USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Художня література та молодь Луцька: читати чи не читати?ІНТЕРВ’Ю

11 Листопада 2013 10:12
«Є два найбільших винаходи в історії: друкарство, що посадило нас за книги, і телебачення, що відірвало нас від них», - стверджував французький літератор Жорж Елгозі, і я не можу з ним не погодитись. Як проводить свій вільний час українська молодь у добу сучасних надрозвинених технологій та екстраможливостей? Телебачення, інтернет – ось одні з найголовніших «чорних дір», які засмоктують свідомість молодого покоління. Як змусити молоду людину самостійно мислити, аналізувати? В який спосіб вона може повести час із найбільшою користю для себе?
Засіб для самопізнання, скарбничка мудрих порад – це книга. Хоч українська художня література і здатна запропонувати сучасному читачеві багатобарвну палітру авторів: від Панаса Мирного до Любка Дереша, літературний осередок України невпевнено почуває себе серед інноваційних технологій. Та й неважко здогадатися, що вибере сучасний підліток : перегляд фільму онлайн чи книжку. У зв’язку з цим виникають запитання : що читає сучасна молодь, яке місце в рейтингах читабельності посідають українські автори? У пошуках відповідей на них я вирушила в обласну бібліотеку для юнацтва, де мене радо зустріла директор книгозбірні, заслужений працівник культури України Марія Мах.
-Сьогодні проблема читання існує по всій Україні і, мабуть, у всьому світі, - розповідає Марія Михайлівна. – І що збило юнацтво з цього звичного ритму читати книги? Інтернет. Діти беруть готову інформацію, без переживань, аналітики, і це начебто замінює їм книгу. Й у суспільстві це видно, і ми спостерігаємо, що молодь перетворюється на пасивного споживача інформації, а пасивність впливає на розвиток духовності й моральності. Коли читаєш літературу, ти сам собі режисер прочитаного – те, що хотів передати автор, краса слова, відчувається, як згусток енергії. Це розвивається уява, людина виховується через книгу. Негативно впливає на молодих читачів незалежне тестування, те, що у тестах вимагають відповідати «так» або «ні». Це таке завчання цитатників, щоб відповісти правильно, а не читати весь твір. Загалом, якщо немає інтересу до книги через задоволення, потрібно виховувати це через потребу. Як навернути молодь саме до українських авторів? Для цього існує шкільна програма. Розвивати самостійне мислення учнів необхідно за допомогою різних нетрадиційних форм подачі матеріалу.
-На вашу думку, які саме твори української літератури сприяють розвитку системи цінностей молодої людини?
-Звичайно, це книги ,які повинні хвилювати душу: творчість Василя Симоненка, Ліни Костенко. А нещодавно я прочитала захоплюючий роман Василя Шкляра «Чорний Ворон». Це книга, яка перевертає твоє уявлення про історію визволення України, також там простежується ніжна історія кохання.
А завідувач сектору оптимізації відділу абонементу Світлана Єгорова додала, що сьогодні багато молоді цікавиться сучасною українською літературою, зокрема, такими авторами, як Ірен Роздобудько, Любко Дереш, Василь Шкляр. Світлана Наумівна переконана, що, незважаючи на подальшу комп’ютеризацію суспільства, книга завжди залишатиметься книгою зі своїм особливим шармом та ароматом, потяг до якої прищеплюється з дитинства.
Щоб дізнатися, яку роль відіграє література в житті молодих лучан, ми здійснили в одній із соціальних мереж опитування серед молодих людей віком від 16 до 25 років. В опитуванні взяло участь 60 людей. Згідно з його результатами, близько 12 % молоді надає перевагу українським авторам, 21% читає закордонних авторів, 48 % однаково позитивно ставляться до творів як вітчизняних, так і закордонних літераторів. 12% опитаних зізналися, що читання їх не цікавить,7% утрималося від відповіді.
Книга завжди буде першоосновою до введення дитини у писемний світ. Маємо надію,що наші наступні покоління підтримають культ книги, адже особлива магічна атмосфера книги не зрівняється ані із здобутками сучасних ЗМІ, ані з надбаннями новітніх технологій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus