USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чого не вистачає волинським юнакам, щоб стати козаками? ОПИТУВАННЯ

14 Жовтня 2013 18:17
День українського козацтва традиційно відзначається на свято Покрови, 14 жовтня.
Ще на Запорізькій Січі це свято було храмовим. Богородиця була козацькою заступницею в далеких походах, під її покровом вони не боялися ні розбурханої стихії, ні злих ворожих сил. Її зображення вибивали на хрестах, які носили козаки. Саме від порога Покровської церкви січовики вирушали на захист рідної землі.
Зазвичай, на Покрову козаки скликали загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину. Є свідчення, що після зруйнування Січі, запорожці захопили з собою за Дунай і образ Покрови.

З нагоди Дня українського козацтва Волинські Новини вирішили запитати найвідоміших волинських козаків, чого не вистачає нинішнім юнакам, щоб стати справжніми козаками?

Олександр Середюк, полковник українського козацтва, отаман МГО «Школи козацького гарту»:



«Молоді сьогодні не вистачає наставників. Раніше у кожного юного козака був наставник – джура. Адже козак мав бути не лише фізично досконалим, а й мати здоровий дух. Тому він був і патріотом, і воїном. Він був захисником своєї хати, батьківщини.
А коли сьогодні Табачник викреслює все українське і звідусіль лине розбещувальна реклама, то виникає велика небезпека. Адже молодь – це цвіт нашої нації. І якщо ми її не запилимо так як нам треба – будемо мати і відповідний результат.
У кожного волинського юнака є потенціал воїна, у кого більше, у кого менше. Це закладено генетично, але його треба виховувати.
У нас діє Садівська козацька республіка, але бойове мистецтво там ніхто, на жаль, не викладає. А козак не лише має гарно декламувати й танцювати, він насамперед має бути воїном».

Віталій Федосюк, отаман Козацького Стрілецького Братства:



«Я вважаю, що сьогоднішня молодь занадто прив’язана до технологій: комп’ютерів, ай-фонів, інтернету. Це все відволікає молодь від реального життя. Замість того, щоб піти на річку, чи в поле, молодь сидить за моніторами. Та тільки спілкування з природою дає енергію.
Сьогодні юнаки занадто комп’ютеризовані. А між технологіями та природою має бути золота середина. Що ж до шкідливих звичок, то, на мою думку, вони породжені тією ж самою відсутністю зв’язку з природою. Відбувається своєрідне психологічне заміщення: замість природи, за джерело енергії чомусь помилково обирають шкідливі звички: куріння, алкоголь».

Роман Карпюк, генерал-полковник Українського реєстрового козацтва, отаман обласної організації УРК:



«Молоді вистачає всього. Для цього у хлопців є всі умови. І бажаючих чимало. Ось нещодавно ми посвятили в козаки більше сотні юнаків, які займатимуться в секціях, загартовуватимуться як фізично так і духовно. Комп’ютеризація – це, звичайно, негативна тенденція. Але життя диктує свої умови. Те, що 10 років здавалося нездійсненим, вже норма життя. Сьогодні діти не уявляють себе без техніки – телефонів, комп’ютерів. Та, я думаю, з часом усе нормалізується».

Петро Олешко, головний отаман Волинського округу МГО «Козацтво запорозьке»:



«Козацтво – це покликання. Сьогодні нам дуже не вистачає сподвижників, які б запалили захоплення в сучасній молоді. Люди, які сьогодні виконують цю благородну справу жертовно працюють лише на ентузіазмі, без будь-якої підтримки. Було б добре, якби держава хоч трохи матеріально допомагала.
Нинішній козацький рух зародився за часів уже незалежної України, тож він відносно молодий. Ми відкриваємо козацькі республіки, курені у школах і бачимо в очах дітей та молоді зацікавленість.
На жаль, в освітній галузі таке виховання ще не є системним. Під час практичних занять у школах, ліцеях, де показують козацький вишкіл, бойовий гопак, багато юнаків хочуть вступити у лави козаків.»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Точно не козак Показати IP 14 Жовтня 2013 20:18
Це цим клоунам точно чогось не вистачає, поначіпляли нікому непотрібних бляшанок і хизуються один перед одним
Григорій Показати IP 14 Жовтня 2013 21:10
Хто Вам звання присвоював, пани отамани? Клоуни тай годі.
Григорій Іванович до Григорій Показати IP 15 Жовтня 2013 01:18
Не знаю як в інших козацьких товариствах, а в УРК порядок присоєння козацьких військових звань, такий же як в українській армії. Тобто звання від полковника і вище присвоює виключно гетьман, враховуючи вислугу років та займану посаду. А клоуни це очевидно різного роду коментатори, які працюють на митницях, в податковій МНС, лісничими, екологами і т.п. мають пілеглих аж по півтора чоловіка кожен і хизуються генеральськими погонами.
Точно не козак Показати IP 15 Жовтня 2013 08:29
УРК вважає комп'ютеризацію негативною тенденцією, певне до цих пір спілкуються через укрпошту. А "клоуни", яких перечислив Вельмишановний Григорій Іванович, хоча б роботою займаються, а не граються в армію. Смішно
Григорій Іванович до Точно не козак Показати IP 15 Жовтня 2013 12:09
Бабі (ну точно не козаку). І хто ж вам сказав, що УРК "вважає комп'ютеризацію негативною тенденцією". Коли, дякуючи реєстровим козакам, і впроваджувалась ком,ютеризація не тільки в Україні, а й у всьому світі. Наприклад гетьман Анатолій Шевченко - доктор технічних наук, ректор університету штучного інтелекту, співзасновник та розробник програмного забезпечення компанії "Майкрософт" - Керолл Бейлі - реєстровий козак із США, регулярно відвідує Луцьк та приймає участь у козацьких заходах. Чи ти вважаєш "Майкрософт" осередком "мракобісся" і поширення абак?
Читач Показати IP 15 Жовтня 2013 11:42
Цей Карпюк задрав,хай краще учив би своїх студентів у своєму нікому не потрібному виші гуманітарному.Позор генерали долбані.Як діти малі в войнушку граються
А чому не " маршали Показати IP 2 Червня 2016 14:04
А чому не " маршалом " себе самому відразу не обізвати " Граються як діти, старці д3урноватіНема що робити- коли війна у краіні? Йдіть воювати ! Один себе ще й " доктором наук" назвав, маючи середню освіту! Край негативне відношення до таких, але не до українського реального старовинного козацтва, яким пишаюсь!
Анонім Показати IP 3 Червня 2016 11:27
Это ж какое здоровье у дядьки, если в 65 боевой гопак танцует ! не знаю ни одного РЕАЛЬНОГО полковника, прошедшего путь от лейтенанта, помотавшегося по гарнизонам и ни одну рубаху залившему потом и часто кровью, чтобы так плясал! Раз такой здоровяк и Украину любишь - пойди не с игрушечной шашкой, а с настоящим оружием - докажи - козак ты или нет !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus