USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Білорусь не пускає в країну українські цукерки

17 Травня 2013 10:58
Для білоруських виробників у структурі продажу кондитерської продукції встановили квоту в 85%, - йдеться на ТСН.

Продукція білоруських компаній повинна займати не менше 85% всіх продажів кондитерських виробів в країні. Таке доручення місцевій владі дав прем'єр-міністр Білорусі Михайло М'ясникович, - свідчать листи міської влади, які вони розіслали торговим організаціям.

У листі головного управління споживчого ринку Мінського міськвиконкому також вимагають «забезпечити наявність у продажу широкого асортименту кондитерських виробів вітчизняного виробництва. сприяти та брати активну участь у проведених вітчизняними виробниками інтервенціях та рекламних заходах».

Українські виробники солодощів кажуть, що вже зазнають дискримінації на цьому ринку. «Якщо раніше імпортний товар займав умовно 50% на полиці, то сьогодні він може претендувати лише на 15%. Це суттєво ускладнило просування, тому що торгівля стала значно скорочувати замовлення. Як результат, спостерігається падіння продажів на 30-50%», - розповів співрозмовник газети в корпорації Roshen.

В АВК дії білоруської влади пов'язують з націоналізацією фабрик «Комунарка» і «Спартак». «Через те, що місцеві виробники стали втрачати частку, влада вирішила захистити ринок в першу чергу від імпорту»,- сказав менеджер компанії. Виробники нагадали, що майже весь квітень не могли ввезти свою продукцію в Білорусь. За їхніми словами, місцева митниця затримувала транспорт з продукцією на кордоні для додаткових перевірок. У той же час офіційно обмежень поставок не вводили, однак до української продукції застосовувався посилений митний контроль. Білоруська влада каже, що жодних нормативних документів, які обмежують права українських кондитерів, не існує.

«У нас немає ніяких торгових бар'єрів по відношенню до української кондитерської продукції», - заявили в прес-службі міністерства торгівлі, відмовившись від більш докладних коментарів. Начальник відділу бакалійно-кондитерських та інших товарів управління споживчого ринку продовольчих товарів міністерства торгівлі Радкевич Тетяна заявила інформагентству БелаПАН, що існує затверджений графік поставок продукції білоруських підприємств. «Комунарка» і «Спартак» самі знижують відпускні ціни, проводять рекламу свого товару. Адже реалізація товарів залежить від покупців. Хтось віддає перевагу імпортним товарам, хтось - вітчизняним, людину ж не змусиш щось купити. Ми лише пропонуємо, а вирішує сам покупець»,- зазначила Радкевич.

В прес-службі Мінекономрозвитку повідомили, що вже займаються проблемою вільного доступу українських кондитерських виробів на ринок Білорусі. Раніше джерело в МЕРТ пояснило проблеми, які виникли в українських кондитерів в Білорусі, як відповідь на прагнення України ввести обмеження на імпорт нафтопродуктів з Білорусі. Зазначимо, за даними національного статистичного комітету Білорусі, українська продукція зараз займає третє місце (після молдавської і російської) серед країн-імпортерів за обсягами продажів в країні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus