USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Зима буде найсуворіша за останнє тисячоліття

13 Вересня 2010 12:54
Зима 2010-2011 років може стати однією з найсуворіших у Європі за останнє тисячоліття. Причина – у згасанні теплої атлантичної течії Гольфстрім, яка перестала доносити тепло до Європи.
Такої думки притримуються польські вчені, повідомляє «Утро.ua». На думку вчених, охолодження Європи пов'язано з тим, що швидкість руху вод Гольфстріму знизилася удвічі в порівнянні з тим, що було кілька років тому. І тепер вона не в змозі компенсувати холод, який приносять повітряні маси з Арктики. За словами кліматолога з Інституту метеорології і водного господарства Польщі, ці зміни вже помітні в Норвегії та низці інших скандинавських країн.
«Якщо Гольфстрім повністю зникне, то Європу чекає льодовиковий період, а в Скандинавії можливе утворення великого льодовика», – відзначив учений.
Як вважають деякі спостерігачі, причина послаблення Гольфстріму може полягати в аварії нафтовидобувної платформи Deepwater Horizon компанії BP в Мексиканській затоці, яка сталася 22 квітня. З аварійної свердловини Макондо в океан з кінця квітня по кінець липня потрапило від 600 до 760 тисяч тонн нафти.
Однак висновки про ослаблення Гольфстріму можуть виявитися передчасними. Раніше океанолог Джош Уілліс з NASA довів, що за останні 18 років Гольфстрім став лише могутнішим і теплішим. Уїлліс протягом майже двох десятків років збирав дані з дослідницьких суден, а також космічних супутників, які спостерігали за морською поверхнею.
Інформація про ослаблення Гольфстріму з'явилася вперше у 2005 році. Тоді британський океанограф Гаррі Бріден з Національного океанографічного центру в Саутгемптоні (Великобританія) опублікував статтю в журналі Nature про уповільнення циркуляції водних мас в Гольфстріму на 30% у порівнянні з 1957 роком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
читач Показати IP 13 Вересня 2010 14:09
Песец будет всем! Веселитесь, пока можно, сношайтесь, но не размножайтесь. Все равно - зря - песец...
Волиняка Показати IP 13 Вересня 2010 15:58
А казали, що буде глобальне потепління. Вже б якось ті вчені визначились у своєму виборі а то не знаєш чого починати боятись.
Місцевий Показати IP 13 Вересня 2010 21:42
Глобальне потепління веде напряму до льодовикового періоду. При збільшенні середньо-річної температури на планеті розтають айсберги і вивільняється величезна кількість води, яка вповільнює рух теплих мас на землі. Простіше кажучи, чим сильніше нагрівається мотор в холодильнику, тим більше льоду в морозильній камері. . .
FANTOMAS Показати IP 13 Вересня 2010 23:40
30-ти гривневые вентиляторы по 300-1500 грн. уже распродали , теперь пора продавать нагреватели.Потом карасин , спички и соль. У нас был старшина - юморист.Выстроит роту на 25 -градусном морозе и ходит вдоль. Потом спрашивает :"Ну , что , орлы , замерзли?" - "Да-а!" - кто-то радостно из строя ...-"Ну , сс.те в штаны. Теплее будет!" Без ихнего Гольфстрима обойдемся. Тимошенко защитит , если что.И говорливые депутаты надышат...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus