USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Чим можна буде посмакувати на Lutsk Food Fest

13 Травня 2016 10:08
Цьогоріч Lutsk Food Fest, який відбудеться у місті вже цими вихідними, 14 та 15 травня, дивуватиму різноманітністю страв. На фестивалі представлять українську, італійську, американську, мексиканську та інші кухні. Окрім того, цього року буде зона «Made in Ukraine». Учасники презентуватимуть унікальні продукти українського виробництва, які не тільки можна буде скуштувати на фестивалі, але й придбати додому і почастувати родину.

На території замку розмістяться фуд-траки – спеціальні яскраво оздоблені візки для продажу вуличної їжі.

Про найцікавіші та водночас найсмачніші з них – у підбірці Інформаційного агентства Волинські Новини.

«Бабині кози»

Авторські сири з козиного молока привезе у Луцьк з села Галайки Тетіївського району Київської області Олександр Бабін. Чоловік ось уже 6 років займається сироварінням та має власну козину ферму.







Розповідає, що все почалося з хоббі.

«Я планував вирощувати молодняк та реалізовувати козине молоко. Але ринки збуту молока були нестабільні. Тому довелося цікавитися його переробкою, а саме виробництвом сирів. Перше з чого я почав – це облаштування сироварні. Придбав пастеризатор на 600літрів, мийки та стелажі, пару ванн, форми для сиру італійського виробництва та купу інвентар.

Водночас, багато читав, дивився відео та просто експериментував і навчився робити найпростіший сир з козиного молока – бринзу. Досить довгий час був високий збут козиної бринзи. Але згодом наш споживач став більш вимогливим до сирів, бринза стала майже нікому не потрібна.

Щасливий випадок допоміг познайомитися із організацією swisscontact, яка надає технічну допомогу країнам, що розвиваються. Ця організація допомогла знайти волонтера Фредді із Швейцарії, який мав величезний досвід у сироварінні. За 2 тижні він зміг навчити мене багатьом технологічним прийомам виготовлення різних видів сирів. А восени 2014 року на запрошення литовського дому сироварів «Surininku namai» я пройшов курси сироваріння в Каунаському технологічному університеті. Саме це стало поштовхом для виробництва нових видів сирів.

Асортимент сирів

Капрінос

Капрінос - це твердий сир з козиного пастеризованого молока, при виробництві якого використовується термофільна культура. При визріванні шкірочка покривається білою та синьою пліснявою, яка надає пікантний смак та різкий запах. Витримка 2 місяці.



Шеврет

Шеврет – твердий сир з козиного пастеризованого молока. Технологія виробництва передбачає другий нагрів та посилене пресування сирних головок. Визріває такий сир від 2 місяців до півроку без плісняви на поверхні шкірки (при появі плісняви передбачено її обмивання в розчині солі).



Франсуа

Франсуа – м’який сир з пастеризованого козиного молока. Визріває такий сир 1-2 місяці. В процесі визрівання поверхня сирних головок обростає білою та синьою пліснявою, яка надає сиру пікантний смак і різкий запах. Такий сир чудово пасує до червоного сухого вина.



Як ідеться на сайті "Бабиних кіз", порівняно з коров’ячим, козине молоко – поживніше, воно має вищий уміст сухої речовини, жиру, білків, багате на казеїн, альбумін, які містять важливі для організму людини амінокислоти. За амінокислотним складом козине молоко близьке до жіночого. Воно має дрібніші жирові кульки, тому жир козиного молока краще всмоктують стінки кишківника людини.

Молочно-кислі продукти, виготовлені з козиного молока, легко засвоюються, мають високу поживність, лікувальні та дієтичні якості. Особливо цінні з козиного молока сир і масло.

«Вареники тут»

Повні миски смачних вареників, які купаються у тепленькому маслі, та прохолодні напої пропонуватиме на фестивалі луцька локація. В меню – вареники з м’ясом, сиром, картоплею та грибами, картоплею та сиром, печінкою, капустою, вишнею. А також кращі українські закуски та борщ. Втамувати спрагу можна буде натуральними лимонадом та узваром, що, зі слів представників локації, не містять консервантів.



Домашня пекарня Glacage

Домашню атмосферу у затишній ароматній кав’ярні створюватимуть на Lutsk Food Fest три лучанки – Інна Юхимчук, Юля Бойчук та Ольга Масалова.

Дівчата пропонуватимуть і звичні для багатьох чізкейк, «Наполеон», заварні тістечка – профітролі та еклери, а також їхній новий і, мабуть, найулюбленіший різновид – десерт «Шу».

Так, діляться секретом господині, його готують із заварного тіста з ніжним кремом і шапочкою. У нас він буде особливим, бо солоне тісто поєднаємо з солодкуватим присмаком хрусткої шапочки. Також у нашому меню знайдете макаруни, печиво, кейкпопси, три види капкейків.

Водночас, дівчата обіцяють дивувати: новими незвичними смаками та поєднаннями: грецький горіх-Дор Блю, смажений шоколад-фундук, малина – пармезан, фісташка – чорниця, солона карамель і інші.

Інгредієнти для своїх страв здебільшого замовляють в інтернеті – на полицях луцьких супермаркетів важко знайти карамелі, помадки, бельгійський шоколад, коричневий цукор.

Тісто готують власноруч – вдома.

«Дуже популярна нині технологія заморозок – не для нас, – розповідають. – Усі десерти – недешеві, бо готуємо виключно з найкращих продуктів. У кожної з нас – маленькі діти, які люблять солодощі. Хочемо аби лучани мали можливість у нас скуштувати такі ж тортики-тістечка-печиво, як удома, не маючи сумнівів у їхній якості».

З напоїв запропонують каву, соки, узвари, трунки із заморожених фруктів.



«Українські в’ялені помідори»

Чотири різних смаки в’ялених помідорів, вирощених та приготованих на Херсонщині, представить засновник проекту Андрій Держипольський. Зі своєю командою до Луцька він приїде з Києва.

«Класичні», «Пікантні», «Оригінальні» та ще один, "секретний" різновид – можна буде скуштувати на фестивалі.

«Пікантні» ми рекомендуємо у поєднанні з козиним сиром, – радить пан Андрій, і додає: відповідна локація розміщуватиметься поряд» (йдеться про «Бабині кози», – ред.).

Ідея масово виробляти в’ялені помідори до чоловіка прийшла після того, як в одному з ресторанів він скуштував цей незвичний продукт в одній із страв. Після того почав купувати імпортні, пізніше – робити сам. Схвальні відгуки друзів та знайомих, врешті-решт, підштовхнули його до рішення зайнятися справою професійно.



Фрурол

10 найпопулярніших різновидів фруктових пастил без цукру – фруролів – привезе до Луцька киянин Станіслав зі своєю командою.

Відтак, лучани матимуть можливість спробувати, наприклад, сушену порічку, хурму, ківі разом з бананом та яблуком тощо.

Для тих, хто ніколи не куштував фру ролів, переконує Станіслав, смаки будуть приємно незвичними.

Виробництвом таких цукерок хлопець почав займатися після того, як у його молодшої доньки виявили алергію на кристалічний рафінований цукор. Довелося шукати йому замінник.

Продукти для фру ролів беруть як у власному саду, так і в постачальників фруктів та ягід. «Все – українське», – переконує Станіслав.



Food Truck Begemot

Новий формат для Луцька показуватиме подружжя Андрія та Анни Хоменко. На Lutsk Food Fest вони презентуватимуть бeргери з м’яса, сир на грилю, вареники на пару та карбонару. Каву готуватимуть на професійній машині La Cimbali, а секрет «не такого, як усюди» лимонаду та мохіто – не розкривають.

«Наш фуд-трак – це ще один щабель до омріяного власного закладу, – каже Андрій. – А починалося все з першої чашечки смачного капучино».

Lucky Bull

BBQ та блюз мають перенести відвідувачів фестивалю у штат Канзас, США. Саме за рецептом, родом звідти, можна буде скуштувати свинні ребра.

Також луцька локація частуватиме гостей крильцями, ковбасками та лавашами з сиром.

З напоїв представлять традиційні узвар, соки, воду та пепсі.



Загалом на Луцьк Lutsk Food Fest відібрали біля 30 локацій з їжею – фуд-траків. Прес-секретар фестивалю Владислава Жорняк розповідає, що на конкурс подалися понад півсотні закладів.

Відтак, головним критерієм у відборі, крім власне кулінарного, смакового аспекту, стала цікавість страв, оригінальність подачі, оформлення.

Окрім різноманітної гастрономічної програми, організатори підготували розважальну – конкурси та розіграші; на території замку працюватиме татуювальник. Майстер не тільки на очах у всіх покаже мистецтво малюнків на тілі, але й зробить тату охочим.

Другого фестивального дня відбудеться кулінарна битва між учасниками телевізійного шоу «Майстер Шеф». До луцька приїде шестеро учасників, серед яких – переможець четвертого сезону Євгеній Злобін.

Окрім того, на території замку діятиме одна стаціонарна точка, всі виручені кошти від якої спрямують на благодійність.

Окрім інших цікавинок, цього разу організатори значно розширили дитячу зону.

«Фактично дитяче містечко – це фестиваль у фестивалі. Малеча зможе взяти участь у квестах, майстер-класах на кулінарну тематику, пізнавальних вікторинах, настільних іграх, – ділиться Владислава. – Для дітлахів проводитимуть дискотеку, а також зніматимуть фільм про їхній відпочинок. Тож цього року захід максимально орієнтований на сімейний відпочинок. Батьки зможуть спокійно куштувати страви й напої і не турбуватися: для дітей ми забезпечимо цікаве і змістовне дозвілля».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Просто) Показати IP 13 Травня 2016 10:12
Ням-ням...
уважний Показати IP 13 Травня 2016 12:34
Організатори хоча б за афішею слідкували! З 13 по 15 у Києві проходитеме величезний фест вуличної їжі, то хто нормальний у Луцьк поїде? :)
лучанка до уважний Показати IP 13 Травня 2016 14:12
А лучан уже мало?!
гурман Показати IP 13 Травня 2016 14:37
а де це усе буде? куда йти поїсти?)
йти до гурман Показати IP 13 Травня 2016 16:47
в Луцькому замку
анонім Показати IP 13 Травня 2016 14:54
Скільки коштує вхід?
вхід до анонім Показати IP 13 Травня 2016 16:46
15 гривень
МШХ"Файна Кнайпа" Показати IP 13 Травня 2016 18:43
Анонс-фестивалю.Коли що проходить?
ната Показати IP 13 Травня 2016 19:21
ще би грошей було на все те. а то хоч бери і іди граиби .
Сер Показати IP 14 Травня 2016 13:15
Не всі фірми! - не чесно!
бульба Показати IP 15 Травня 2016 23:12
Х*рня повна!!!! І в що перетворили замок!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus