця Ізраїлю Дана Інтернешнл — трансвеститка, яка раніше була чоловіком.
2003 – на головному конвеєрі Запорізького автомобільного заводу зібрані перші екземпляри нових моделей автомобілів «Опель» – Corsa, Astra і Vectra.
2004 – теракт на стадіоні «Динамо» в Грозному: внаслідок вибуху загинуло понад 30 осіб, у тому числі проросійський президент Чечні Ахмад Кадиров.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus